GÜNEŞ SİSTEMİMİZ NASIL OLUŞTU VE ÇALIŞMA SİSTEMİ MANTIĞI 44 dk.

 

              Bu filimde güneş sisteminin nasıl oluştuğunu ve bu konuda belirtilen teorilerin ne göre yapıldığı belirtilmektedir.

              Bilim adamları toz ve gaz yığınları için deki gezegenlerin Efrenoz ışığı sayesinde belirleyebiliyorlar. Tıpkı itfaiyecilerin bir yangın sırasında duman içinde kalan insanları tespiti gibi bilim adamları gezegenleri bu ışık sayesinde tespit edebiliyorlar. Ayrıca bilim adamları evreni inceledikleri zaman yeni oluşan patlamaları, yıldız oluşumlarını ve yeni gezegen oluşumlarını inceleyerek bizim dünyamızın ya da güneş sistemimizin nasıl oluştuğu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

             Bilim adamları evrenin nasıl oluştuğu konusunda asteroitlere büyük önem vermekteler. Ve onları inceleyip evren hakkında ya da dünyamız hakkında bilgi sahibi olunabileceği ileri sürülmüştür. Fakat asteroitleri inceleme olanağı bulamıyorlar ve bunun için bilim adamları asteroitle çarpışabilecek veya ondan toz parçaları alabilecek bir uydu geliştirdiler. Uydu fırlatılıyor ve birkaç yıl sonra başarılı bir şekilde geri dönüyor. Şuan bilim adamları bu parçaları incelemekteler. Ayrıca yeryüzüne çarpan bazı göktaşları parsçı ya da aydan getirilen kaya parçaları incelenerek dünyanın oluşumu hakkında bilgi sahibi olunuyor.

            Bilim adamlarına göre evrende ki ilişki yer çekimine bağlı daha doğrusu gezegenlerin güneş etrafındaki dönüşü, birbirlerine çarpmamaları ve hatta küre şeklinde olmaları bile yer çekimi sayesinde olduğu belirtiliyor.

            Güneş sisteminde gezegenler iç ve dış gezegen olarak iki sınıfta inceleniyor. Ve bu gezegenlerin her birinin birbirinden ayrı muazzam görevlerinin olduğu ileri sürülmektedir.

Örneğin Jüpiter çekim kuvvetinden dolayı asteroitlerin bize çarpması engelleniyor.

             Bu filmde güneş sistemi ve dünya oluşumu hakkında elde edilen çalışmalar ve bu çalışmaların neye bağlı olarak yapıldığı anlatılmıştır.

 

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

  1. Toz ve duman arasındaki gezegenler nasıl tespit edilir?
  2. Gezegenlerimizin oluşu hakkında nasıl bilgi ediniriz?
  3. Sistemler nasıl oluşur?
  4. Ağır elementler nasıl oluşur?
  5. Asteroit parçaları nasıl toplanabilir?
  6. Demir 60 izotopu ne manaya gelmektedir?
  7.  Gezegenler neden küredir?
  8. Ay nasıl oluştu?
  9. İç gezegen nedir?
  10. Dış gezegen nedir?
  11. Jüpiter’in sisteme faydası nedir?
  12. Bütün sistemler aynı şekilde mi oluşmuş?
    Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)