Öldürmeye Programlanmış Deniz ve Çöl Canlılarında Avcıların Tuzakları ve Et Obur Bitkiler

 

   Gezegenimizin her yerinde katillerin saklanacakları yerler var. Dünyamızın çeşitli dokuları yaratıkların görülmeden görmesi için sayısız fırsat sağlar. Kurallara göre hazırlıksız yakalanmak ve kurnazlık, yaşam ile ölüm arasındaki farkı belirleyen stratejilerdir. Bu stratejinin bir örneği olan Güney Afrika’nın Atlantik kıyısındaki Namidya çölünde de yaratıkların iyice uzmanlaşmış olması gerekir. Namidya çölü dünyanın en eski çöllerinden biridir. Bu çölde yaşayan birçok canlı var. Namidya çölünde namidya yandan çaplı yılanı çölün 65 derecelik kızgın kumunda uygun biçimde hareket edebiliyor. Yılan bir yerde fazla kalsa yanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bir defada vücudunun sadece iki boğumu yere temas eden yandan çaplı yılanın, vücudunun büyük bölümü hareket esnasında kuma değmiyor. Böylece sıcakla etkileşim azalıyor ve hareket olanağı kazanıyor. Namidya yandan çaplı yılanı çölde hayatta kalma sanatını mükemmel bir hale getirmiş. Kızgın kumlarda neredeyse susuz yaşamaya çok uygun.

 

   Mercan resiflerinin su altı dünyası hem avcı hem de av için zorlu bir ortamdır. Labirente benzeyen bu karmaşık ortam oyuklar ve yarıklarla dolu olan bir yer. Burada başarı çoğunlukla en iyi saklambaç oynayanın oluyor. Dereler ve tatlı su göllerinde adeta bilim kurgu filminden çıkmış gibi görünen çok sıra dışı bir katil gizlidir. Doğaya en iyi uyum sağlamış avcılardan biri de tatlı su polipleridir. Tatlı su poliplerinin beyni yoktur. Sadece sinir hücrelerinden oluşan bir ağa sahiptirler. Temel sinir sistemleri olmamasına rağmen dokunuşa tepki verirler. Katil deyince aklımıza hemen bitkiler gelmez. Ama bitkiler en iyi kamufle edilmiş katillerden biridir. Güçlü ve hızlı koşan katiller olmayabilirler ama çiçekleri birer katil etoburlardır. Sürahi çiçeklerinin çekici renkleri, kokuları ve nektarı kurbanları kendilerine çeker. Bazı sürahi çiçeklerinde diğer çiçeklere benzeyen ültraviyole desenler bulunur. Sürahi bitkilerinin ağız kısmında bol miktarda nektar üretilir. Anacak nektara ulaşmak için bitkinin kaygan kenarına basmak şart. Buradan kayan böcekler daha aşağıda bulunan ve sindirim salgılarından oluşan bir havuza düşer. Etobur bitkiler mevcut yetersiz besin kaynaklarına katkıda bulunmak için bu gibi yaratıcı yöntemler geliştirmiştir.

 

    Gizli katillerin dünyasında kamuflaj sayesinde kurbanlar avcıları görmekte zorlanıyor. Saklanacak çok az yer bile olsa ölümcül avcılar yetenekleri sayesinde gizlice iş başında.


Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntısında Vardır

1.       Yandan çaplı yılan nasıl avlanır?

2.       Dil balıkları nasıl avlanır?

3.       Ahtapotlardaki renk değişimi nasıl olur?

4.       Ahtapotların kolları nasıl bir yapıya sahiptir?

5.       Su polipleri zehirlimidir?

6.       Mantar sineği larvaları avlarını yakalamak için nasıl bir yöntem kullanırlar?

7.       Avını yakalamak için solucan taklidi yapan hayvan hangisidir?

8.       Mayın tarlasına benzer çukurlar kazarak ölüm tuzakları oluşturan canlı hangisidir?