Tsunamiler (Su Tufanları), Kuraklığın ve Doğal Felaketlerin Etkileri


2008 trajik olaylarla dolu bir yıldı.Bu olaylar içindeki Siçuan depremi ve myanmarda ki nargiz kasırgası örnek verilebilir.

Ancak bu korkunç olayların gölgesinde kaybolan inanılmaz bilimsel ilerlemelerde yaşandı.Dünya uzaydan bakıldığında huzur dolu bir resim gibi.Ancak kabuğu kaldırdığımızda ortaya çıkan kırmızı merkez Dünya merkezinin vahşi doğumunu hatırlatmaktadır. Bu şiddetin bıraktığı etki hala etkisini sürdürüyor. Ayaklarımızın altındaki kara parçası sürekli yer değiştiriyor,kıtalar birbirine çarpıyor,parçalanıyor ve patlıyor.

Geçen yıllarda bu olayların faturası oldukça ağır oldu. Ancak yaşanan trajediler bilimi tetikleyerek inanılmaz bir  yeniliğin eşiğine gelmesini sağladı.Felaketleri önceden tahmin etme ve bu sayede hayatları kurtarma becerisi gelişti.

12 Mayıs günü Çin’in batı eyaletlerinden olan Siçuan da yerküre sallanmaya başladı.7.9 şiddetinde deprem meydana geldi.Bu deprem son 30 yılda Çin’in başına gelen en yıkıcı felakettir.70 bin kişi öldü

Bir teori Tayvan’dan geldi.Buna göre depremlerin çoğunun atmosferde gerçekleşen elektriksel bozukluklar sonrasında meydana geldiğini ortaya çıkardı.Depremden önce sıkışan kayalar aynı bir pil gibi elektrik üretiyorlardı .Bilim insanları bu yoldan çıkarak erken uyarı istemi planlamayı tasarladılar.Bir başka buluşta Güney Kaliforniya dan geldi.Jeologlar selembias fayının üzerinde açılan bir kilometre derinliğindeki deliklere sismometre ve alıcılar yerleştirdi.Bu sayede depremleri saatler öncesinden tahmin etmeyi başardılar.

Bir başka doğal felakette yanardağ patlamasıdır.2008 yılında dünya çapında toplam 64 yanardağ patlaması gerçekleşti.Dünya nüfusunun 1/10 i hala aktif olan 1500 yanardağın gölgesinde yaşıyor.Pitsburg üniversitesinde görev yapan bilim adamları NASA’nın uydu resimlerini kullanarak ısınmaya başlayan aktif bir yanardağın ilk belirtişlerini tespit edebiliyorlar.Bir yanardağ patlamadan önce içindeki magma yüzeye doğru yükselerek Dağın kızılötesi resimlerde parlamasına neden oluyor.

2 Mayıs 2008 yılında gerçekleşen diğer bir felakette Nargis kasırgası myanmar kıyılarına çarparak yaklaşık 130000 kişinin yok olmasına neden oldu.

Florida üniversitesindeki bilim adamları evleri kasırga ve fırtınalara daha dayanıklı hale getirmek için araştırma başlattılar.2008’de çığır açan taşınabilir bir fırtına similatürünü test ettiler.

Araştırmalar Atlantik fırtınalarının %90’ının Doğu Afrikanın dağlık bölgelerinde Etiyopya da meydana gelen fırtınaları takiben oluştuğu tespit edildi.

Fırtına oluşumuna kısmen deniz ısısının yükselmesi neden oluyor.

Okyanuslar ise kimsenin tahmin edemeyeceği kadar bir esneklik gösterdi.Bir ada okyanusa gömüldüğünde arkada kalan mercan resifleri halkasına mercan adası denir.

Mercan resifleri,okyanuslarda bitki ve canlıların ¼ i için yuva görevi görmektedir.

2008’de buzul hacmi kayıtlı tarihteki en düşük seviyesine ulaştı.Kuzey kutbundaki buzulların büyük bir kısmı erimektedir.Dünya üzerindeki çoğu hayvan ve bitki türleri, aşırı avlanma ve insan kaynaklı sebeplerden dolayı tehdit altında bulunuyor.Her dört memeliden birinin yok olmasıyla karşı karşıyayız.Bunlardan biri kambur balinalardır.Bu tür koruma altına alınmıştır.

2008 yılında karada ve denizlerde yeni türler keşfedilmiştir.Örneğin dil yiyen balık,kör karınca,maymun

Aşağıdaki soruların cevapları, filmin ayrıntılarında ve özet içerisin de vardır.

1)Yaşanan doğal felaketler bilimi nasıl tetiklemiştir?

2)Sçuan da meydana gelen depremin ne gibi yıkıcı felaketleri olmuştur?

3)Depremle ilgili Tayvandan gelen teoriyi açıklayınız?

4) Güney Kaliforniyadan gelen ikinci teorinin nasıl bir sonuç doğurmuştur?

5)Pitsburg üniversitesinde görev yapan bilim adamları aktif bir yanardağın ilk belirtilerini nasıl tespit etmişlerdir?

6)Nargiz kasırgasının ne gibi yıkıcı etkileri olmştur?

7)Atlantik fırtınaları nasıl oluşmuştur?

8)Fırtına oluşumunun en önemli sebebi nedir?

9)Mercan adasının tanımını yapınız?

10)2008 deki buzul hacmi hakkında bilgi veriniz?

FATMA DOĞAN   09010002036