Robotların Tarihi ve Sistem Zekâsının Gelişiminin Hayat Hikâyesi  90 Dakika


      İnsanoğlu için yaratılış konusu her zaman merak konusu olmuştur. Öyle ki belli bir zaman sonra insan, bir tanrılaşma isteği  gütmüş,  yaratma çabasına girmiştir.Kendisi gibi mükemmel  bir şekli olan ,aklelyakin  hareket  kapasitesi bulunan bir varlık  yaratma düşüncesi üretmiştir.Yaratmaya  çalıştığı  varlıklara en yakın model günümüz robotlarıdır.

     Günümüz robotlarının temeli Mısırlılara dayanır. Tarihte yapılan ilk robotlar ise “Otomat “adıyla anılmıştır. Otomatlar önemli ölçüde gelişim göstermesi 13. asırda gerçekleşmiştir. Günümüz bilgisayarları dahil   bilgisayarlar da robot kategorisindedir. Atari ve video oyunları ile oyuncak bebekler robot olarak tasnif edilir. Ancak zihnimizdeki robot tarifi, George Moore’nin icat ettiği, iki bacağı üzerinde yürüyebilen makine ile birebir uyuşur.

    Her dönemin son teknoloji ürünü olarak tanımlanan robotlara bu ismi Çek oyun yazarı Karl Chopek vermiştir. Temeli “Robota “dır. Robota çek dilinde fazla çalışan köle işçilere verilen addır. İsim ileriki zamanlarda dünya dillerine “Robot” olarak yerleşmiştir.

     Robotlar, üretildikten sonra neden üretildikleri konusunda düşünme ihtiyacı doğurmuşlardır. Robotlar önceleri sadece üretilmek için üretildi. Veya filmlerde canavar olarak kullanıldı. Ancak robotlar geliştikçe endüstri alanına çekildi. Endüstriyel alanda kullanılan ilk robotun adı Vnimation’dır.Vnimation’ın üretici firması ise unimate’dir.Bu robot ilk olarak 1961 yılında kullanıldı.Oldukça işlevsel ve elzemdi.Aynı zamanda pahalıydı.Pahallı olduğu içinde satışı azdı.Üretici firma robotu kiralamaya başladı.Cüzi bir miktar karşılığı robot kiralanıyordu.Kiralama işi de tutmuştu.Taleplerde patlamalar yaşanıyordu.Böylece endüstride robot önemli bir yer edinmişti.

     Bilim tarihinde robot olarak sınıflandırılan bilgisayarlar da gelişiyordu. Bilgisayarlar üretildikten sonra daha da işlevselleşti. Hacmi de gün geçtikçe küçüldü.Ayrıca zamanla dijitalleşti.İlk dijital bilgisayar 1940 ‘larda üretildi.Dijital bilgisayardan sonra süper bilgisayarlar gündeme geldi.İlk süper bilgisayar ABD’ de üretildi.Bu bilişim devrimiydi.İlk süper bilgisayarın adı “Eniac”tı.Eniac,topçu mermilerinin yörüngesini hesaplamak için üretilmişti.Üretim amacı askeriydi.Zaten 1946’ da üretilmişti.Yani II.Dünya Savaşının sürdüğü bir seneydi.Eniac askeri koruma levazımatı olarak bilindi.Ancak süper bilgisayarlar bu kimlikten sıyrıldı.Hem de çok kısa bir sürede süper bilgisayarların üstüne her gün daha gelişmiş bir bilgisayar üretildi.İlk üretici ABD idi.Ancak gelişimde birçok ülkenin payı vardı.

     Robot sınıfında yer alan bilgisayarımsı bir başka icat video oyunlarıdır. Video oyunları fanatiklerin,robot meraklısı grubundan ayrı bir bağımlılık örneği sergilerler.Video oyunlarının ortaya çıkışı 1980’lerin başına denk gelir.İlk zamanlarında yayılması oldukça yavaştı.Ancak geride bırakılan seneler video oyunlarını gayet bilindik yapmıştır.Video oyunları her ne kadar tanınmışsa da çoğu fanatiği tarafından mucidi bilinmez.Zira oyunlar,fanatiklerinin zekalarını bloke edecek seviyede meşgul eder.İlk video oyunlarını mucidi Nolan Bushnell’dir.Nolan Bushnell,aynı zamanda ilk atari oyunlarının da kurucusudur.Mucit,belki de bu oyunları, icat ederken, robot kategorisinde düşünmemişti.Ancak bu oyunlar, en az otomatlar kadar,robot karakterlidir.Zaten bu yüzden bu sınıf icatları olarak kabul edilir.

    Robotların tarihi ve sistem zekâsının gelişiminin hayat hikayesi böyle özetlenebilir. Elbette gelecekteki icatlar ve buluşlar bu özeti daha da genişletecek… 

Robatlar insan hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmış teknoloji ürünleridir. Geçmişten günümüze bu aletlerin zekası üzerine çalışılmakta. Ama kesin sonuca ulaşılmamıştır. Her ne kadar  iki şehir arasını gidecek bir araba geliştirilmiş olsa da tam % 100 başarı bulunmamakta. Gelişen bu teknoloji kolu önemli iş sahasında oluşturmakta. Sanayi kuruluşları büyük yatırımlar yaparak insan gücünü azaltmak istemekte. Çünkü robotlar insanlar gibi yorulmuyor uyumuyor yemiyor ve en önemlisi zam istemiyor. Bu durum da dev sanayi kuruluşların iştahını kabartıyor. Bunun yanı sıra robot teknolojisi film şirketlerinin de dikkatini çekiyor.

Yapılan Frankestain gibi ilk bilim kurgu filmleri günümüzde gerçekleştirilmek istenmekte. Günümüzde merdiven çıkabilen yönünü kendisi bulan robotların yanında hastanelerde yemek ve ilaç dağıtan robotlar bulunmakta. Buda robotlarda zeka konusunu iyice düşündürüyor. Robotlarda ilk beyin olarak Unimatin şirketinin finanse ettiği koldur. Daha önce birçok şirkete başvurulmuş fakat cevap verilmemiştir. Bu konuda kararlı olan mühendisler en sonunda istediklerini bulmuşlar.

Unimation şirketi yeterli kaynağı sunarak mühendislerin küçük laboratuarını almışlardır. Üretilen ilk robota bu şirketin ismi verilmiştir. Üretilen robot insan için tehlikeli olacak işleri yapmaktadır. Yüksek sıcaklık ve pres yapan makinelerden kalıpları alabilmektedir. Bu robot bunları yapabilmek için 100 farklı adımı takip etmek zorunda. Bunu biten adımın hemen arkasından bir sonraki adımı atarak yapmakta. Teknoloji bu kadar gelişmemişken daha önceleri Türk satrançsısı olarak adlandırılan bir robot yapılmıştır. Bu robot insanları yenmeyi göze almıştır. Ve bundan da başarılı olmuştur.Hatta Napolyon’u yenme cesaretini göstermiştir.

Daha sonraları küçük hilesi ortaya çıkmıştır. Robotun içerisine cüce bir satranç oyuncusu yerleştirilmiştir. Bu cüce robotun  kollarını yönetiyordu.robotlar otomatlarla kontrol edilmektedir. Korkulan ise bu robotlar otomatların dışına çıkabilir. Belki de robotların hedefi bizim efendimiz olmaktı. İlk ilkel makine hafızası bir dokuma makinesinde  ortaya çıktı. Tahta bloklara çizilen desenler işleniyordu. Kendi portresini bile çizebilirdi.1833 de ilk bilgisayar icat edildi.

Makine 1050 basamaklı rakamları hesaplamak için kullanıldı.1800’lü yılların sonlarında ilk konuşan bebek icat edildi. Ve bu alanda önemli bir sanayi oluşturuldu. 1921 yılında Aria adlı oyunu yazdı ve burada ilk kez robot ismi kullanıldı. Bu robot kelimesi çok çalışmak anlamına geliyordu. Daha sonra geliştirilen teknoloji önemli ölçüde robotlarda ilerlemeyi sağladı.

Uzaya gönderilen robotlar bunlardan birkaçı sadece. Bu robotlar göz olarak televizyon kamerası kullanılır. Bu da robotların yerini bulmasını kolaylaştırır. Bunların gerçek bir beyni yoktur. Fakat bunlar manyetik alanlarla geldiği yeri bulmasını sağlar. İnsanların en büyük emeli tamamen insanlara hizmet eden bir alet yapmak. Bu uzun yıllar alabilir ama vazgeçilmeyecek bir konu. Çünkü insan zekâsına ulaşacak bir robot ulaşılması imkânsız gibi görünüyor. İnsanlara zarar vermeyen ve tamamen hizmet için üretilen robot. Kulağa bile hoş geliyor. Fakat bunu yapmak o kadar da kolay değil. Günümüzde bu konuyu çözümlemek için yapay zekâ laboratuarları kurulmakta.

                          Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.Günümüz robotlarının temeli hangi uygarlığa dayanır?

2.Tarihte yapılan ilk robotlar hangi  isimle anılır?

3.Otomatların gelişimi hangi yüzyılda  önemli ölçüde  ilerlemişlerdir?

 4.İlk ilkel bilgisayarın çözümleyici motoru hangi kısımlardan oluşmaktaydı?

5.İlk ilkel bilgisayarın üretim amacı nedir?

6.İki bacağı üzerinde yürüyebilen ilk makinayı kim icat etmiştir?

7.Robot kelimesini ilk kullanan kişi kim dir?

8.Robot kelimesi hangi dile mensuptur?

9.Endüstride alanında ilk kullanılan robotun adı nedir?

10.Endüstriyel alanda kullanılan  ilk robot  olan  UNİMATİON’un üreticisi hangi firmadır?

11.İlk endüstriyel robot kaç tarihinde üretilmiştir?

12.Dijital bilgisayarların  oluşumu kaç tarihine dayanır?

13.ilk süper bilgisayar  nerde üretilmiştir?

14.ilk süper bilgisayarın adı nedir?

15.ENIAC  isimli ilk süper bilgisayarın üretiliş amacı nedir?

16.İlk video oyunlarının mucidi ve ilk  Atari oyunlarının  kurucusu kimdir?

17.Robot nedir ?

18.Neden robot yapma isteği doğmuştur?

19.İlk zekâlı olarak neler yapılmıştır?

20.Neden robotlara bu kadar ihtiyaç duyarız?

21.Acaba bu teknoloji insanlara zarar verir mi?

22.Robotların insanlara ne gibi zararı olabilir?

23.Bir robot nasıl çalışabilir?

24.Teknolojinin gelişmesi ne kadar tehlike arz ediyor?

25.Teknoloji insanlar için ne kadar yararlı?

26.Bu faydalar teknolojinin zararlarını affettirir mi?

27.Bir robata insan özellikleri verilebilir mi?

28.Robotlar insan zekâsını ulaşabilir mi?

29.Robotlar insan zekâsı boyutuna getirilirse ne gibi sorunlar çıkar?

30.Günümüzde gerçektende bir robota ihtiyaç var mı?

31.Robotlar gerçekten de insan zekâsına ulaştığında kontrolden çıkarsa sonuçları neler olur

                                                                                                        07010002025 Salih YENİOCAK
                                                                                                        07010002026 Oktay YİĞİT  EĞİTİM BİYOLOJİ 3.SINIF