KASIRGALARIN ANATOMİSİ

 

            Rüzgar, havanın yer değiştirmesi ile oluşan doğal bir olaydır. Büyüklüğü, oluşma şekli ve yıkıcılığına göre farklı isimlerle anılır. Rüzgarın yıkıcılığı en fazla olanı fırtına, kasırga ve hortum denen hava olaylarıdır. Genelde bu hava olayları okyanuslarda veya okyanusa kıyısı bulunan karalarda görülür.

Gücünü okyanusun neminden alan kasırgalar karaya vurduklarında kısa sürede yok olurlar.

Atmosferde gerçekleşen birkaç hava olayının birleşmesiyle oluşan en yıkıcı hava olayıdır. Basit bir hava olayı olarak başlayan ve okyanus üzerinden geçtikçe güç toplayan bir canavara dönüşüyor. Kasırga sonrası oluşan rüzgarlar yerleşim yerlerinde çok derin tahribatlara neden oluyor. Kasırga, çok geniş bir alanı etkiler ve çok uzun sürer. Kasırgaların önceden tespit edilmesi mümkündür. Fakat bazı kasırgalar aniden ortaya çıkabilir. Erken uyarı, sağlam yapı malzemesi ve sığınaklar insanları kasırgaların yaratacağı tahribatlardan koruyucu etki yaratır. Kasırgaların merkezine gönderilen bir uçak veriler toplayarak kasırgaları anlamaya yarıyor. Bilim adamları kasırgaları faklı yöntemlerle izleyerek yönü ve şiddetini doğru hava tahmini yapmak için kullanıyor.

            Erken uyarı, sağlam yapılar, sığınaklar vb. tedbirler rüzgarın etkisini en aza indirmenin en geçerli yöntemleridir.

Kasırgalar doğanın gazabıdır.Tek bir kasırga milyonlarca dolar zarara neden oluyor.Her yıl dünyada ortalama 80 kasırga meydana geliyor.Bunların çoğu Amerika da meydana gelmektedir.Bunlar Enru,Vilma ve Katrina dır.

            Fırtınanın içine girmek için özel uçak yapılmış bilimsel araçlarla donatılmış.Atlantik okyanus üzerinden yavru fırtınalar görüntüleniyor.Saatte 62 km olduğundan tropikal fırtına adını alıyor.Fırtınanın dönüş yönü dünyanın alt ve üst yarım küreye göre belirleniyor.Kasırgaların yakıtı şimşeklerdir.Sıcak sular üzerinden ısı yükseldikçe su buharları yoğunlaşarak hava yükselir ve etrafına ısı yayıyor.Kasırga oluşmaya başlıyor.Kasırgalar,engellenebilir durumda oda yarılmalarla mümkün.Hızı çok fazla olunca kasırga adını alır.Su buharlarının hava ile taşınması sonucu oluşur.Kasırgaların göz duvarında hız daha fazladır.Göz kasırganın kalbidir.Kasırga büyüdükçe atmosfer basıncı düşer.Fırtına büyüdükçe göz küçülebiliyor buda fırtınayı güçlendiriyor.

            Kasırgalar sınıflandırılır bunlar ;

1.kategori 119- 110 km ev çatılarını uçurur

2.kategori 154- 177 km binalara hasar verir

3.kategori 209 km katı duvarları yıkar

4.kategori 254 km en çok ölüme ve hasara neden olur.

            Bilim adamları bilgi toplamak için sınır katmanlarına gittiler.Ve hava sondaları ile kasırgaların içine girdiler.Fırtınanın içinde yükselen su buharı ve yağmurlar fırtınanın hızını artırırlar.Kasırga ölümlerinin çoğu boğularak meydana gelir.Kasırgalar,yukarıya doğru sıcak hava oluşturur.Rüzgar ne kadar büyük olursa daha büyük dalgayı kıyıya vurur.

En güçlü rüzgarlar kasırganın gözünde bulunur.Kasırganın sağ tarafı kıyıya çarparsa dalga daha şiddetli olur.Ve bu kasırganın adı Katrina dır.

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevaplarını Bu Filmde Bulabilirsiniz:

  1. Kasırgaların Doğuşu nedir?
  2. Kasırga Avcıları nedir?
  3. Kasırga Sonrası Rüzgar nedir?
  4. Kasırgaların Güç Toplaması nedir?
  5. Kasırgaların Yönü Ve Şiddeti nasıl tespit edilir?
  6. Kasırgaların Ölümü nedir?
  7. Kasırgalar kaça ayrılır ?
  8. Kasırgalar en çok ülkede meydana gelir ?
  9. Dünyada yılda ortalama kaç kasırga meydana geliyor ?
  10. Amerika da meydana gelen kasırgalar hangileridir ?
  11. Fırtınanın dönüş yönü nasıl belirleniyor ?
  12. En güçlü rüzgarlar kasırganın neresinde bulunur ?
  13. Kasırganın kalbi neresidir ?
  14. Kasırga hangi tarafıyla çarparsa daha güçlü olur ?
  15. Fırtınanın hızını ne artırır ?
  16. Fırtına büyüdükçe göz nasıl şekil alır ?
  17. Kasırga büyüdükçe atmosfer basıncı nasıl değişir ?
  18. Kasırga nasıl oluşur ?
    Mine Şen ALTUNTAŞ 07010002005