İnsanlık Sonrası, Yerküresinde Olası Evrimsel Değişim Evreleri  45 dakika

            Bu belgesel insan ırkının dünya üzerinden nasıl yok olduğunu değil, ardımızda bıraktığımız dünyada neler olabileceğini anlatıyor. Evet, bir gün gelecek ve insanoğlu yeryüzünde yürüyemeyecek. İnsanoğlundan sonra dünyadaki değişimler, geride bıraktığımız evlerimiz, arabalarımız, binalarımız,  hayvanlarımız, şehirlerimiz nasıl olacak? Uzmanlar bu soruyu cevaplamaya çalışıyorlar. Geride bıraktığımız dünyada haftalar, aylar, yıllar sonrasında olası değişimler tartışılıyor. 20 yıl sonrasına dair neler olacağını bildiğimiz boş Pripyat şehrini görüyoruz. Pripyat eski Sovyet’lerin modern bir kentiydi. Şehir bir gecede boşaltıldı ve 20 yıl oldu. Burası, insanların uygarlık kurdukları bir yerden ayrıldığında ne olabileceğini gösteren nadide bir resim. Çernobil nükleer faciasından sonra tahliye edilen 50 bin nüfuslu Pripyat şehri. Bir gecede hayalet şehre dönüştü. Şimdi bu şehre baktığımızda, bitkilerin binaları ele geçirmiş durumda olduğunu, parkların paslanmış çürüme döngüsünde olduğunu, buralarda doğal hayatın yeniden dirildiğini görürüz. Bir zamanlar futbol sahaları gibi boş alanların ağaçlarla kaplı olduğunu, yaban hayvanlarının bizim eski şehirlerimizin caddelerimizin yeni sakinleri olduğunu görürüz. Ve aradan 1000 yıl geçtiğinde şehirlerimizi tanımak çok daha zordur. İnsanların yaşadığına dair daha az kanıt olacaktır. Bitkilerin bizim yokluğumuzdan istifade yaşam alanlarımızı istila edişini görürüz. Binalarımız ve gökdelenlerimizin yeni ev sahipleri hamamböcekleri, kuşlar, fareler ve diğer uyum sağlayan canlılardır. Bizden sonra ardımızda kalan dünyaya doğanın nasıl egemen olduğuna tanık olacağız.

Bu filmde “İnsan ırkı dünya üzerinden kaybolsaydı ne olurdu?” sorusunun olası sonuçlarını uzmanların bakış açısı ve örnekleriyle anlatılmaktadır. Geçmişten örneklerle öngörüde bulunulmakta ve özellikle insanların şekillendirdiği dünyanın, insanlardan sonra nasıl bir hal alacağı, aşama aşama anlatılmaktadır. Özellikle bunları zaman dilimine bölerek aktarmaktadırlar. Biz bunu toparlayıp aktardık.

Hayvanların doğadaki yeni rollerinden bahsedilmektedir. İnsanların yok oluşundan olumlu ve olumsuz etkilenecek hayvanların yeni hayatlarına nasıl adapte olduklarını filmde bulabiliriz. İlk olarak enerji kaynaklarını hazin son beklemektedir. Bakımı yapılmayan barajlar dolacak. Jeneratörler insansız bir dünya da devre dışı kalacak. Evcil hayvanlar insanlar olmadığı için doğaya doğru akacaklar. Burada yeni hayatlarını idame etmeye çalışacaklar.  İnsanların yok oluşu özelliklede deniz canlılarına yarayacaktır. Okyanuslar; avlanacak ve denizleri kirletecekler olmadığı için hayat dolu olacaklardır. Buna en güzel örnekleri ise; II. Dünya Savaşından sonra boşaltılan kuzey Atlantik’te meydana gelen balıkların fazlalaşmasıydı. Hamam böcekleri ve kurtların nüfusu her yıl altı kat artacaktır. İnsanların yok oluşundan 25 yıl sonra bu sayı yaklaşık olarak altı milyon olacaktır.  Güvercinler ve hamam böcekleri alışkanlıklarını değiştirmek zorundalar. Bunlar insanlardan faydalanan canlılardır. Kendileri için yeni besin alanları bulmak zorundalar. Haşerelerin sıcağa ihtiyaçları olacaktır.

Bitkiler insansız bir dünyada genişleme imkânı bulacak. Kokar ağacı zor yerlerde kök salmayı sever. Çatlamış bina aralarında bu ağaca fazlasıyla rastlanacak. Yapıların yıkılmasına neden olacaktır.  Sarmaşıklar binaları saracak. Doğa vahşi görünümüne doğru yol almaya başlayacaktır. İnsan eserleri doğanın içine gömülmeye başlayacaktır. Yıldırımlar büyük yangınlara neden olacak. Her tarafta yangınlar çıkacak.

İnsanlığın kültür mirası olan kütüphaneler küçük haşereler ve mikroorganizmalarca istila edilecek ve kısa süre de yok olacaktır. Özellikle küfler bu yok oluşu hızlandıracaklardır. Dijital araçlar ve kayıt cihazları uzun ömürlü olamayacaklardır. Çelik kasalarda saklananlar daha kalıcı olabilirler ancak nem ve sıcaklık bunlarında sonunu getirecektir. İnsanlıktan kalan izler bir bir silinecektir.

Altı yüz milyon arabanın çoğu paslanmış durumda olacak. Mahave çölündeki arabalar daha uzun ömürlü olacak ancak İskoçya’dakiler fazla dayanamayacak. Bunun nedeni ise suyun kenarındakiler yüksek nemden dolayı daha kısa ömürlü olacaklardır. Arabaların çoğu yüzyıl sonra metal yığını haline gelecektir.

Şehirlerin bakımsızlık, yangınlar, basınç, nem, sıcaklık farkından dolayı kısa bir süre de yıkımlarla karşı karşıya kalacakları örneklerle anlatılmaktadır. Buna en güzel örnek olaraktan 1986 yılında meydana gelen Çernobil patlamasından dolayı boşaltılan Pribyat şehri gösterilmektedir. Sovyet Rusya’nın bu eşsiz şehri patlamadan dolayı hemen boşaltılmış ve çürümeye terk edilmiştir. Bu şehirde yapılan incelemeler açıkça göstermektedir. Doğa kolaylıkla insanların değişim izlerini silmekte ve kendi vahşi doğasına dönmektedir. Devasa bir yapıya sahip olan Spenk piramidi beş yüz yıl içinde kum yığını haline gelebilir. Trinity barajı gibi toprak barajlar insansız bir dünyada bakımsız kalacakları için kısa sürede yıkımla karşı karşıya kalacaklardır. Hover barajı gibi devasa yapılar ise; daha uzun ömürlü olacaklardır.  Köprüler, tüneller, metrolar bakımsızlıktan dolayı diğer yapılara göre daha çabuk yıkılacaklardır. Londra, Amsterdam gibi şehirler düşük rakımlı oldukları için sular altında kalacak.  Özellikle beş yüz yıl sonraki zaman betonarme yapılar için yıkıp ve yok oluş zamanıdır. Yollar yabani otların altında kaybolacaktır. Central park çıldıracak. Hayvan ve bitki türleri burada fazlasıyla artacaktır. Washington ağaçlar tarafından yutulacak hale gelecektir.  Çelik çubuklar çabuk paslanırken, normal halinden 3 kat fazla genişleyecektir. Bu da yapıların ayakta kalmasını zorlaştıracaktır. Bin yıl sonra binalardan ve insanlardan çok az izler kalacaktır. Onbinli yıllarda ise demir ve tahta yok olacaktır. Çin Seddi ayakta kalacak yapıların basında gelecektir ancak dağ görünümünde olacaktır.

Filmde Sonuç olarak; “Dünyanın ömrünü 24 saat düşünürsek, insanlığın dünyadaki hükümranlığı yarım dakika kadardır. Dünya bizsiz dönmeye devam edecektir. İnsanlardan önce de hayat vardı, sonra da hayat olacaktır.”

Doğa şehir dışında insanoğlunun kanıtlarını silmeye başlar. Vahşi köpek sürüleri bir sonraki yemekleri bulmak için harekete başlar. Su birikintilerinin artışıyla Amsterdam ve Londra sular altında kalır. New York’taki binaların camları kırılarak düşmeye başlar. Zamanla yaz yağmurları etkisini gösterir. Yer kabuğundaki su seviyesinde artış meydana gelir. Boş binalar bazı türlerin yuvaları haline gelir. Örneğin güvercin, kedi ve hamamböcekleri… Boş binalara yerleşen canlılar zamanla çeşitli evrimsel olayların oluşmasına neden olur. Sahip oldukları özelliklerinden tamamen farklı özellikler kazanırlar. Buda yeryüzünde yeni canlıların ortaya çıkmasına yol açacaktır. Evcil hayvanlar diğer canlılar kadar şanslı olmayacaklar. Zamanla çoğu hayatını yitirecektir.

      Hayvanlar eski özgürlüklerine kavuşur ve geniş sınırlar elde eder. Dünyanın kontrolü artık diğer canlıların elindedir. Taşra bölgeler belli bir süreden sonra tamamen doğanın hâkimiyeti altındadır.  Ahşap yapılar termitlerin yoğun istilasına uğrarlar. Ahşap yapılar zamanla tamamen yıkılırken daha çok dayanıklı olan betonarme ve çelik yapılar rüzgârın etkisiyle aşınarak kaybolmaya başlar. Toprak barajlar en fazla 50 yıl dayanabilecek. Çelik yapılar zamanla suyun birikmesinden neme maruz kalacak ve neme maruz kalan bu yapılar parçalanmaya başlayacak. Arabalar metal yığınları haline gelecektir. En dayanıklı yapılar olan köprüler bile insanların gidişinden yalnız 100 yıl sonra dökülmeye başlayacaktır…

    Şimdiki uğrak alanlarımız olan kütüphaneler artık mikroskobik canlıların istilasına uğramış vaziyettedir. Ve bugünkü olmazsa olmazlarımızdan olan dijital araçlarımızın ömrü en fazla 100 yıl sonra bitmiş olacak. İnsanlık sonrası 200 ila 300 yıllarında yeryüzünde çöküntüler oluşmaya başlar. Deniz seviyesi yükselir. Okyanuslar insanlar olmadığı için artık daha temiz durumda olacaktır. Bin yıl sonra belki de insanların yaşadığına ait olan birçok kanıt ortadan kalmış olacaktır. İnsanoğlunun en büyük ve en uzun süre dayanabilecek eserleri bile binlerce yıl sonra yok olup gidecektir. Örneğin Çin seddi, Hoover barajı gibi… En sonunda dünya bizsiz dönmeye devam edecektir.

 

               Dünyanın yok oluşundan sonra insan sayısının sıfır olmasıyla meydana gelen olaylar. Yok oluştan sonra dünyada enerji akışı son bulacaktır. Rüzgar santralleri bile belirli bir süre sonra duracaktır.  İnsanların yok oluşundan sonra evcil hayvanlar ve diğer hayvanlar, bitkiler belirli bir süre var olacaktır. Dünyadaki bütün enerjilerin yok olmasıyla birlikte dünya karanlık bir gezegene dönüşecektir. Fakat dünyanın enerjisinin yok oluşundan sonra Hoover Barajı uzun bir süre enerji akışını sağlayacaktır. Bu enerji sadece Amerika’da Colorado eyaletine belirli bir süre enerji sağlayacak.  Bu enerjinin özelliği hiç kimse olmadan kendi kendine çalışabilmesidir.

 

                 Fakat bu enerjinin son bulması bir organizma tarafından, su borularına girerek, boruların tıkanması ve enerjinin durmasına neden olacaktır. Bu organizma bir tırnak büyüklüğünde bir canlıdır.  Bu enerji bittikten sonra dünya karanlık bir gezegene dönüşecektir. New York’taki su pompaları iş göremez hale gelecektir. Yok oluştan bir yıl  sonra dünyadaki bitki sayısında hızlı bir değişim görülecektir. Yok oluştan sonra dünyayı çok büyük oranda bitkiler kapsayacaktır. Bitkiler yolları, binaları her yeri kapsayacaklardır. Bitkiler betonları parçalayarak her yeri orman gibi kaplayacaklardır. Vahşi hayvanlar şehirlere girerek egemen olacaktır. Kemirgenlerde  yok oluştan sonra yaşayacaktır. Yok oluştan sonra bazı hayvan türleri diğerlerine oranla daha fazla yaşayacaktır. Dünya büyük ölçüde değişecektir. Ve bundan sonraki olaylarda şimşekler yangın çıkararak, her yerin, Roma, Los Angeles gibi şehirlerin yok olmasına neden olacaktır. Bunların hepsini Ukrayna’nın  Pripiat  şehrine bakarak anlarız. 50 bin kişilik Pripiat şehri, Çernobil’den sonra terk edilmiştir. Radyasyon nedeniyle şehirde hiç kimse kalmamış ve şehir terk edilmiştir.

 

                Burada belirli zaman aralığında bitkilerin gelişmesi devrelerinde, örneğin 2,5 ve 25 yıllarında sürekli gelişerek  şehrin her tarafını kapsamıştır.  Dünyada var olan kuşlar binalarda yaşayarak binaların yabani hayvanlar tarafından yer olarak kullanılmasına neden olmuştur. Yok oluştan 25 yıl sonra binalar ve beton yapıları çürümektedir. Bu binalardaki pencere gibi yapılar ağır basınç yaparak binalarda yıkımlara yol açmaktadır. Yok oluştan sonra Sentral Park’ın görünümü aynı bir orman şeklini alacaktır.Buralarda vahşi hayvanlar ve bir çok bitki türü olacaktır. Bu yok oluştan 25 yıl sonra doğa insan eserlerinin sonunu getirir. Ve buradan anlaşılacağı gibi doğa kendini yenileme gücüne sahiptir.

 

                 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1-       Yok oluştan sonra en önemli olay ne olacaktır?

2-       Rüzgar santralleri ne zamana kadar enerji üretecekler?

3-       Hoover Barajı’ndaki enerji akışı neden hemen bitmeyecektir?

4-       New York pompalarının görevleri nelerdir?

5-       Yok oluştan  sonra kalan canlıların yaşam süreleri ne kadardır?

6-       Yok oluştan sonra kemirgenlerle ilgili yaşam alanı neresi olacaktır?

7-       Yok oluştan 1 yıl sonra dünya görünümü nasıl olacaktır?

8-       Hoover Barajı hangi organizma tarafından yok edilecektir?

9-       Yok oluştan 5 yıl sonra dünya görünümü nasıl olacaktır?

10-   ABD Santral Park görünümü nasıl olacaktır?

11-   Tüm bitki ve hayvan görünümde nasıl bir değişme olcaktır?

12-   Yok oluştan 25 yıl sonra nasıl bir görünüm ortaya çıkacaktır?

13-   Bu olayların hepsi nereden örnek alarak değerlendiriliyor?

14-   Hamamböcekleri kaç yıldır varlıklarını sürdürüyorlar?

15-   Kurt sürülerinin popülasyonları nasıl değişiklik gösterir?

16-   Yollar hayvanların yaşam alanlarını nasıl etkiler?

17-   Termit kolonileri yılda ne kadar tahta tüketir?

18-   Taş yapıların en büyük düşmanı nedir?

19-   Piramitlerin ayakta kalmasının sebebi nedir?

20-   Korozyon nedir?

21-   İnsanların gidişinden 100 yıl sonra tarihlerinden ve kültürlerinden geriye ne kalır?

22-   Filmler ve fotoğraflarda kullanılan en yağın madde nedir?

23-   Kedilerde nasıl bir evrimsel değişim görülür?

24-   İnsanların gidişi en çok hangi hayvanları olumlu yönde etkileyecek?

25-   Yıkım ve yok oluş çağı ne zaman başlar?

 

Oğur ABAY  ve Erdal İNCİ EĞİTİM BİYOLOJİ 4. SINIF

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

1.İnsanların dünya üzerinden yok oluşunun ardından meydana gelecek değişimler nelerdir?

2.Doğa kendi egemenliğini kurarken bizden geriye bir iz kalacak mı?

3.Hayvanlar bu durumdan nasıl etkilenecekler?

4.Pripyat şehrinin şimdiki durumu nasıldır?

5.Evcil hayvanlarımıza bizden sonra ne olacak?

6.Kitaplarımızı ve dijital araçlarımızı bekleyen son nedir?
7.Hover barajının yapımında karşılaşılan zorluklar nelerdir? Çalışan ekip hakkında bilgi veriniz?

8.Hover barajı insansız bir dünyada çalışmaya devam edebilir mi?

9.Köpekler ekolojik olarak nasıl etkileneceklerdir?

10.Norveç sıçanları ve fareler insanların yok oluşundan olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilenirler? 12.Nedenleri ile açıklayınız?

13.Köpekler vahşi doğa da nasıl güçlü hale geleceklerdir?

14.İnsanların yok oluşundan sonra hangi türlerin doğanın kralı olması beklenmektedir?

15.Taş ve tuğla yapılar neden ahşaplara karşı daha az fazla ömürlüdür?

16.Taşın en büyük düşmanları nelerdir?

17.Piramitlerin uzun süre yıkılmayıp ayakta durma sebepleri nelerdir?

korozyon nedir?

18.Filmlerde ve fotoğraflarda en fazla kullanılan madde nedir? Dayanıklılığı hakkında bilgi veriniz?

19.Golden Gate  köprüsü, Brooklyn Köprüsü  köprüsüne göre neden daha geç yıkılacaktır?

20.Saklama kasalarının en büyük düşmanı nedir?

21.Wahşi doğanın hükümranları hangi canlılar olacaktır?

22.Mineta sokağının özel kılan özelliği nedir?

23.Pribyat şehri bugün hangi ülke sınırları içindedir?
Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)

                                                                    28 Sinem DEMİR 38 Nafih ASLANCI
                                                                     Fen Bilgisi Öğretmenliği-4 2009