KORKU ANINDA TEPKİ OLARAK BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN FİZİKSEL, KİMYASAL VE HAZIR ( FİZYOLOJİK ) TEPKİ REFLEKSLERİN BİLİMSEL AÇIKLAMASI
( 45Dk )

    Soygun insanı korkutur ve düşük düşürür. Vücudun yapabildikleri ise insanı şaşırtır. Önce irkilir, göz kapakları açılır kapanır, baş öne eğilir. Omuzların dış kenarları kasılır. Gövdenin tamamı öne doğru eğilirken, karın düzleşir ve dizler bükülür. İrkilmeden sonra sıra renge gelir. Burun beyazlaşır. Aynı zamanda yüzde beyazlaşır. Bunu soğuk ter izler. Kalp atışı hızlanır, ağız kurur, panikleyen beyin ne olduğunu yavaş yavaş kaydetmeye başlar. Görüntü belleğe yerleşir. Birkaç şansız insan için sonuç ölümcül olur. İlkel korku sistemi adı verilen bu bilinçsiz tepki vücudun tehlike alarmıdır. İnsanın daha ne olduğunu anlamadan eğilmesini, atlamasını veya donup kalmasını sağlar. Sonra iki karşı tepkiyi meydana getirir. Kork, kaç, panik veya kork, savaş, öfke……..
Beyin, tehlikeye evrim sürecinde programlandığı güçler doğrultusunda  tepki verir. Beyindeki yapılar ve devreler tarih öncesi ilkel atalarımızdan gelir. Tehdide  verilen tepki tamamen iç güdüseldir.. Çoğunlukla da istem dışıdır. Beynimiz elektrik sinyalleri ve kimyasallardan oluşan nöro iletken denilen karmaşık bir bileşenle çalışır. Merkezi korku sistemi harekete geçtikten sonra beyinciğe otonom sinir sistemini devreye sokmasını bildirir ve nöro iletkenler hemen harekete geçer. Ayrıca hipotalamus hipofiz bezine acilen hormon salgılamasını bildirir. Böbrek üstü bezleri kana adrenalin gönderilmesini sağlar. Kan basıncı artar ve göz bebekleri büyür. Adrenalin yüklü kan gergin kaslara dolarken, yüz donar, ağız kurur. Kaçış sırasında serinlemek için vücut bütün sıvıyı tere dönüştürdüğünden ter basar. Hayatımızı tehlikeye düşürdüğünü hissettiğimiz bir olayda sinir sistemimiz inanılmaz derecede harekete geçer. Ölüm veya yaşam enerjileri budur. Bu enerji bize en zor ve en tehlikeli durumlarda hayatta kalabilmemiz için verilmiştir. İyi ki var. Çünkü en azından bizi bu açıdan kurtarıyor.

Korku ölüme neden olur.Bir tehditle karşılaştığında vücut bilinçsiz bir tepki verir.Bu tepki kork kaç,panik kork savaşı öfke şekilde ilkel korku sistemi bulunur.Beyin tehlikeye evrim sürecinde programlanmış düzeyde cevap verir.Korku anında verilen tepki içgüdüsel yani istemsizdir.Beyne alarm verildiğinde fiziksel ve duygusal birçok tepki verilir.Kişi alışılmadık bir durum karşısında korkuya kapılır.Eğer deneyimi varsa kurtulur.Kişi ne yapacağını bilse dahi korku etkiler.Korku duyuları keskinleştirir olacaklara hazırlar.Hayatta kalmak için savaşılır.

1994 California depremi bütün şehri alt üst etti.İnsanlar paniğe kapıldı.57 kişi hayatını kaybetti.Bunlardan birinin ölümü çok farklıydı.Kişinin deprem sırasında öldüğü kesinleşmişti.Kalp hızlı atar ve daha fazla kan pompalar.Ve ani adrenalin yüklenmesi şok etkisi yaratır.kasılan bir kalp hücresi saniyede bir kez kasılır.Ancak korku anında sistem değişir.Ve kimyasallar çok fazla sentezlenir ve kalp durur.Vücuda kan gitmeyince ölüm meydana gelir.Bir insan aşırı strese maruz kaldığında kan ritminde anormallik meydana gelir.Ve buda ölüme neden olur.Fobiler sadece düşünerek bile korkuya neden olur.

Hayatımızı tehtid eden bir olay karşısında sinir sistemimiz inanılmaz ölçüde harekete geçer.Ölüm ve yaşam enerjisi budur.Bu enerji hayatta kalmamızı sağlar.Korkuda bireysel farklılıklar mevcuttur.Bundan korunmanın yolu korkuyu kontrol etmektir.

              Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

 

 

 

  1. Korkunun fizyolojik belirtileri nelerdir?
  2. Korku nedir?
  3. Korku anında ilk olarak hangi sistemimiz harekete geçer?
  4. Korku anında verilen tepki nasıldır ?
  5. Beyne alarm verildiğinde nasıl tepki verir ?
  6. California depremi kaç yılında meydana geldi ?
  7. Ani adralin yüklemesi nasıl bir etki yaratır ?
  8. Korkuda nasıl farklılıklar mevcuttur ?
  9. Korku ile başa çıkmanın yolu nedir ?
  10. California depreminde kaç kişi hayatını kaybetti ?
  11. Korku duyuları nasıl etkiler ?
  12. Vücut korku ile karşılaştığında nasıl bir tepki verir ?
  13. Kişi alışılmadık bir durum karşısında nasıl bir tepkiye kapılır ?
  14. İlkel korku sistemi nelerdir ?
  15. Bir kalp hücresi saniyede kaç kez kasılır ?
    Mine Şen ALTUNTAŞ 07010002005