İzleme Tasması Takılan Kral Kobrası Yılanın Hayat Döngüsü Ve Özellikleri

      Dünyanın en zehirli kral kobra yılanı büyük bir fili öldürecek güçte ölümcül, kendi türüne aç bir yaratıktır. İzlemek amacıyla cerrahı yöntemle izleme cihazı takılır ve izlenir.

      Sarı yılan avın kokusunu havadan alır. Avına odaklanır; fakat kral kobra yılanın bölgesinde olduğunu fark etmez. Böylece ikinci bir av başlar ve sarı yılan fark eder yalnız çok geç kalır. Kobra yılanı avına hamle yapmayı planlarken dikkati dağılır. Bu arada sarı yılan kaçar. Boyu yaklaşık 5.30 metre boyundadır ve Hindistan ormanlarında yaşar. Hindistan da ki Batı Gets sıra dağı sınırsız, sayısız tür için yaşanılacak bir yer. Kral kobra yılanı sürekli büyür ve yılda 4-6 defa deri değiştirir. Bu dönemde yılanların huzursuz olduğu dönemdir ayrıca bu dönem de evler onlar için güvenli bir ortamdır. Köylüler evlerinde yılanları gördüklerinde araştırma istasyonu çağırır. Gohuri araştırma istasyonu ve sürüngen uzmanı yılanı yakalamak için yola çıkarlar. Yakalama ölümcül bir iş. Yakalanan kral kobra yılanı çuvala konmadan önce başındaki desenin fotoğrafı çekiliyor. Kral kobra yılanını doğada araştırmak çok zor bu sebeple araştırmacılar iki yılana cihaz yerleştirmesini planlarlar. Krallar en büyük zehirli yılan olmalarına rağmen ısırdığı insanların %10 ölüyor. Kral, diğer yılanların katili. Sürüngenlerin en tepesinde ki avcıdır. Ellerinde biri dişi biri erkek iki yılan var ve etiketlemeye başlayabilirler. Sonra yılana radyo verici takılır vahşi doğaya salınır. Med ve öğrencileri yılanları günde 8 km izlerler.

       Havadan aldığı koku ile yemeğini bulur. Hipodemik dişle yüksek miktarda nörotoksik zehir çıkarır ve dişlerini avında gezdirerek kurbanın ciğerlerini ferç eder. Böylece oksijensizlikten ölür. Zehir avın içten dışarıya hazmederek bütün olarak yutar. Yemekten sonra 1 hafta uyuyacaktır. Etiketlenmiş dişi halen hareketli. Eğer sinyal alınamazsa araştırma başarısız olacaktır. Dişi yılanların ardından fenomen yayılır, kokuyu alan erkek için bir yoldur. Kral kobra yılanlarda çiftleşme 1 saat sürer yaklaşık 1 ay için de 20-40 yumurta çıkarır. Çiftleşme sırasında iki erkek karşılaştıklarında dansa benzer şekilde hareketler sergilerler. Amaç birbirilerini yere indirmektir. Dünyada yumurtaları için yuva yapan tek yılan. Ve araştırma projesi başarılı oldu.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.       Kral kobra yılanın ev sevdiği yemek?

2.       Kral kobra yılanın krallığının küçülmesi neye bağlıdır?

3.       Kral kobra yılanların dünyada en yoğun bulundukları bölge hangisidir?

4.       Ortalama yaşamaları kaç yıldır?

5.       Deri değişimi nasıl gerçeklerdir?

6.       Yakalanan yılan bir kraliçe yılan olduğunu nasıl anlaşılır?

7.       Çektikleri vesikalıklarla ne umuyorlar?

8.       Kral kobra yılanları doğal ortamda incelenmesinin zor olma nedeni nedir?

9.       Kralların çok fazla zehir taşımasına rağmen ısırdıklarının çok azını öldürmesinin nedeni?

10.   Yılanın koku alması nasıl gerçekleşir?

11.   Kral yılanın avına ilk nerden başlayarak yer?

12.   Dişi yılanları daha iri yılanlara karşı temkinli yaklaşmasının neden nedir?

                                                                                                                             

                                                                                                                       ŞENGÜL GİYEN    EĞİTİM BİYOLOJİ 07010002008