Peynir
Çeşitlerinin Üretiminin Hayat Hikayesi
Keçi peyniri dünyada
yapılan ilk peynirdir. Homerus’un Batı uygarlığı kuruluş destanı olan Odisey`de
Odiseus`un büyük hasmı olan Siklops aslında bir peynir
ustasıdır. Keçi ve koyunlarının sütlerini keserek çökelek yapar ve mağarada
saklarmış. El yapımı keçi peyniri sadece Yunanistan da değil bütün Akdeniz
ülkeleri vb. ülkelerde rağbet görmüştür. Bu peynirler çok hafiftir. Romalı
asker ve muhafızların beslenmesinin çoğunu peynir oluşturuyordu. Bu yüzden Romalılar
girdikleri yerlere keçi¸koyun sürülerini de götürüyordu.
İsveçliler de
peynire önem ermişlerdir. En büyük buluşları da peynirdeki deliklerdir. En
kokulu peynirler Benedik keşişleri tarafından yapılmıştır. Keşiş peynirleri
genelde sert biranın yanında tüketirlerdi. Eskilerde yılda 4500 ton Limburger
peyniri tüketilirdi. Ancak günümüzde yılda 450 ton yapılır ve sadece bu kadarı
tüketilir. Peyniri eskitmek için en sık küf kullanılır. Bu küfler nemli
ortamlardaki küflerden farklıdır ve rahatlıkla tüketilebilir. En ünlü küflü
peynirler mavi damarlı çeşitlerdir. İşlenmiş peynirler ise genelde küp ya da
krem şeklinde olurlar ve başka maddelerle karıştırılırlar. İlk işlenmiş peynir
1915`te James Kraft tarafından piyasaya sürülmüştür.
1923’te Kraft dünyanın en büyük peynir şirketini işletiyordu. Kraft bilim
adamları yüksek teknolojiyi kullanarak krem peynir sanatında da devrim
yaptılar. Krem peynir doğaldır¸işlenmiş değildir. Krem peynir krema
kullanılmadan yapılır. Krem peynir 1950`de satışa
sunulur. Bugünkü dilim peynirlerde Kraft peynirinin dilim izleri görülür.
Amerikalılar günde
yaklaşık 4 milyon metre kare pizza tüketiyorlar. Bu pizzalar için mozzarella
adlı peynir tüketilir. Taze mozzarellalar su bufalosu adlı hayvandan elde
edilir. Mozzarellaların kesildiği an çok dikkat edilmelidir. Peynir suyunun %90`ı yıllarca atık olarak kullanılırdı. Lakin günümüzde
fabrikalarda peynir sularından peynir suyu tozu elde edilir.
Aşağıdaki
Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.
1.
Günümüzde
en fazla üretilen Roma peyniri hangisidir?
2.
Neden
İsviçre peynirinde delikler vardır?
3.
Peynirdeki
koku nasıl oluşur?
4.
Limburger
peyniri nasıl üretilir?
5.
Limburger
peynirinde hangi çeşit bakteri bulunur?
6.
Penicillium
condidum küfünün görevi nedir?
7.
İşlenmiş
peynirlerin ana katkı maddeleri nelerdir?
8.
Eleştirmenler
neden işlenmiş peyniri eleştirirler?
9.
Mozzarella
peynirinin yapımı nasıldır?
10.
İtalyanca
mozzare ne demektir?
11.
Peynir
suyu günümüzde ne amaçla kullanılır?
12. Krem peynirin öncüsü kimdir?
TÜRKAN ÖZARAZ
BİYOLOJİ
ÖĞRETMENLİĞİ
07010002004