ASLAN BUFALO AVI VE KURAKLIKLA ŞARBONDAN CANLILARI KURTARAN HAYAT SUYU(12)

Aslanlarla Bufalo savaşı iki saatten fazla sürmüştü. Onlarca aslan bufaloyu yemişti. Bu inlemeye Yorgan deden rehber yapıyordu. Yorgan sarkık dudak denen bir aslanı uzaktan da olsa çok sevmiş dost gibi olmuştu.

Yorgan Kurger denen büyük bir kentte araştırmalara koyulmuştu. 1991 başında kuraklık vardı. Toprakta oluşan mikroskobik bakteri ölümcül şarbon bakterileri hayvanların telef olmasına sebep olmuştu.

Sıcaklık ve kuraklık hayvanlar üzerinde büyük baskı uyandırıyordu. Sürülerin koşmaları ile; tozla uykudaki şarbon sporlarını uyandırdı. Şarbon güçsüz düşen hayvanların vücudunda sert ve kuru bitkilerle beslenmesi sonucu ağzında oluşan yaralarda ve sıyrıklara girerek hayvanları etkiliyordu.

Otlar azalıp sular kurudukça yiyecek ve içecek için yaşanan rekabet çoğalıyordu. Şarbon yayıldıkça hastalıklı leşleri bulmak için rehberimiz akbabalar oldu. Kurger kentindeki görevli koruyucular çaresizdi. Şarbon aşısı olmasına rağmen koruma alanında bütün hayvanların aşılanması imkansızdı. Ekipler akbabaları izleyerek leşlere gidiyorlardı. Hastalık hızla yayılıyordu. Parktaki en büyük hayvanlar bile şarbonun etkisi altında savunmasızdı. Aşı uygulamak mümkün olmadığından hastalığın yayılmasını engellemek için park görevlileri buldukları bütün leşleri yaktılar. Kurger büyük bir parktı. Bütün leşleri bulmak imkansızdı. Leş yiyiciler ölüm korkusuna km’lerce uzaklıktan olabiliyordu. Bütün leşleri yiyorlardı. Yavaş yavaş bu leş yiyicilerde hastalığa yakalında.

Şarbon bakterileri hayvanla birlikte ölmez. Et hala enfekte olduğundan, onu yiyen bütün hayvanlar hastalanır. Yorganın dostları olan, aslanlarda bu hastalıklı leşleri yiyorlardı. Yorgan’ın elinden hiçbir şey yoktu. Ölebileceklerini biliyorlardı fakat hiçbir şey yapamıyordu. Hayvanlar hastalığa yakalandıktan sonra ağzında kafatasında boğazında ki şişkinlikler yüzünden nefes alması gittikçe zorlaşıyordu. Yerdeki tırmık izleri hayatını son anlarında hayatta kalabilmek için mücadelesinin kanıtıydı. Aslanlarımızın beslenmede zirvede olduğu dönemler olmuştu. İki mevsimde her şey tepetakla tersi olmuştu. Koruyucular bulabildiklerinin acısına silahla son veriyordu. Şarbonu durdurabilen tek güç olan sel nihayet gelmişti. Sel suları sporları; nehirden denize taşıdı. Deniz suyu zaman içinde bakterileri öldürdü inanılmaz ama bütün hayvanlar ölmemişti. Genç ve sağlıklı olanlar kurtuldu. Araştırmacılar şarbonun doğanın kendine özgü ayıklama mekanizması olduğunu düşünüyorlardı. Kuraklık döneminde hayvanlar ve yaşam alanları büyük askı altında idi. Şarbon ise hastalıklı ve güçsüz olanları ayıklıyordu. Yorgan için en önemlisi eski dostum sarkık dudağın hala hayatta ve sürünün başında olmasıydı. Kuraklık on yıl sürmüştü. Kugar’da artık bol yağmur ve yineleme durumu başlamıştı. Doğa kendini çok çabuk topluyordu. Nehrin suyu artık boldu. On yıl önce kurumuştu.bol yağmur bol su anlamına geliyordu. Doğa ile hayvanlar hayat bulmuştur.

                Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

1-    Rehberimiz Yorgan kaç tarihinde hangi kentte doğayı ve hayvanları araştırma ve incelemede bulunuyor.

2-    Şarbon nedir? Şarbon bakteri nasıl gün yüzüne çıkıyor. Ortamda nasıl oluşmaya başlıyor?

3-    Şarbon bakterileri hayvanların vücuduna hangi yollarla giriyor?

4-    Şarbondan hayvanları korumak için koruyucular nasıl tedbirler alıyor?

5-    Şarbon bakterileri hayvanların vücuduna girdikten sonra onları nasıl etkiliyor, hangi organda ne gibi değişiklikler yapıyor?

6-    Şarbonu durdurabilen tek yol ne idi. Bu yolla şarbon bakterileri nasıl yok oluyor, anlatınız?

7-    Araştırmacılara göre şarbon doğada nasıl bir ayıklama mekanizmasıdır. Bu ayıklama mekanizması hakkında bilgi veriniz.

8-    Şarbon bakterileri nitelik bakımından hangi hayvanları yok ediyor, hangi hayvanlarda etkisi olmuyordu.

9-    Şarbon hastalığı kaç yıl sürmüştür ve bunun sonucunda Kurger kentinde doğa nasıl eski haline gelmiştir?

                                                                                         FİGEN ÜLKER EĞİTİM BİYOLOJİ 5.SINIF