EVRENDEKİ KOZMİK ÇARPIŞMALAR 45dk

 

Bu filimde özellikle kaypır kuşağında bulunan bazı gök taşlarının bir biri ile çarpışması ve bu çarpışma sonuçları ele alınmıştır.

Kaypır kuşağında bulunan birçok gök taşı zaman zaman bir biri ile çarpışmakta ve bu çarpışmalar neticesinde oluşan parçalar ya birbirini takip edip orada kalıyorlar ya da kuşaktan çıkıp güneş sistemine doğru geliyorlar. Daha öncede kaypır kuşağından çıkıp güneş sistemine gelen gök taşları olmuştur ve bunlar Jüpiter’in çekim kuvvetine girip Jüpiter ile çarpışmışlardır. Güneş sistemin de bizi dıştan gelen gök taşlarına karşı Jüpiter korumaktadır.

Dünyamızda oluşumundan beri çeşitli asteroitlerin çarpışmasına maruz kaldı. Bu çarpışmalarda iki önemli ve büyük çarpışmanın olduğu varsayılıyor. Dünya oluşumu esnasında yüz binlerce asteroitin çarpışmasına maruz kaldı ve dünyada hayat için uygun ortamlar oluştu dünya böylelikle yaşam barındırdı yani küçük canlılar ve bitkiler oluştu. Milyarlarca canlı bir büyük asteroitin çarpışması ile yok oldular. Sonraki yıllarda dünya yaşamı biraz düzene girdi ve dinozorlar dünyada yaşadılar. Dinozorları da önceki çarpışmaya benzer bir çarpışma yok etti.

Bilim adamları dünyada meydana gelen bu çarpışmaların Jüpiter ile mars arasında bulunan asteroit kuşağının neden olduğunu belirtiyorlar. Ve bu asteroitlerin çarpışma ailelerinden oluştuğu belirtiliyor.

Bilim adamları evrende yalnızca asteroitlerin değil hemen hemen tüm gök cisimlerin çarpışabileceğini belirtiyorlar. Örneğin yıldızlar ve hatta galaksiler de çarpışabiliyorlar.

Bu filimde çarpışmış ve görünüşü değişmiş olan gök taşlarından bahsedilmektedir.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.       Kuyruklu yıldızlar nereden geliyorlar?

2.       Bir gök taşının uyduları olabilir mi?

3.       İki gök taşı çarpışırsa ne olur?

4.       Bir kuyruklu yıldız Jüpiter’e çarparsa ne olur?

5.       Bize doğru bir kuyruklu yıldız gelirse ne olur?

6.       Galaktik çarpışma nedir?

7.       Soy tükenmesi nedir?

8.       Hangi asteroit soy tükenmesine neden olmuş olabilir?

9.       Büyük ölüm nedir?

10.   Yıldızlar çarpışabilir mi?
Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)