Vahşi (Hayvani İfrat ve Tefrit) Gelenek Görenek, Töre ve İnanç Tabuları

Törenler  hayatın bir sonraki evresini  belirler.Bu törenler doğaları gereği duygusal boyuta ancak bazı bölgeler de fiziksel boyuttadır.Bazı kültürlerde geçiş töreni çok zor hatta ölümcül olabilir.Geçiş töreni bir kabileye bir gruba kültürel bir kuralla inanmaktır.Eğer geçiş töreni acı ölümcül olursa tabu haline gelir.Geleneksel toplumlarda geçiş töreni çoğunlukla kabile faktörü dini inanışa bağlıdır.Güney pasifik okyanusunun gözden ırak bir adada Vanuato pentakos    da erkekler erkekliğe geçiş için 21 m bir kuleden kademeli olarak atlıyorlar .Bu kulenin temeli dalları kesilmiş merkezi bir ağaç gövdesi ve etrafında 12 gövdeden oluşuyor .Sarmaşık kullanarak hapsi sabitleştiriliyor ve atlayıcının ayağına sarmaşık bağlanılıyor.Ve zemindeki toprak kabarılıyor.Bu törene nagol adı veriliyor .Erkekler 10 yıl nagol katılmak zorunda .hikayeye göre bir erkek karısıyla kavga ediyor kadın evden kaçıp ağaca çıkıyor erkek de onu öldürmek için çıkıyor kadın ayağına sarmaşık bağlayıp atlıyor erkek de atlıyor ama ayağına sarmaşık bağlamadan atladığı için ölüyor ve erkekler yemin edip her yıl bu töreni yapıyorlar .nagol günü geldi ve 8 yaşındaki Samuel ilk kes atlıyacak ve altı metreden atlıyacak nagol günü samuel ilk atladı ve başarılı oldu. Niksın oniki yaşında ve üçüncü kez denemiş ve abisi yardımcı olacak.niksinin annesi onun kuleden atlamasından  oldukça   memnun çünkü toplum onu deseklediğini söylüyor. Her toplumdaki ebevyinler çocukları korurken bu toplumdaki aileler fiziksel acı geçiş töreninde olması gerektiğine inanıyor.niksonda bu törende atladı ve başarılı oldu .20 yaşındaki başka bir erkek 18m den tladı ve başarılı dalış yaptı ancak kule yıkıldı ve belgeseli çeken kameraman öldü 3 de ağır yaralı oldu.Bu törenler batı tarafından tv de ilk kez 1950 de görüntülendi .Dünya çapında yaygın olan banci camfingine ilham olmuştur

Batı Afrika da menin de geçiş töreni geç döneme başlıyor. Yaşlı bir adam yudi rahibi olduğunu kabul etmezse öleceğine inanıyor.

Papua yeni gine de bir kız kadın olmak için yüzüne dövme yaptırıyor. Geleneksel geçişler erkekler kadar kızlarda da önemli ama loranın aksine kimi toplumlar yüzü dövme yapmayı bir tabu olarak görebilir çünkü büyük bir risktir. Yeni biriyle karşılaşırsa onun hakkındaki yargı dövmeyi temel olarak gerçekleştirir. Peginin  annesi peginin yüzüne dövme yapacak çünkü bu kadınlığa geçmesi için önemli bir geçiş törenidir bu geleneği sürdürmek zorlaşmış çünkü dövme yapan usta sanatçılar çok az peginin annesi dövmeyi limon dikeni ve odun kömürü ile yapacak bu süreç 6 haftadır kasabada okuyan kızlar dövme yaptırmıyor. Diğer kültürlerde dövme önemli Japoncadaki yakuzalar tüm vücuduna dövme yaptırıyor ama yüzüne asla yaptırmıyor.Vudo; bu kelime bile hayvan kurban etmeyi,ruhlara hakim olmayı,kanı,karabüyüyü akılanda canlandırabilir.Pek çok insan için bu tabudur.Ama Vudu bazı ülkelerde bir yaşam biçimi ve dindir.Vuduya inananlar dünyevi zenginlik,sağlık ve iyi bir hasatın karşılığı olarak tanrı için kurban kesilip kan akıtılır.Bu keçinin etide kutsal sayılıp ortak olarak toplu yenir.

Modern dünyada geçiş törenleri duyguları sınayabilir halde,nadiren risk içerir.Ama birçok geleneksel toplumda toplumsal statülerin riski ya da fiziksel açıdan acı verici törenlerle elde ediliyor.Geleneksel geçiş törenleri tehlikeli olabilir ve pek çok kişi için tabudur.Ama geçiş törenleri riskleriyle bize dünyada çok değer verdiğimiz şeyleri hatırlatıyor.bize insan olmanın ne demek olduğunu anlatıyor.

 

 

Aşağıdaki soruların cevapları,filmin ayrıntılarında ve özet içerisin de vardır.

 

S1:Geçiş töreni neden yapılır?

S2:Geçiş töreni nasıl tabu haline gelir

S3:Geçiş töreni neyi belirler?

S4:Geçiş töreni neye bağlıdır?

S5:Nagol nedir?

S6:Nagol töreninin yapıldığı ada neresidir?

S7:Samuel kaç metreden atlamıştır.

S8:Nagolun yapıldığı kule nasıl yapılır ve kaçmetredir.

S9:Nikson annesi neye seviniyor

S10:Pegi yüzüne neden dövme yaptırıyor

S11:Dövme geleneği neden zorlaştırılmış

S12:Dora dövme işlemini nasıl yaptırıyor

S13: Japonlar ençok dövmeyi neresine uyguluyor?

S14:Batı afrikadaki geçiş töreninde bahsedin?

S15:Geçiş törenlerinin riskleri bizlere nelerin önemini vurguluyor?

                                                    Nejla BABACAN EĞİTİM BİYOLOJİ 4.SINIF