Tesislerde
Şekerleme Çeşitlerini Üretim Hikayeleri
Şeker pancarının keşfedilmesiyle şeker zenginlerin
tutkusu olmuştur. Kalıplama makinelerin keşfi ile de şekerlemeler keşfedilmiştir.
Fabrikalar ve reklamlar şekerlemeler ilgi gördükçe artmıştır. Keşfin ilk
zamanlarında bile 380 in üzerinde fabrika açılmıştır.
Ellerin yaptığı işi zamanla makineler alsa da hala elleriyle
şekerleme yapan küçük dükkanlar vardır. Bu dükkanlarda en çok yapılan ve
satılan şekerlemeler kızıl kordur. Yapılışı şöyledir: tencerede glikoz
pişirilir. Su ve bolca şeker eklenir. Kaynatılır ve kırmızı gıda boyası eklenip
160 C de 20 dakika pişirilir. Isısı ayarlanabilen çelik bir masaya şekerleme
hamuru dökülür ve burada soğutulur. Tarçın yağı da eklendikten sonra şekil
verilir (kızıl kora özelliğini veren tarçın yağıdır.) Sevgililer gününde kalpli
şekillerdeki,yılbaşında ise baston şekillerdeki şekerlemeler tercih edilir.
Jöle fasulyeler en çok tutulan şekerlemeler olup 2005
yılında dünya çapında 4 milyar adet tüketilmiştir. Jöle fasulyelerin fikri Türk
lokumundan gelmektedir. Tarifinde ise glikoz,şeker ve mısır nişastası vardır.
Tatları meyvelisinden yumurtalısına kadar değişmektedir.
Jöle göbek şekerlemesi de çok fazla ilgi görmüştür. Dışı
sert içi yumuşaktır. 24-48 saat arasında sertleşir. Dışının sert olması jöle
kıvamındaki şekerlemelerin üretim aşamasında birbirine yapışmasını engeller.
Bal mumu kaplamayı tamamlar ve jöle göbeklere parlaklık verir. Son işlem olarak
jöle göbekler damgalanır.
Abba-zabba,big hunk
gibi şekerlemelerde glikoz,un,su,sitrik asit,gıda boyası ve lezzet katıcı aroma
ile yapılır. Bir gün soğumaya bırakılır. Sıkma kalıbına alınır. Lezzet katıcı
aroma şekerleme pişerken buharlaşmasın diye sıkma kalıbındayken üzerine
dökülür.
Bunların yanı sıra gerçek böcekli şekerlemeler de vardır.
Önce cırcır böceği,akrep,tırtıl,solucan,çekirge gibi böcekler toplanır ve
kaynatılır. Akrep özel olarak tekilada kaynatılır. Daha sonra pişirilen
böcekler fırınlanır ve çıtır bir hal alması sağlanır. Özenli bir şekilde
şekerlemelere yerleştirilir. Yetişkin ve çocuklar oldukça ilgi göstermektedir.
Meyan kökünün keşfi ile meyan balı yapılmaya başlanmıştı.
Meyan balı ilk zamanlar şifa olarak kullanılmaktaydı ve eczanelerde ilaç olarak
satılmaktaydı. Daha sonraları meyan balından şekerlemeler yapılmaya
başlanmıştır. Meyan kökü kahverengi olduğundan şekerlemeler siyah renktedir ve
oldukça lezzetlidir.
Şekerlemelerin tatları kadar şekilleri ve paketleri de
ilgi görmektedir. Şekerleme paketleri elle yapılır ve bu işlem çok önemlidir.
Çünkü şekerlemelerin ilgi görmesinde rolü vardır. Dikkat çekici olmalıdır.
Şekerlemelerin değişik tatları ve şekilleri onları uzun
zamandır vazgeçilmez yapıyor.
Aşağıdaki
soruların cevapları,filmin ayrıntılarında ve özet içerisin de vardır.
1- Şekerlemeler
nasıl keşfedilmiştir?
2- Kızıl
kor nasıl hazırlanır?
3- Jöle
fasulyeler en çok hangi tarihte ne kadar adet tüketildi?
4- Jöle
fasulyelerin ilginç yanı nedir?
5- Jöle
fasulye şekerlemesi fikri nereden gelmektedir?
6- Jöle
göbek şekerlemesinin özelliği nedir?
7- Jöle
göbeğe parlaklığını ne verir?
8- Böcekli
şekerlemelerin böcekleri nasıl hazırlanır ve hangi böcekler kullanılır?
9- Meyan
kökü ilk olarak hangi amaçla kullanılmaktaydı?
10- Abba zabba ve big hunk
tarifinde hangi maddeleri içerir?
DİLARA HANDE ÜNAL BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
4 9010002020