Uçaktan Afrika Kıtasını Dijital Fotoğraf Makinesi İle Görüntülemenin Amacı

 

 İnsanların Afrika kıtasına etkisi son teknoloji ürünleri ile belgelenecek. Uçak detaylı fotoğraf yakalayabilmek için alçaktan ve hızlı uçacaktır.

DR. Mayk Fain dünyanın yaşayan en büyük gezginlerinden biridir. Bu iş gerçekleştirmeyi kafasına koyduğu bir hayalidir. 2000 yılındaki amacı yağmur ormanlarını kurtarmaktır ve amacına ulaştı. İlk ulusal parklarını açmak için Gamoh hükümetine baskı yaptı. 11 mil uzunluğundaki Prestin yağmur ormanları artık korunuyor. Gamoh da işleri eline aldı. Şimdide Afrika kıtasını inceleyecek.

Uçakla bir sürü detay yakalayacağını düşünüyor. Bu alan yürüyerek 10 yılda ancak gezilebilecek bir yer. Bu yolculukta uzman pilotlara ihtiyacı olacak. Sıradan bir pilot bu işi başaramaz. Peter Rock 30 yıldır tehlikeli yerlerde uçuyor. Peter ‘in eşi de 3. pilot.

Bu ekibin hedefi havadayken 20 sn de bir fotoğraf çekmek. Son model dijital kamera(14mp) kullanıyorlar. Bu kamera yerdeki bir bozuk parayı bile net bir şekilde görüntüleyebilir. Cihaz otomatik olarak dakikada 3 kez yatay çekim yapacak. Çekilen fotoğrafın enlemi boylamı ve zamanı kaydedilir. Bilgiler kapsamlı analiz için diz üstü bilgisayarına kaydedilir. Bu gezi 7 ay sürecek ve her şeyi kontrol edecekler.

Birinci gün güney Afrika da ki Pletiforyona da 2 yıllık planlama senaryosunu vermek üzere koyulurlar. Sabit uçarlar ve 1 km’lik bir alan görüntülenir.  Afrika’nın güneyi Fransa’dan 2 kat daha büyük ve zengin bir vahşi hayata sahiptir. Korunmuş alanların en büyüğü ve en eskisi olan Groger milli parkıdır. Burası insanların işgal ettiği alanlarla kıyaslama yapılır.

Yolculuk güneye doğru devam ediyor rüzgâr hızla esiyor ve uçağı savuruyor uçak 5o bile dönemiyor ve sonunda aşağı inerler. Yola çıkalı 3 hafta oldu Namibya ya vardılar. Burası %12 si korunmuş bir ülke. Dünyanın en büyük çölü olan Nabi Mayk’ın araştırmasında farklı bir görüntü teşkil edecek. Kuzey Namibya da ağıl yapan göçebelere ve kozalak yiyen çöl fillerine rastlarlar bu filler su içmeden 4 gün idare edebilirler. Ülkenin doğusunda 2 yıl hiç yağmur almamış çölün üzerinden geçerler ve bitki örtüsünün gayet iyi olduğunu görürler. Bu çöllerin bu kadar verimli olduğunu görünce hayrete düşerler. 8 haftada 20 000 mil yol alırlar ortalama 3–8 saat uçarlar

Botswana %17 si korunmuş bir alandır. Bir hayli geniş bir vahşi bölgeye sahiptir. Bu ülke Mayk’ın araştırmalarında kilit nokta fakat sapa bir bölge. İlkel bir uçuş pisti bulsalar bile vahşi hayvanlar saldırabilir. Yağ basıncı düşmüş ve yağ olmadan motor iflas edebilir. Yakınlarda bir piste indiler motorun değiştirilmesi gerek. Yeni motorun gelmesi zaman alacağından yolculuğa bir süre yedek uçakla yola devam edecekler.

Zambiya %8.45 ‘i korunmuş bir alan. Ülkenin doğusunda insan olmadığı halde doğal hayatın zarar gördüğü bir alandır.  İnsanların bu toprakları kullanamaması sebep gösterilir. Şu ana kadar 20 farklı ülke gezip 95 000 fotoğraf çekildi.

Tanzanya %13.83 ü korunmuş bir alan. Afrika’nın en yüksek dağı en derin göllerinden bir tanesi ve av yasağı olan en geniş bölgeler burada. Burada goril sürüleri bulunur. Tüm ihtiyaçlarını gideriyorlar fakat yakıt bulmak çok zor kuzeye doğru gidildikçe benzin çok zor bulunur. 1 varil benzin 2200 dolardır(litresi 11 dolara geliyor).

Orta Afrika Cumhuriyetine 4. ayda ulaştılar. Buranın % 5,1 i korunmuş. Büyük bir kısmı yağmur ormanlarından oluşuyor. İniş pisti yok denecek kadar az. Bu alanda ağaç kesimi çok fazladır. 5. ayda 600 saat boyunca uçtular. Dünyanın en büyük çölü olan sahra çölüne vardılar. Bu alan 7 ülkenin sınırları içinde yer alıyor. İlk olarak Chad ‘a gidiyorlar bu alanın %0.32 si korunmuş bu oldukça küçük bir rakam. Burada sıcaklık 38oC ve sürekli kum fırtınaları çıkıyor. İlk kez bu yolculukta başkalarından yardım istemek zorunda kaldılar ve Mayk’ın bu duruma canı sıkılır Mayk 2 hafta ortadan yok oldu bu arada Peter ve eşi Tibestır dağları arasında Vedia çayına giderler. Döndüklerinde Mayk gelmiş ve tekrar uçuşa başlarlar

7 aylık süre sonunda 700 saat uçtular 20 ülke gördüler 126 alanda kamp yaptılar 100 000 e yakın fotoğraf çektiler.

Afrika yolculuğu amacına ulaştı mı?

Mayk için ulaşmadı çünkü bu yolculuk çok daha pahalıya mal oldu istediği her yere gidemedi ama az gelişmiş ve gelişmiş Afrika ülkelerini gördü

         

 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1.     Dr. Mayk Fain’ın 2000 yılındaki amacı neydi ve nasıl sonuçlandı?

2.     Afrika kıtası yürüyerek gezilmek isteseydi bu gezi ne kadar zamanda son bulurdu?

3.     Bu görevde Dr Mayk Fain ‘a kimler eşlik etti?

4.     Afrika kıtasını fotoğraflama hedefleri nedir?

5.     Bu gezide uçak bir kalkışta ne kadarlık bir alanı görüntüledi?

6.     Güney Afrika hangi ülkeyle kıyaslandı?

7.     Groger milli parkı hakkında bilgi veriniz?

8.     Bu yolculukta karşılaşılan kazalardan ikisini anlatınız?

9.     Mayk ve ekibinin kuzey Namibya da rastladıkları hayvan nedir ve özelliğini yazınız?

10.  Botswana nın önemi nedir? Neden bura ayrıntılı incelenemedi?

11.  Zambiya da insan hayatı olmadığı halde doğal hayatın zarar görmesinin sebebi nedir?

12.  Bu yolculukta çekilen en büyük sıkıntı nedir? Kuzeyden güneye gidildikçe nasıl bir etkisi oluyor?

13.  Tanzanya hakkında bilgi veriniz?

14.  Dünyanın en büyük çölü neresidir? Bu çölün önemi nedir?

15.  Bu ekip nu yolculukta neler yaptı (ne kadar süre gezdi kaç fotoğraf çekti kaç ülke gördü… ) ayrıntılı olarak bilgi veriniz?

16.  Mayk a göre Afrika yolculuğu amacına ulaştı mı?

17.  Afrika nasıl belgelenecek?

18.   Mayk ve ekibi Orta Afrika cumhuriyetine ne kadar zamanda ulaştılar?

 

 

                                                           Hüseyin GÜDER EĞİTİM BİYOLOJİ 4.SINIF