Ömür Uzatan Kimyasallar 10 Dakika

               

Belgesel filmde iki yıl incelendi. Birincisi, SCS denilen ilaç diğeri ise diyet yapmak SCS promocini canlı vücudundaki serbest radikallerinin eylemini azaltmak, radikalleri yok etmek için kullanılacak bir ilaçtır. Bu madde farelerde ve de özellikle nematot solucanlarında olumlu sonuçlar vermiştir. Ömrü 40-120 oranında uzatmayı başarmıştır. Diyet yöntemi ise, canlıda kullanılan oksijen miktarını azaltmaya yönelik bir metottur. Fareler, maymunlar üzerinde olumlu etkileri olmuştur. %30’a varan ömürde uzama sağlamıştır. İlk olarak 1930’lu yıllarda denenmiştir. Ancak bu görüşü savunan bilim insanları bile bu yöntemin uygulanabileceğinden emin değiller. Bunun yerine besinin vücudunda alımı azaltılacak ilaçlar üretmeyi savunmaktadırlar.

  Dr. Simon MELOVUN fareler üzerinde denediği SCS’ nin serbest radikallere karşı açılan savaşta bir silah olabileceği ümit ediyorlardı. Biyolog Gordon LİTHGOW yaşlanmayı yavaşlatan bir ilaç bulma araştırmalarında SCS nin yaşlanmayı yavaşlatmada gösterdiği olumlu sonuçları bu kez de serbest radikalleri yok etme alanında denemeye karar verdi. Gordon SCS yi en basit canlı organizma olan nematod solucanları üzerinde test etti. Eğer karmaşık bir biyolojik problem çözülecekse en basit bir toprak solucanı olan nematod tan başlanmalıdır. Bunlar yemek içerisinde ve bakteriyle üretiliyorlar. Bu şartlarda sadece 20 gün yaşayabiliyorlar. Böylece yaşam sürelerini başından sonuna kadar incelemek kolay oluyor. Bir grup solucana SCS verilip bir gruba ise verilmeyerek yaşam süreleri karşılaştırılıyor. Yirmi gün içerisinde SCS verilmeyen solucanların daha çabuk yaşlandığı görülüyor. Deneyin yirmi beşinci gününde SCS verilmeyen solucanların tamamı ölmüştü ve SCS verilen grubun yarısı yaşıyordu, bir kısmı yaşam sürelerini ikiye katladılar.

Diğer bilim adamları ise serbest radikallere karşı savaşta tamamen farklı yaklaşımlar içerisindeler. Şaşırtıcı derecede basit olan bu yöntemde besinlerle alınan kalori miktarının azaltılması ile yaşamın uzatılması arasında ilişki araştırılıyor.

Londra üniversitesinde Prof. Linda PANTRİDGE tarafından yürütülen bir araştırmada meyve sinekleri üzerinde deneyler yapılıyor. Linda meyve sineklerine %50 oranında daha az yiyecek vererek yaşam sürelerini katlayabildiğini gördü. Meyve sineklerinin yaşam süreleri 5 haftadan 12 haftaya çıktı. Besin kısıtlaması yoluyla yaşam süresini uzatma fikrinin temeli 1930’lu yıllara dayanıyor. Bu deneyde de iki fareye farklı miktarlarda besinler verilmiştir. Az miktarda besin verilen farenin diğerine göre %30 yaşam süresinin uzadığı görüldü. Amerika Ulusal Yaş Araştırmaları Enstitüsünde aynı teoriyi bir adım ileri götürerek devam eden bir deneyde bu kez maymunların besin kısıtlamasında nasıl tepkiler verildiği araştırılmıştır. Bu araştırma 14 yıl sürdü ve araştırma sonucunda %30 daha az yemek verilen maymunların daha az yaşlanma belirtisi gösterdikleri görüldü.Maymunların 25 yıl olan yaşam sürelerini 36 yıla kadar çıkarmışlardır. Aynı etkilerin kalori oranını düşürerek insanlarda da görülebileceği düşünülmektedir.

                 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

 

  1. Serbest radikallerin yaşlanmadaki etkisi nasıldır?

  2. Yapılan deneyde ilk olarak toprak solucanlarının kullanılmasının nedeni nedir?

  3. Deney sonucunda SCS verilmeyen gruptaki nematodlarda yaşlanmayla ilgili bulgular nelerdir?
  4. Yaşlanmaya karşı tek silahımız nedir?

  5. Diğer bilim adamları kimyasallar dışında serbest radikallere karşı savaşta nasıl bir yaklaşım içerisindedirler?

  6. Besin miktarının azaltılmasıyla serbest radikallerin etkisi nasıl yok edilir?

  7. Yaşlanmayı geciktirmek için bir erkeğin besin kalorisini kaç oranında azaltması gerekir?

  8. İnsanların yaşam sürelerini uzatmak için iradenin dışında alternatifleri var mıdır?SCS kimyasal madenin etkisi nedir? ve ne oranda başarı sağlar?
  9. Diyet yöntemiyle, ömrü uzatmak için asıl amaçlanan nedir? yani diyet yöntemi ne gibi bir etki  ile ömrü uzatmayı başarır?
  10. SCS maddesi hangi canlılar üzerinde denenmiştir ve kimin buluşudur?
  11. İnsanlar ölümsüzleşebilir mi? Bu rüya tekrar insanlar tarafından görülebilir mi?
  12. Yapılan bu çalışmalar karşısında, ömrünüzün uzaması konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
  13. Başarının gelmesini bekleyenlerden misiniz?

 

 

                                                           Zuhal YILDIZBAŞ EĞİTİM BİYOLOJİ 5.SINIF