KİMYASAL SANAYİNİN YAYILAN TOKSİK BULUTLARI VE GAZLARINI ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİ

 

            Şehir merkezlerinde kurulan kimya fabrikaları geçmişte birçok insanın ölümüne neden olmuştur. Kimyasal maddelerin patlaması yakınlardaki yerleşim birimleri için büyük bir risk oluşturur. Petrol rafinerilerinde kullanılan kimyasal maddelerin sızması veya patlaması kitlesel bir felakete yol açabilir. Kimyasal sanayilerde kullanılan klor gazı sızıntı durumunda kitlesel etkilemelere maruz bırakabilir. Olası kimyasal sızıntı veya patlamalara karşı alınabilecek en önemli önlem otomatik uyarı sistemleridir.
Kimyasallar hayatımızı değiştirir.örneğim Cl sularımızı temizler . . .vb. Petrol rafineleri en zehirli gazları salar.petrol rafinelerindeki gazlar yanlışlıkla salınırsa insanlık ciddi zarar görür.Hidroflorik asit (HF)  endüstriyel gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.En önemlisi petrol rafinelerinde kullanılmaktadır.Eğer cilde temas ederse  kemiklere ulaşır veya solunursa akciğerlere ciddi zararlar verir.

             İnsanlar kimyasallar yüzünden ciddi tehlikeler altındadır. 60 yıl önce teksasta  (16 nisan 1947) amonyak nitrat  patlaması meydana geldi.Günümüzde hidrojen patlamasıyla eşdeğer sayabiliriz.26 itfaiyeci hayatını kaybetti.Teksas şehrinde meydana gelen patlamalar kimyasalların ne kadar zararlı olduğunu gösterir.Kimya sanayisi dünya savaşından sonra hızlı bir gelişme gösterdi.Amonyak,Cl ve HF en çok kullanılan zehirli kimyasallardır.

            3 aralık 1984 te meydana gelen zehirli bulut 3 bin kişinin ölümüne neden oldu.Bunun sonucunda zehirli gazlar depo eden şirketler boşaltma yolları aradı. Eğer bu depolarda sızma meydana gelirse insanlık büyük tehdit adlındır.Teksasta 50 yıl sonra da bir patlama meydana geldi.Rafına patlaması meydana geldi ve birçok kişi öldü.1947 patlamasına oranla şehir daha az zarar görmüştür. HF hava rüzgar yönünde ilerliyor ve havada asılı kalıyor.Nemli bölgedeki etkisi nemsiz bölgelere oranla daha az.Uzmanlar HF tamamen kullanımının yasaklanmasını istiyorlar çünkü çok zehirli bir kimyasaldır. Uzmanlar HF yerine daha az  zararlı olan kimyasalların kullanılmasından yanadır.

Kimyasalları değiştirmek meydana getireceği etkiyi tamamen ortadan kaldırmayabilir.En fazla endişe yaratan kimyasal Cl gazıdır.CL yıkıcı etkileri çok fazladır.Su arıtma tesislerinde Cl kullanılır.Atık suda  kokuya neden olan mikroorganizmaları parçalar.Cl atmosfere salındığında yoğunlaşır ve bulutlarla uzun mesafelere kadar taşınır.Hava göre ağır ve rüzgar yönünde hareket eder. Metanoll yangın potansiyeli oldukça yüksek bir kimyasaldır.Metanol daha çok lağımda kullanılır.

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevaplarını Bu Filmde Bulabilirsiniz:

  1. Kimyasal Sanayi Felaketi nedir?
  2. Kimyasal Tehlikeye Hazırlık nelerdir?
  3. Kimyasal Patlama Felaketi nedir?
  4. Kimyasal Felaketler canlılara nasıl zarar verir?
  5. En zehirli kimyasal hangisidir ?
  6. HF en çok hangi alanda kullanılıyor ?
  7. Cl daha çok nerede kullanılır ?
  8. Kaç yıl önce teksasta amonyak patlaması meydana geldi 9
  9. En çok kullanılan kimyasallar hangileridir ?
  10. Yangın potansiyeli en yüksek olan kimyasal hangisidir ?
  11. Daha çok lağımda kullanılan kimyasal hangisidir ?
  12. Havadan ağır olan kimyasal hangisidir ?
  13. Teksasta meydana gelen amonyak patlaması günümüz hangi patlamaya dektir ?
  14. 3 aralık 1984 te meydana galan patlama sonucu kaç kişi öldü ?
  15. Teksasta meydana gelen patlama sonucu kaç itfaiyeci öldü ?
  16. HF etkisi nemli bölgelerde nemsiz bölgeye oranla nasıl bir etki bırakıyor ?