Tabu;Ölüm Çoğumuz İçin Bir Tabudur. İşleri Tamamen Ölümle İlgili Olan İnsanların Hayat Döngüleri

 

       Tabu, insan davranışlarının belli alanlarıyla ya da belli normlarıyla ilişkili olan, kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklardır. Hayatta kesin olan tek şey varsa o da hepimizin öleceğidir. Bizler ölülerimizi saklıyoruz, çünkü onlar bize azrailden kaçış olmadığını hatırlatıyorlar. İnsanlar kırk bin yıldır ölülerini gömüyorlar. Çoğumuz ölülere dokunmuyor, onlara yaklaşmıyor ve kendimizden oldukça uzak tutuyoruz. Bu davranışlar bizim ölüme karşı belirlediğimiz tabulardır. Bu tabuları gerçekleştirmek için Amerika’ da mezarlar yerin yaklaşık  iki metre altına kazılıyor, Hindistan’ daki Hindular ise ölüleri nehre atmadan önce yakıyorlar.

     Ölü bedenlerden hoşlanmasakta onları incelemek, gömmek ve taşımak zorundayız. Birileri onlarla fiziksel temas kurmak zorunda. Filipin’ in başkenti Manila yeryüzündeki en yüksek nüfusa sahip şehir. Buradaki birçok insan ölünce bile kalabalıktan kurtulamıyor. Şehrin kuzey mezarlığında bir milyondan fazla ceset ver. Bu kalabalıktan dolayı burada ölüler apartman adı verilen mezarlara bırakılıyor. Ancak bu mezarlar sürekli değil, beş yıllığına kiralanıyor. Beş yıl sonra çıkarılıp ya mezarlıktaki bir hücreye ya da ailesinin onun için aldığı bir mahzene bırakılıyor. bu görevi yapan kişi Charly Narll. Filipin’ deki yoğun işsizlik ve zayıf eğitim seçenekleri daralttığından Charly bu işi on doların altında bir fiyata yapıyor. Ölüleri elleriyle tutup oldukları yerden çıkarıp bir çuvala bırakıyor. Ayrıca Charly bu mezarlıkta ailesi ile birlikte yaşıyor. Charly ve ailesi için yılın en zor geçen günü 1 Kasım Cadılar Günü. Çünkü bu gün ölüleri anmak ve onlarla buluşmak için düzenlendiğinden Charly ve ailesi 1 Kasım günü yaşadıkları mezarlığı boşaltmak ve gün bittiğinde tekrar taşınmak zorundalar. Tüm bu zorluklara rağmen Charly ölülere dokunma tabusunu geçinmek ve hayatını devam ettirmek için yıkmak zorunda.

     Vidal Herela için ise ölüm yeni bir iş alanı. O ticari bir otopsi şirketi işletiyor. Çoğu kültürde ölüleri parçalamak bir tabu olmasına rağmen Amerika’ da bu tabu gerçeği öğrenmek için yıkılıyor. Vidal sevdiklerinin nasıl öldüğünü öğrenmek isteyenlere hizmet veriyor. Aslında bu parçalama tabusu İslamiyette de Hristiyanlıkta da çiğnenebiliyor. Hiristiyan olan Prenses Dayana’ ya ve Müslüman olan Dody Eldayt’a otopsi yapıldığı biliniyor. Vidal’a göre parçalama tabusunu yıkmak için duygusal yönümüzü arka plana atmak gerekiyor. O tam olarak böyle yapıyor.

     Aur Predent Pou ise bir ceset toplayıcısı. Bongok’ da yaşayan Aur, Ran Katanyum Grubu üyelerinden biri. Bu grup kaza yerine gidip, cesetleri alıp, morga götürüyor. Aur bu işi gönüllü olarak yapıyor. Aslında bir okulda müdür olan Aur bu işi yaptığında bir sonraki hayatına yatırım yaptığını düşünüyor. Budiz’ de ani ölümlerde ölülerin nereye gideceğini bilmediği düşünülüyor. Aur bu görevi yaparken ölen kişi ile bir bağ kurduğuna ve ona nereye gitmesi gerektiğini gösterdiğine inanıyor.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

1-Ölüm bizlere neyi hatırlatır?

2-Amerika’ daölüleri kendilerinden uzak tutma tabusu için ve yapılıyor?

3-Hindistan’ daki Hindular ölülerini nehre atmadan önce ne yapıyorlar?

4-Filipin’ de ölüler mezarlıklarda nerelere bırakılıyor?

5-Filipin’ de mezarlar kaç yıllığına kiralanıyor?

6-Kira süresi bittikten sonra çıkarılan ceset nereye bırakılıyor?

7-Charly Narll neden cesetleri mezardan çıkarma işini yapıyor?

8-Charly ve ailesi nerede yaşıyorlar?

9-Charly ve ailesi için yılın en zor geçen günü hangisidir?

10-Vidal Herela ne iş yapmaktadır?

11-Otopsi yapabilmek için neyi arka plana atmak gerekir?

12-Aur Predent Pounun asıl işi nedir?

13-Aur Predent Pou hangi grupta çalışmaktadır?

14-Aur Predent Pounun ceset toplamaktaki amacı nedir?

15-Aur ceset toplayıcısı olmanın neye yatırım olduğunu düşünüyor?

                                                                                 Bahar ÇAĞLA EĞİTİM BİYOLOJİ 4.SINIF