Somonların Güney Doğu Alaska'daki Glacier Koyuna Göçüne Bağlı Diğer Canlıların Besin Döngüsü

Glasye koyu, Alaska’nın Güneydoğusunda kurulmuş vahşi bir cennettir. Dağların, tepelerin müthiş karla kaplı olması hayvan aleminin yaşam olanaklarını zorlamaktadır.  Fakat buna rağmen hayvanlar alemi buna ayak uydurmaktadır. Buzullarla kaplı olan bu Alaska cenneti baharın gelmesiyle mevsimin ilk ziyafetini veren kartallar, hayat bulmuştur. Ringaları yakalamak kartallar için kolay değildir. Bu yüzden kartallar daha kolay yiyecek bulmanın yollarını arar. 

Bir bozayı ininden protein açlığı çekerek çıkar. Fakat bir kara hayvanı için karınca kolonisi yeter. Yüksek sıcaklık buzulları içten eritmeye başlar. Erimiş su, kristal havuzlarında birikir sonra buzun zeminine doğru kendine bir yol bulur. İşte bu su buzulların ötesindeki ormana hayat veren sudur. Bu su kaynağının hayat kaynağı olmuştur. Somon balıklarının yumurtaları bütün kış buzdan korunarak burada gelişir. Yunan fokları buraya akın etmişlerdi. Çünkü burası fok için tehlikeden korunmak ve doğum yapmak için gayet güvenli bir yer. Tabi kuşlar için proteinli plasentalar oluştu. Kuşlar buldukları yiyecekleri yavrularına sabırla veriyor. Yavru somonlar keselerinden kurtulup okyanusa doğru yol alıyorlar. Bu bahar yaşamı yeni bir yaşamı süratle artırır. Ayılar için taze bitki örtüsü bir nimet. Ayılar taze otlarla besleniyorlar. Ayılar için çiftleşme mevsimi ve ayılar için gergin bir hava var. Güney Alaska sahilleri su ürünleri bakımından çok zengin. Fakat kara hayvanları için suyun çekmesi gerek. Suyun çekmesiyle kara hayvanlar, Visio’nun midye araması, bazı kuşların deniz ürünlerini seçmesi. Boz ayısının gelmesiyle diğer hayvanlar endişe olmuştur.

Kambur balinalar yılın bir kısmını beslenmedikleri yerde geçirirler. Alaska koyuna vardıklarında aç olurlar. Zekice bir seçimle somonları ve ringaları tuzağa düşürerek kabarcık ağı ağızlar ve yutarlar. Yavru ayılar nasıl beslenmeleri gerektiklerini anneleri gösteriyor. Annelerini taklit ederek besleniyorlar. Ayı ailesi için bereketli zamanlardır. Kırmızı somonlar yumurtladıkları yere doğru göç ederler. Çiftleşme zamanlarında gümüş renkleri kırmızıya dönüşür. Boz ayılar balıklarla da beslenirler. Somon balıkları yuvalarını kurmak için kuyruklarıyla çakılları deşiyorlar. Bu da eril somon balıklarının dikkatini çeker ve etraflarında dönerler. En yakın pozisyonda olabilmek için üstünlük kurabilmek için büyük çenelerini ve dişlerini kullanıyorlar. Somonlar kuyrukları sert bir şekilde çakılları kazdıkları için daha önce orda olan yumurtalar ortaya çıkmakta ve akıntıya kapılmaktadır.  Eril somonlar çiftleşmek için hazır olduklarını göstermek için bazı hareketlerde bulunurlar. Dişi somonlar yumurtlamak için yuvaları ve yumurtlarlar. Eril somonlar döllerler. Genç kartallar, daha iyi avı bulmak isterler. Ancak yaşlı kartallar ölü balıkları yanı hazır olanı tercih eder.

Glasye koyunun cennetinde bu yaşam döngüsü sayısız tekrar edecek.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.    Yavru ayılar nasıl beslenirler?

2.    Yavru ayılar ne ile beslenirler?,

3.    Yavru ayıların ailesiyle aralarındaki ilişki nasıldır?

4.    Ayılar ne zaman çiftleşir?

5.    Kuşlar nasıl beslenirler?

6.    Somon balıklarının çiftleşme zamanında dişi somonlarda meydana gelen değişiklik nedir?

7.    Anne kuşlar yavru kuşları hangi yöntemle beslerler?

8.    Balıklarda döllenme nasıl olur?

9.    Balıklar çiftleşme zamanlarında karşı cinslerine nasıl hareketler yapmaktadırlar?

10.  Balıklar yuvalarını yapmak için ne tür yol izlerler?

11.  Genç kartallar hangi yiyecek türünü tercih ederler?

12.  Yaşlı kartallar hangi yiyecek türünü tercih ederler?

13.  Boz ayıları ne ile beslenirler?

14.  Fokların doğum yapmaları için uygun koşul nasıl olmalıdır?

15.  Somon balıkları yumurtalarını nasıl muhafaza ederler?

 

   GÜL ECEVİT /EĞİTİM FAKÜLTESİ/BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ/3. SINIF