Doğal Kavram Kümesi Öğretme Öğrenme Modeli'nin Hedefi;Bilim ve ilimi kullanarak:insan, doğa ve teknoloji arasındaki mantık-özgünlük fermuarlarının dişlerini doğru eşleştirmek amacıyla, kavramları doğru ilişkilendirerek; asrımızı, insan, doğa ve teknoloji arasındaki ilişkiyi algıda değişmezlik derecesinde doğru tanıyıp teşhis etmek ve uzun vadeli; eğitim, öğretim ve üretim amaçlı çözümler üretmektir. Edinilen bilgileri ders notlarına ve uygulamalara güncellemek. 1
Doğal kavram kümesi mantık modeli ve sisteminden/lerinden hareketle;teknolojik çalışmalardaki ve doğadaki mantık sistemlerini doğru algılamak/algılatmak ve kavramları doğru ilişkilendirerek, zihnimize asimile ettirmektir. Takiben koşullarımıza/da eğitim, öğretim ve üretim amaçlı hayata uygulamak/uygulatmaktır. 1, 2, 3
Doğal kavram kümesi modeli eğitimde ve uygunışında;kavramların sanal ve nesnel ortamlardaki doğal inkişafının;ilişkileri, kronolojik sırası, önceliği ve eşgüdümlülükleri önemlidir.
Sonuç Olarak Doğal Kavran Kümesi Modeli, E18 Uygulama ve Öğretme Modeline uyumlu ilşkilendirilerek;tümevarım ve tümden gelim yöntemlerinin fermuar mantığı iskeleti üzerinde; tüm olanakları, yöntemleri seçimli ve etkili bir şekilde kullanarak; doğru ilişkilendirilen kavramların (görsel-işitsel, uygulama ve hayatla doğru güncellenerek hazırlanmış kavramların) alt örgüsünden/leriyle ilk-orta ve yüksek öğretimin;görsel-işitsel, güncel ve uygulamalı amaçlarına uygun olarak ünitelere ve konulara doğru çimlenme mantığı ile ulaşmaktır.
Kısa metrajlı filimlerde kavram kümesine örnek;
A-İnsanda döllenme olayındaki; sperm, yumurta, ilk döl hücresi (zigot) kromozom, hücre bölünmesi, DNA, kök hücre ve ilk döl kümesi (basltosist) doğal kavram kümesi.
B-Ahtapot, balık ve deniz yılanları arasındaki; av, avcı, avlanma, kamuflaj, kılık değiştirme, dikkat çekme, yanıltma, taklit, savunma ve canlı döngü doğal kavram kümesi.