HAYAT DÖNGÜMÜZDE KULLANILAN PLASTİK, TUĞLA VE TEFLONUNU ÖZELLİKLERİ

 

            Günlük hayatta kullandığımız maddelerin çoğu plastikten yapılmıştır. İlk defa 1930’lu yıllarda, oyuncak yapımında kullanılan plastik şimdi evimizde kullandığımız eşyaların çoğunun yapım maddesi durumundadır. Günlük hayatta birçok malzemede kullanılan plastik genelde petrolden elde edilen sentetik bir maddedir. Plastiğin dayanıklılığı, hafifliği, esnekliği ve kayganlığından dolayı günlük hayatta birçok teknolojik araçta kullanılıyor. Plastik doğada çok zor çözündüğünden ve uzun yıllar çürümeden kaldığından dolayı çevreyi aşırı kirleten bir maddedir. Ayrıca geri dönüşümü de oldukça zor bir maddedir. Fakat kullanım alanının çok geniş olmasından dolayı insanların vazgeçemeyeceği bir maddedir.

            Geri dönüşümü zor olsa da insanların bu seçenek üzerinde daha fazla durmaları çevrenin yararına olacaktır.
Kullandığımız eşyaların çoğu plastiktir. Plastik malzemelerin bazıları sert bazıları esnektir. Plastikler HCL’ye dayanıklıdır. Kimyasal açıdan çok dayanıklıdır.

 Plastiğin ana malzemesi petrol ya da benzindir. Evlere giren ilk plastik 19..yy ortalarında icat edilen selüloittir. Selüloit kolayca tutuşabilir.Bundan dolayı selüloitten üretilen fazla ürün kalmadı.

 Plastiklerin geri dönüşümü kolay değil. Sadece Amerika’da her saat 2,5 milyon plastik şişe çöpe atılıyor. Plastiklerin yok olması yüzyıllar sürecektir. Bu soruna çözüm bulabilmek için parçalanabilir plastik kullanılması gerekir. Yalnız parçalanabilir plastik de tam çözüm değil. Çünkü petrolün yan ürünlerinden yapılıyor. Plastik parçalanınca havaya karbon veriyor. Buda küresel ısınmaya sebep oluyor.

 Naylon 1939’da yapılmaya başlandı. Uzay giysileri hala naylondan yapılıyor.

 Tuğla, Avrupa Birliği’ne göre 1 Nisan 2006’da tuğla kilden yapılmaya başlandı. Empire State binası dünyanın en yüksek binalarından biri. Yapımında 10 milyon tuğla kullanılmış.

 Kil önce ufalanıyor. Sonra suyla karıştırılıp kalıplara dökülüyor. Tuğlalar kurutucularda yaklaşıp 24 saat bekletiliyor. Sonra 72 saat 1100 derecedeki fırınlarda kalıyor. Kilin tuğla halini alması 4 gün sürüyor.

 Yakın zamana kadar plastik kelimesi hor görülüyordu. Plastikten yapılan eşyalar ucuz olarak algılardı. Bugün plastik farklı şekilde kullanılıyor. Kurşun geçirmez cam, normal camın saydam polikarbonat plastikler arasına sıkıştırılmasıyla üretiliyor. Bu plastik katmanlar kurşunun enerjisini emiyor. Plastik hem sert hem dayanıklı hem de çok kaygan olabiliyor.

 Teflon bir plastik. Isıya çok dayanıklıdır. Dünyadaki en kaygan maddedir. Böylece sert ve aslında sanayi ve ABD ordusu için makine yapımında kullanılmak için tasarlanmasına karşın bugün çok farklı işlerde kullanılıyor. Teflon, koltukların leke tutmaması için, camların çizilmemesi için kullanılıyor.

 

 

            Aşağıdaki Soruların Cevaplarını Bu Filmde Bulabilirsiniz:

  1. Plastik Neden Yapılır?
  2. Plastik Oyuncakların Güvenirliği nasıl sağlanır?
  3. Plastiğin Geri Dönüşümü Var mı dır?
  4. Plastiğin Kullanım Alanları Nelerdir?
  5. Plastikler neden günümüzde çok kullanılmaktadır?
  6. Plastiğin ana malzemesi nedir?
  7. Plastiklerin yok olması kaç yıl sürer?
  8. Kil nasıl üretilir?
  9. Plastik günümüzde nerelerde kullanılıyor?
  10. Teflonun özellikleri nedir?
  11. Teflon nerelerde kullanılıyor?
  12. Evlere plastik ilk ne zaman girmiştir?
  13. Naylon ne zaman yapılmaya başlamıştır?
  14. Naylon nerelerde kullanılır?
  15. Neden parçalabilir plastik geri dönüşüm için tam çözüm değil?
  16. Selüloit neden kullanılmıyor artık?