Samanyolu Galaksimizin Gezegen, Uydu, Nebula ve Kara Delikten Şehirleri 43 dk

          Bu filimde galaksimiz Samanyolu ele alınmıştır. Samanyolu’ndaki gezegenler, yıldızlar, Nebulalar, kara delikler ele alınmıştır.

Samanyolu galaksisi bizim yaşadığımız galaksidir. Bu galaksi milyonlarca yıldız ve gezegen içermektedir. Ve bu yıldızlardan birçoğu ölmekte birçoğu ise yeni doğmaktadır. Samanyolu galaksisin kenarda bir yerde olduğumuz için galaksiyi tam iyi göremiyoruz. Aslında bu bizim için bir avantaj galaksiyi ve evreni daha iyi anlayabiliriz. Ama bu seferde galaksideki yoğun toz miktarı bizim gözlemlerimizi engellemekte bu yüzden bilim insanları galaksiyi gözlemlemek ve içindekilerini anlamak için farklı farklı ışıklar kullanmaktalar. Galaksideki bu tozlar zamanı gelince yıldıza dönüşmekte ve evrende yeni yapılar meydana getirmekteler. Yeni yıldızların doğum yeri nebulalardır.  Nebulalar bir çok yıldızın bir arada bulunduğu ve yenilerinin oluştuğu yoğun toz bulutlarıdır. Nebulaların farklı renkleri vardır.

Galaksinin tozlarla kaplı olması bazı güzelliklerde bize sunmaktadır. Örneğin güneş batınca güneşten gelen mavi ve maviye yakın ışınlar bu tozlar tarafından fazlaca tutulur ve bize kırmızı ve kırmızıya yakın renkler ulaşır. Bundan dolayı harika bir gün batımı izleriz. Ayrıca yine bu tozlar sayesinde gündüz gökyüzü mavidir. Geceleyin gökyüzü siyahtır.

Evren kümelerden oluşmaktadır. Evrende küresel kümeler ve lokal kümeler vardır. Galaksimiz bir lokal kümede bulunmaktadır.

Bilim adamaları galaksimizin merkezinde büyük bir kara deliğin olduğunu belirtiyorlar. Ve galaksimiz temelde bu delik etrafında dönmektedir.

Bilim adamları galaksimizin tozlardan yani yıldızlardan oluşan devasa çubuklardan oluştuğunu belirtiyorlar ve bu çubukların sürekli döndüğü belirtiliyor. Bilim adamları bu dönüşlerden dolayı galaksimizin ileriki bir tarihte andromeda ile çarpabileceği belirtiliyor.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.Galaksimizin çapı ne kadardır?

2. Samanyolu nasıl gözlemlenir?

3. Küresel ve lokal kümeler nelerdir?

4. Nebula nedir?

5. Nebula çeşitleri nelerdir?

6. Bir yıldızın kuyruğu olabilir mi?

7. Galaksimizin merkezi nasıl görüntülenir?

8. Galaksimizin içinde ne kadar yıldız vardır?

9. Galaksimiz ne zaman yok olacaktır?
Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)