Namib Çölü Biyomu ve Vahşi Hayatı

 

Güney Batı Afrika da bulunan Namib Çölü, dünyanın en eski çölü ve dünyanın en yeni ülkelerinden biri olan Namibia da bulunuyor.

            Namibia içinde bir çok canlı türünü barındıran nadide yerlerden bir tanesidir. Örneğin, bu bölgede yaşayan ve bu bölgeye has yaşayan Nomako Bukalemonu  diğer cinslerine göre evrimini çöl koşullarına göre tamamlamıştır.Çölde belli bir alanı istimlak ederek başka canlıları bu alana sokmaz.Yılın belli zamanlarında kendi alanı içerisindeki çöl tepelerine tırmanarak yumurta bırakır.Uygun bir ortama bıraktığı yumurtaların üstünü kumla kapatır.Bazen yumurtaların üstünü iyi kapatamaz ve yumurtaların gelişimi ve yavruların oluşması tehlike altındadır.Yılda 4-5 kez yumurta bırakırlar.Her seferinde yaklaşık 6 yumurta bırakan bu canlı yılda ortalama 30 yumurta bırakır.Ayakları cisimleri kavramaya uygundur.yumurtlamadan önce birkaç gün  yemek yemeyen bu tür yumurtalarını bıraktıktan sonra hemen ava çıkarlar.Hemen hemen her şeyi yerler.Kum böcekleri birinci yiyecek kaynağıdır.Ayrıca çöl kertenkelesi,çekirge bulabildiği yiyecekler arasındadır.Her tarafa dönebilen gözleri sayesinde avını hemen fark eder.Renk değiştirebilen bu canlılar,Yüksek sıcaklıklarda rengini beyaza çevirerek sıcaktan korunurlar.Ayrıca havanın soğuması yada çöl rüzgarlarında rengini siyaha çevirerek yine iç sıcaklıklarını korurlar.Renk değişimleri vücut ısısını korumalarından başka ruh haller ininde bir sonucudur.Soğuk kanlı canlılardır.Yılda birkaç kez deri değiştirirler.Derilerini atarken derilerini yerler,bunun sebebi derideki faydalı minareleri ziyan etmemektir.Bu türün yiyemediği bir tür vardır ki oda çöl koşullarına ayak uydurmuş kırkayaklardır.Kırkayağın vücudunda tadı pis kimyasal maddeler salgılayan bezler bulunur.bukalemunun bu canlıyı yememesinin sebebi daha önce bu deneyimi gerçekleştirmiş olma ihtimalidir.

            Namib çölü Atlantik Denizine yaklaşık 2000 km. kıyısı bulunur. Bu kıyı şeridi birçok yaşam varlıklarına ev sahipliği yapmaktadır. Denizle kum arasında hafif tuzlu lagünler vardır. Dünyanın en zengin kıyı şeritlerindendir.Flamingo,pelikan,karabatak ve daha bir çok göçmen canlının uğrak yeridir.

            Nambia”nın 40 km. ötesinde iç kesimde çölden farklı olarak taşlık,çalılık ve yağış alan bir bölge vardır.Yağışlar sayesinde titreyen ağaç denilen öd ağaç yetişir. Velvicya denilen botanik cins 3 m. uzunluğunda ve 2 yaprağı bulunan nadir cüce bir ağaçtır. Bu kurak topraklarda su altından daha değerli olsa gerek. İrili ufaklı bir çok canlı görmek mümkündür. Bir çok kuş türü,çakal,çöl aslanı,deve kuşları,zebra ve çöl geyiği gibi…

            Nambia ülkesi çöl ve kıyı ekosisteminin benzersiz türlerin barındığı bir ülkedir. Canlıların yaşam savaşı verdiği bu alan farklı canlıları evrim sonucu kazandıkları yapıları görmek isteyen araştırmacılar için benzersiz bir coğrafyadır.

                 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

  1-Namibia nerdedir?

  2-Namib çölü ne zaman oluştu?

  3- Çöl yaşamına ayak uydurmuş türleri hangileridir?

  4-Çöl bukalemunu yaşama nasıl tutunur?

  5-Bukalemon yılda hangi aralıklarla kaç yumurta yapar ?

  6-Bukalemon aşırı sıcaklığa nasıl tepki verir?

  7-Çöl yılanı su ihtiyacını karşılamayı nasıl gerçekleştirir?

  8-Bukalemonun yemediği canlı hangisidir?

  9-Namib çölünde canlılar nasıl bir etkileşim içerisindedir?

  10-Velvicia ne tür bir ağaçtır?

 

                                                           Hasan ÇAPİK (TEZSİZ YÜKSEK LİSANS)