KALBİN ÖNEMİ, ÇALIŞMASI KALP KRİZİ VE KALP HASTALIKLARI KALP NAKLİ (60 DAK) FİLMİN ÖZETİ

Kalp, kanı atımlar halinde aralıklı olarak arteriyel sisteme pompalayan organdır. Kalp dört boşluktan oluşur. Üsttekiler kulakçıklar, alttakiler karıncıklardır.. sağ ve sol olmak özere de ikiye ayrılır. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında trieüspit kapak vardır. Sağ karıncıktan pulmoner arter çıkar. Kalbin otomatik çalışması sağ kulakçıkta bulunan sinoetriat düğüm, his demeti ve purkinje ağı kalbin iletim sistemini meydana getirir. Kalbin her sistolü sırasında kan ortaya atılırken oluşan basıncı dolaşım sistemdeki arter duvarlarının genişlemesi ile dengelenmeye çalışılır.

Kalbin önemi: Kalp evrende insan ve hayvanların ayakta kalması ve de asırlar boyu nesillerini devam ettirmeleri için çok önemli bir organdır. Kanı pompalayarak bir yandan temiz kan gelmesini, bir yandan da kirli kanın çıkışını sağlar. Bundan dolayı canlıların hemostasizini dengeler.

Kalp krizinin sebepleri

  1. Kalbe giden kan akımının durması
  2. Kalp kapakçıklarının bozulması
  3. Kalbin oksijensiz kalması
  4. Damar tıkanıklığı
  5. Kalbin büyümesi
  6. Tansiyon
  7. Kolesterol
  8. Sigara, alkol, uyuşturucu
  9. Çevresel faktörler

Kalp Nakli

Kalp nakli gerçekleştirilmesi beklenen hasta ilk önce uygun kalp bulunana kadar kalbe benzeyen fakat makine düzeneğinde olan ve kanı pompalayan bir araca bağlanılır. Burada hasta daima taze kana ihtiyaç duyar. Bağışıklılık sistemi daha iyi çalışı ve antikor düzeyi öncesine kadar daha çok artar. Bundan dolayı vücut kolay kolay kalp naklini kabul etmez. Kalp naklinin gerçekleştirilmesi için, verici ve alıcının kalbinin genetik olarak birbirine benzemesi ve de çaplarının aynı olması gerekir.
Bu film kalp rahatsızlığı olan ve kalp naklini bekleyen iki hastanın durumunu anlatıyor. Bu hastalardan biri Bayan Bed Bredly, diğeri ise Bay Bab. Kalp nakli birinin ölümü, diğerinin yaşaması demek. Dünyada organ nakli çok azdır.

Bad Bredly 48 yaşında sağlıklı biriyken bir gün kalp krizi geçiriyor. Bed’in nakil serüveni böyle başlıyor. Bed’in kriz sonucu atardamarı tıkanmış ve ameliyata alınmış. Ameliyat sırasında damarı açmaya çalışan sonda damara zarar vermiş ve kan akışı durmuş. Bundan dolayı Bed’in kalbi kan pompalayamamış.

Normal bir kalp yumruk büyüklüğündedir. Kan kalbe sağ kulakçıktan girer. Kalp kasılarak kanı sağ kulakçıktan alıp sağ karıncığa çeker. Sonraki atışta kalp kanı pompalayarak akciğerde oksijen depolar. Sonra kalp üst sol kulakçığa gider. Burdan sol karıncığa pompalanır. Sol karıncık kanı tüm vücuda dağıtır. Kalp oksijenden mahrum kalırsa kalp kası zedelenir.

Bed’in geçirdiği kriz sol karıncığı bozmuş, bu sağ tarafı da etkilemiş. Böylece Bed’de çift taraflı kalp yetmezliği oluşmuş.

Bed’in kalbine bir makine bağlanmış. Kalp yetmezliği çekenler için çeşitli cihazlar tasarlanmış ve bunlar insanların bir süre yaşamasına olanak sağlıyor.

1960larda açık kalp ameliyatının birçoğu ölümle sonuçlanıyormuş. Bu sorunu çözmek için ameliyattan sonra kalbe yardımcı olarak pompalar keşfedilmiş.1970lerde pompa kullanılmaya başlanmış.

Bab başka bir kalp hastası. Hastaneye kriz geçirirken getirilmiş. Bab’ın kalbi yetmediği için büyümeye başlamış. Ama kalp büyüdükçe yavaşlamaya başlamış. Bu durumun tek çözümü yeni bir kalp. Bab’ın kalbine verici bulunanana kadar pompa takılıyor.

Bab kalp naklini beklediği bir gün bir telefon alıyor ve verici bulunduğu haberini alıyor. Ama verici kısa süre sonra ölüyor.

Bed’in kullandığı cihaz onu hayatta tutuyor fakat bunun yan etkileri de var. Kanı pıhtılaştırıp felce neden olabiliyor ve akyuvarları harekete geçirip kan hücrelerini öldürüyor. Bed’in vücudu birçok nakli akyuvarları yüksek olduğu için kabul etmemiş. Bed’in vücudu pompayla daha fazla yaşamayacağı için doktorlar kalbin pompasız yaşayıp yaşayamayacağını anlamak için pompayı çıkarmayı deniyor ama bu sonuçsuz kalıyor. Çünkü Bed’in kalbi çok zarar görmüş.

Bab’a verici bulunuyor ve ameliyata alınıyor. Bab’ın ameliyatı esnasında kaza yaşanıyor ve kanama meydana geliyor. Ama sonuçta Bab’a kalp nakli yapılıyor. Bab yeni kalbiyle daha sağlıklı yaşamaya çalışıyor.

Bed ise hala kalp naklini bekliyor ama yeni takılan pompası eskisine göre daha rahat ve Bed bu pompadan memnun. Bed kalp naklinin yapılacağı günü bekliyor.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1)  Kalp kaç kısma ayrılır?

 2) Kalbimiz günde kaç kere atar?

 3) Kalp vericiden ayrıldıktan en fazla kaç saat sonra alıcıya takılmalı?

 4) Dünyada kalp yetmezliği çeken ne kadar kişi var?

 5) Pompaya takılı olanlara öncelik nasıldır?

 6) Doktorlar Bab’ı ameliyat esnasında kanama meydana geldiğinde ne yaptılar?

 7) Bab’a nakli ne zaman yapıyorlar?

 8) Bab’a kalbi veren vericinin özellikleri nedir?

 9) Bed’e kalp nakli yapıldı mı?

10) Damar açmak için kullanılan aletin adı nedir?

11) Kalbimiz günde kaç kere atar?

12) Kalp pompaları ne zaman kullanılmaya başlanmış?

                                                                                              ŞENGÜL GİYEN

                                                                                              EĞİTİM BİYOLOJİ 07010002008

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

 

  1. Kalbin önemi nedir?
  2. Kalbimiz nasıl çalışır?
  3. Kalp nakli nasıl gerçekleşir?