>

                                                      Yaşam Mücadelesinin Ürünü Hayvanlarda Ortaya Çıkmış Evrimsel Değişimler (Orman)4 45dk
Ekvatorun çevresinde tropikal bölge uzanır. Dünyadaki hayvanların yarısından fazlasın bataklıklarda ve vahşi ormanlarda yaşar. Bunlardan bazıları şunlardır.

 1.kertenkele: mükemmel bir donanıma sahip olan kertenkele avını yakalamak için mükemmel yöntemler uygular. Su üstünde yürümesi tüm fizik kurallarını geçersiz kılar. Üst üste binen balıksırtındaki pullar sadece mavi ışığı yansıtabilme özelliğine sahiptir.

2.maymun: bir maymun 45 metre yükseklikte tel cambazlığını yapabilir. Bu da uygun bir vücut yapısına sahip olmasını gerektirir. Ormanda maymun kollarını kullanarak ilerler buna dallanma denir. Maymun bir ağaçtan diğerine atlarken zaman ve kuvvet ayarlamasını yapmaktadır. Omuz eklemleri rahatça dönebilme özelliğine sahiptir. Kol ve bacak uzunlukları eşittir.

3.canlı renkli bukalemun(panter):kuyruğu ve ayaklarıyla dallara tutunarak dengesini sağlar. Bukalemun avına yandan yaklaşır. Mesafeyi ölçmek için gözlerini kullanır. Bundan sonra dili harekete geçmektedir. Bütün avlanma işini 20 mil saniye içinde bitirmektedir. Bukalemunun dili saniyede 500 metre fırladığı ölçülmüştür.

4.balık kartalı: gözleri insanınkinden bir kaç kat daha iyi görmektedir. Genellikle balık yiyerek beslenmektedir. Balık kartalının gözleri suda meydana gelen kırılmaları düzeltir. Avını aldıktan sonra göğüs kafesinde bulunan uçuş kasları ve bilek biçiminde bükülebilen kanatları sayesinde tekrar bir helikopter gibi yükselmektedir.

5.sinek kuşu: saniyede 50 kez kanat çırpar. Bu sayede havada kalır. Ormanlar içinde en büyük ustalık gösteren genellikle en küçük canlılar göstermektedir.

6. karınca: kendi ağırlığının 10 katı kadar yük taşıyabilir. Dişi karıncalar ağır yükü çenelerindeki güçlü kaslar sayesinde taşırlar.

a)tuzak çeneli etobur karıncalar: bunlar süper çeneli canlılar olarak da bilinmektedir. Bu karıncaların ısırma gücü köpek balıklarınkinden daha güçlüdür. bu canlı kendi ağırlığının 300 katı kadar bir kuvvete sahiptir.

7.timsah: ilkbahar timsahların üreme mevsimi olduğundan dolayı timsahlar ortada ve saldırgandırlar. Sağa sola savrulabilen güçlü bir kuyruğu bulunmaktadır.66 tane dişi bulunmaktadır.40 km lik bir hızla saldırı yapabilmektedir. Bu canlılar 2 metre yükseğe sıçrayabilmektedir. Asıl kuvvetini kuyruğundan almaktadır.

8.yılan: cennet ağacı yılanı güney doğu Asya yağmur ormanlarında yaşar. Tehlikeyle aynı ortama geldiğinde uçarak adeta ortamdan uzaklaşır. Fırladıktan sonra havayı içine çeker ve u biçiminde bir kanata dönüşür.

9.kaplan: kendi türlerinin içinde en büyüğüdür. Rakipsiz bir avcıdır.10 metrelik bir mesafeyi 1 saniyeden daha kısa sürede alabilmektedir ve 10 metre yükseğe sıçrayabilmektedir. Kaplanın bu hızlı ve ani sıçrayışı köprücük kemiği sayesindedir. Pençelerini uzattığında ayaklarındaki bağ dolusu jilet kadar keskin tırnaklarının dışarıya doğru çıkmasını sağlar. Çenede basınca duyarlı 10 cmlik dişlerle avını yakalar

               Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntısında Vardır.

                1)kertenkele suda koşarken suda batmamasının sebebi nedir?

                2)maymun kaç metre aralıklı bir ağaçtan diğerine atlayabilir?

                3)maymunun serbestçe dönebilen bilekleri ona nasıl bir destek sağlar?

                4)bukalemunun değişik tonlarda renkler taşımasına sebep olan şey nedir? Bu özelliği ona kazandıran şey nedir?

                5)bukalemunu diğer sürüngenlerden ayırana özelliği nedir?

                6)balık kartalının kanatları diğer uçan kuşlarınkinden ayıran özelliği nedir?

                7)tuzak çeneli etobur karıncaların hızını bilim adamları nasıl ifade etmişlerdir?

                8)timsahın pullu derisi ona nasıl bir fayda sağlamaktadır?

                9)yılan uçarken vücuduna havayı alarak vücut hacmini büyütmesinin sebebi nedir?

               10)kırmızı gözlü ağaç kurbağasının savunma mekanizması nasıldır?

 

                       Yunus BOLLUK Fen bilgisi öğretmenliği 4. sınıf