Şarabın Tarihsel Üretim Öyküsü 90
Dakika
Özet 1
Şarabın ilk kanıtı 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır tarihten bir taş devir içkisi olmaktan modern bir içkiye doğru yol almıştır. Her üzüm minyatür bir şaraphane gibidir. Üzümler üzerinde beyaz bir zar vardır.
Bu doğal bir mayadır. İki hafta boyunca maya şekeri alkole dönüştürecektir.Buna mucizevi maya denir.Bu gün bunu yapan
çok yontem vardır ancak işini iyi yapan antik çağ
yöntemini kullanır.İlk şarabı nerde ve ne zaman yapıldığı ise iran’da kalıntıları bulunmuştur.Totarik
asit kanıtı bilim adamların sahip olduğu en iyi kanıttır.En az 7 bin yıl önce
şarap yapıyorlardı.En eski kanıt Ortadoğu kesiminden gelmektedir.İsadan önce 5000 yıl önce hem kımızı hemde
beyaz şarap üretimi vardır.Üretimin nedeni kısmen sarhoş edici olmasıdır yani
içinde alkol vardır.En önemli özelliklerinden şarabın tada ve kokuya sahip
olmasıdır.Şarap asıl olarak asillerin içeceğiydi sıradan insanlar bira
içiyorlardı. En istekli alıcıları mısır firavunlarıdır.Mısır
firavunların diğer yaşam için şarap kalıntıları bulmuştur.Şarap zevk dışında
başka amaç içinde yani tedavi için şarap bir ilaçtır.Her türlü hastalık için
örneğin güzellik,saç büyütmek,dişleri temizlemek gibi.Mikroplardan arınmak için
içme sularına katıyorlardı.Antik devirde eğer Romalılar olmasaydı içtiğimiz
şaraplar çok farklı olurdu gittikleri her yerde asma üzüm bahçeleri bıraktılar.Asiller
en pahalı şarabı içiyorlardı köleler ise kötü şarabı içiyorlardı tabiî ki zevk
için değil güç için içiyorlardı.Şarap Roma İmparatonluğun
zenginleşmesinde rol aldı aynı zamanda çöküşünede yol
açtı Arnavutlular şaraba düşkündüler ama roma kanunlarına göre dışarıya şarap
satılmaz.İsa’nın ilk mucizesi suyu şaraba dönüşmesi olduğuna inanırlar.Hz.
Muhammet din şarabı cazbedici olması nedeniyle ortadoğunun çoğu şarabı içmeyi bırakmıştır.Müslümanlar onu içmek için
cennete kadar beklemelidir.Şaraplar geçirgen ahşap fıçıdan saklanırlar.fıçıda
sadece bir iki yıl saklana bilinirdi sonra şarap sirkeye donüşürdü
da sonra şişe ve mantar tıpa kullanılmaya başladı böylece daha uzun süre
saklana bildi.Şarap şişelerde saklanmaya başlanmasıyla yeniden mayalanmaya başladı
yanı köpüklenmeye başladı.Bu günkü şaraplar iki kes mayalandırılır yani iki kes
şeker içirilir.Bunun sonucunda köpüğü olan şarap üretilir.Şarap en iyi kum ve
çakıllı topraklarda yetişir.Suyu alabilmek için asma çok çaba harcar buda
kaliteli meyve vermesini sağlar.En iyi beyaz şarap şardoniye
şarabıdır.Sonralarda görülmeyen bir katil asma bahçelerini ele geçirdi asmalar
ölüyorlardı.Bunu yapan asma bitiydi.Amerika’nın yerli asmaları buna dirençliydi
ama diğerleri değil sonra Amerika asma kökleri diğer asmalara aşılanarak çözüm
bulundu hala bu yöntem kullanılır.Birleşmiş devletler 1920 yılında şarap
üretimini yasaklamasıyla geriye sadece üç şarap üretilen yer kaldı ve bunlarda
sadece kutsal amaçlar için üretim yaptı.Yasaklama 13 yıl sürdü .Canifonya şarapları düzenlenen bir yarışmada hem beyaz
şarapta hem de kırmızı şarapta birinci
oldu.Günümüzde daha kaliteli şarap üretmek için böcek ilaçları kullanımı azatılmaktadır.Eskiden
şimdiye kadar şarabın kalitesi her zaman değişmiştir ve içen sayısı yarıya
düşmüştür.Su insanları ayırır şarap ise kavuşturur diye bir söylem vardır.
Özet 2
Şarap, yazılı tarih kadar eskidir.İlk mahsullerin kanıtı yedi bin yıl öncesine dayanır
ve o dönemde bir taş devri içkisi olmaktan teknolojik endüstri haline
gelmiştir.Yeryüzündeki her yüz kişiden biri şarap yapımına ve pazarlanmasına
katılmaktadır.Her üzüm minyatür bir şarap gibidir.Onu şaraba dönüştürmek için
gerekli bütün elementlere sahiptir.Üzümlerin üzerindeki beyaz zar doğal bir
mayadır.Hasat zamanı maya bu şansını yakalar.Üzümleri ezmek için şaraphane
getirildiği zaman maya işini yapacak konuma gelir.Su,içindeki şekeri çılgınca
yemeye başlar.Buna mayalanma mucizesi denir.Çünkü iki hafta boyunca maya şekeri
alkole dönüştürecektir.Mayalanmış üzüm suyuna şarap denir.Bugün bu işin birçok
teknolojisi vardır.Ama modern şarap yapımcıları sadece antik çağdaki şarap
yapımını yapıyorlar.Üzümleri eziyorlar ve gerisini doğanın yapmasına izin
veriyorlar.
Şarap, bugün doğa,
bilim ve sanatın karışımıdır. Ekvatorun her iki etrafındaki dar enlemleri
kucaklayan asma bahçelerinden dikkatle seçilerek yapılır. Burdaki
iklim en iyi şarapları yapmak için uygun iklimdir. Ama insan ilk şarabı nerde
ve ne zaman yaptı?
Bilim adamı Petrik ipuçları tartıyor.Antik kentlerdeki tortuları
inceliyor.İran’dan gelen bir çömleğin(tarihi yaklaşık İsa’dan önce 3500
yıldır.)etrafına yayılmış kırmızı lekeler bunun antik çağ döneminden kalan
gerçek tortu kanıtı olduğunu gösteriyor.Bilim adamının sahip olduğu en iyi
ipucu tortorik asit kanıtıdır.Eski tortular kazılır
ve kaynatılır.Sonra izler kızıl ötesi tarayıcıya konulur.Atalarımız yedi bin
önce şarap yapıyorlardı.Bulunan çömleklerin hatlarında en eski şarap teknesi
olduğu ortaya çıkmıştır.Tarihi İsa dan öncedir.İsa dan
önce hem kırmızı hem de beyaz şarap vardı.Peki insanlar neden şarap yapar?
Sarhoş ettiği
içindir. Şarabın en önemli özelliği koku, tada ve alkole sahip olmasıdır.
Bunlar ilkel duyulardır ve hormonal seviyede etkiler.
Antik dünyada şarap
lüks bir kalem haline geldi. Herkes onu istiyordu. Ama üzüm her yerde
yetişmiyordu. Modern teknoloji olmadığı için hızla sirkeye dönüşüyordu. Şarabı
nasıl saklayacaklarını bilmiyorlardı. Şarap asil insanların içkisiydi. Devasa
boyutlarda bir şarap ticareti gelişti ve en istekli alıcıları arasında mısır
firavunları vardı. Şarabı yaşam ve ölümde kullanmak için ithal ettiler. İsrail
ve Filistinden çok büyük çömleklerle şarap
getirdiler. Mısırlılar kısa sürede kendi şaraplarını üretti.Duvara
çizdikleri resimler onların üzümü nasıl ezdiklerini ve çömleklere nasıl
doldurduklarını gösterir.
Birçok antik
kültürde şarap zevkten ziyade bir amaç için içildi. Ayrıca bir ilaçtı. İsa’dan
önce yunan fizikçi Hipocrat hastalarına şarap
reçetesi yazıyordu. Şarap, saçları uzatmak, yüzü temizlemek, dişleri beyazlatmak
ve insanın moralini yerine getirmek için kullanılıyordu. Hipocrat’ın
şarap hakkında sezgisel olarak bildiği şeyi modern bilim şimdi doğrulamaktadır.
Son çalışmalar, gerektiği miktarda içildiğinde şarabın kalp hastalıkları
riskini düşürdüğünü göstermektedir.
Antik çağ için en
önemli şey şarabın suyun içilmesini daha güvenilir hale getirmesidir.
Mikroplardan kurtulmak için içme sularına şarap kattılar.
Yunanlılar
üzümlerin çoğunu İtalya’daki sömürgelerinde yetiştirdiler. Eğer Romalılar ve
onların imparatorluk kurma girişimleri olmasaydı bugün içtiğimiz şarap çok
farklı olacaktı. İsa’dan önce ve sonra Romalılar istila etmek için gittikleri
her yerde arkalarında asma bahçeleri bıraktılar. Şarap Romalıların kültürel
kimliklerinin merkezindeydi. Romalıların şarap kültüründe şarabı içtikleri
kapların şekli de
önemliydi. Teknikler geliştikçe cam kaplar yapmaya başladılar. Romalılar
şarapçılığı endüstri olarak geliştirdi.
İsa’nın ilk
mucizesi suyu şaraba dönüştürmekti. Ancak İsa’dan sonra 7.yy da şarap ve en
büyük dinlerden bir tanesi yollarını ayırdı. Hz Muhammed(S.A.V)’in ona
“Şeytanın cazibesi” adını verdikten sonra Orta Doğu’nun büyük bir kısmı şarabı
terk etti. Gerçek Müslümanlar onu içmek için cennete gitmeyi beklemelilerdir.
1970’li yıllarda
şarabın ayakta ezildiği günler geçti. Bunun yerine cihazlar, makineler gelişti.
Üzümün suyu çıktıktan sonra paslanmaz çelik tanklarla mayalandı. Bugün hala
daha iyi şarap teknolojileri için araştırmalar devam ediyor.
1.Şarap nedir?
2.Mayalanma mucizesi nedir?
3.Modern şarap yapımcıları şarabı nasıl
yaptılar?
4.Şarap için en uygun iklim şartları
nelerdir?
5.İnsan ilk şarabı nerde ve ne zaman yaptı?
6.Bilim adamı Petrik’in
sahip olduğu en iyi ipucu kanıtı nedir?
7.Atalarımız ne zamandan beri şarap
yapıyorlar?
8.En eski şarap teknesi ne zaman ortaya
çıkmıştır?
9.insanlar neden şarap içer?
10.Şarap neden çağlar boyunca birçok
uygarın seçtiği içki haline geldi?
11.Şarabın en istekli alıcıları kimler
olmuştur?
12.Mısırlıların duvara çizdikleri resimler
neyi anlatıyor?
13.Antik kültürde şarap hangi amaçlarla
içildi?
14.Antik çağda şarabın en önemli özelliği
neydi?
15.Yunanlılar üzümlerini nerede
yetiştiriyorlardı?
16.Romalılar için şarap kapları neden
önemliydi?
17.Romalılar şarapçılığı nasıl geliştirdi?
18.İsa’nın ilk mucizesi nedir?
19.İsa dan sonra
7. yy da neden Orta Doğu’nun büyük bir kısmı şarabı terk etti?
20.İslamiyetten
sonra şarabın haram olmasının sebebi nedir?
21.Şarabın ayakla ezildiği günler ne zaman
son buldu?
22.Şarabın kalp hastalıklarına nasıl bir
etkisi vardır?
23.Günümüzde şarap yapımcıları şarabı hangi
yöntemlerle yapıyorlar?
24.Yeni teknolojiyle bir başarısızlık ürünü
her yerde homojenleşmiş bir ürüne dönüştürmesi tehlikesi var mıdır?
Gülizar BUTANRİ EĞİTİM BİYOLOJİ 3.SINIF
Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.
1-Şarabın ilk kanıtı ne zaman bulunmuştur?
2-Mucizevi maya nedir?
3-İnsan ilk şarabı nerde ve ne zaman yaptı?
4-Şarabın üretilmesindeki en iyi kanıt hangisidir ve nerde bulunmuştur?
5-Şarap üretimin nedeni nedir?
6-Şarap asıl olarak kimlerin içeceğidir?
7-En istekli alıcıları kimdir?
8-Şarap zevk dışında başka niçin içilir?
9-içme suyuna niçin şarap katılırdı?
10-Romalıların şarap için önemi nedir?
11-Kölelere niçin şarap verilirdi?
12-İsa’nın ilk mucizesi hangisi diye inanılır?
13-Müslümanlar ne zaman şarap içebilirler?
14-Şarap nerde saklanılır?
15-Bu günkü şaraplar kaç kes mayalanılır?
16-Şarabı en iyi üretmek için hangi toprak kullanılır?
17-En iyi hangi şarap seçilmiştir?
18-Asmaların ölümüne sebep olan nedir?
19-Asma ölümleri nasıl engenlendi?
20-Birleşmiş milletler ne zaman şarabın üretimini yasakladı?
21-Daha kaliteli şarap üretmek için ne yapılır?
22-Eskiden şimdiye kadar şarap kalitesi nasıl degişir?
23-Geçmişten bu güne içen sayısı nasıl değişmiştir?
24-Şarabın insanlar üzerindeki etkisi nedir?
DİLEK İMRE EĞİTİM BİYOLOJİ 3.SINIF