GÜZEL KOKUNUN HAYAT HİKÂYESİ (40 DAK) FİLMİN ÖZETİ

 

           

 

 

              Aşkın ve güzelliğin simgesi olan gül çiçeğinin insanlık tarihinden de öncesine dayanan öyküsü anlatılıyor. Bu serüven tarihin her döneminde ve her coğrafyasında farklı bir yol izlemiştir. Bütün uygarlıklarda gül, kokusuyla insanları cezp etmiş, vazgeçilmez bir çiçek olmuştur. Ayrıca bu güzel çiçeğe birçok farklı anlamda yüklenmiştir. Kimine göre sevgiliye olan aşkın en güçlü ifadesi, kimi için çiçek bahçelerinin en nadide nesnesi, bir Müslüman’a Hz. Muhammed’i, bir Hristiyana saflığı, temizliği anımsatan gül, bir Yunanlı için de Afrodit’in simgesidir.

             Gülün vatanı Orta Asya’dır. Edebiyat alanındaki eserlerin çoğu onu dünya bahçesindeki çiçeklerin en güzeli olarak görmüş ve betimlemiştir.  Gül tüketimi ve kullanımı tarihin her döneminde vardır. Selçuklu ve Osmanlılarda ki gül suyu, gül yağı, gül sabunu tüketimi, Anadolu’nun güzel koku geleneği, Anadolu da yapılan gülcülük faaliyetleri önemlidir. Dünyada gül üretiminde ilk sırada olan Türkiye’de, gül yetiştiriciliği Isparta’da birçok aileye geçim kaynağı sağlar. Ayrıca parfümeri ve güzellik ürünlerinde, yemek, sağlık… vb. alanlarda bu güzel çiçekten faydalanmaktayız.

İnsanoğlu tarihin her döneminde güzel kokuyu aradı. Eskiden tanrılara güzel kokular sunulurdu. Güzel koku tarihin her döneminde ve her coğrafyasında farklı şekilde yer aldı.

 Güzel koku deyince ilk akla gelen gül olmuştur. Gül, güzel kokusuyla insanları kendisine cezbetti. Gül birçok şeye konu olmuştur. Her topluluk için farklı şeyleri anımsatır.

 Gülün tarihi DNA analizi 200 milyon yıl öncesine dayanıyor. Gül ile ilgili ilk yazılı kaynaklar 5000 yıl öncesine Mezopotamya topraklarına dayanıyor.

 Yunan mitolojisinde gül tanrıçaların gülü olarak anılır. Aşk ve güzelliğin simgesi olan Afrodit’in simgesi gül olmuştur. Anadoluda çok eskiden beri gül geleneği sürmüştür. Osmanlıda bolca gül suyu kullanılmıştır. İslam tasavvufunda gül, Hz. Muhammed’i temsil eder.

 Gül, bülbül ilişkisi gazellere konu olmuştur. Gül, sevgiliyi bülbül ise aşığı temsil eder.

 Macaristan’da ‘’Gül Baba Türbesi’’ bulunuyor. Şair Bektaşi dervişidir. Budapeşte’de büyük sevgi toplamıştır. Gültepe’de bulunan türbe birçok turistin uğrak yeri. Gül, İslam’da büyük önem arz eder.

 Osmanlılar Bulgaristan’da gül fabrikaları kurdular. Sonra Bulgaristan Osmanlıdan ayrılınca fabrikalar Bulgarların eline geçer. Kazanlık bölgesi gülcülükle geçiniyor.

 Gülün birçok yararı bulunuyor. İyileştirici özelliği bulunuyor. Beden ve yaşam gücünü artırır. Cildi güzelleştirir.

  Bulgaristan bağımsız olduktan sonra oradaki Türk gül yetiştiricileri Anadolu’ya geliyorlar. Birçok yerde gül yetiştiriyorlar. Özellikle Isparta önemli yer tutuyor.

 Mayıs ve Haziran arası güller toplanır. Birçok ailenin geçim kaynağıdır. Gül yağı çok pahalıdır. Güller toplandıktan sonra tartılıp fabrikaya gönderilir. Isparta gülü gül yağı üretimi açısından en verimli gül çeşididir. Gülden gül reçeli, gül lokumu ve gül şurubu üretilir.

 Isparta’da hala ilkel yöntemlerle gül yağı elde edenler var. Ayrıca organik gül yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye gül üretiminde ilk sırada yer alıyor.

 

 

 

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1)       Güzel kokunun tarihçesini anlatınız.

2)       Gülün tarihçesini anlatınız.

3)       Yunan mitolojisinde gülün önemi nedir?

4)       Gül İslam tasvvufunda neyi temsil eder?

5)       Dünyada gül yetiştiriciliği en çok nerede yapılır?

6)       Gülün faydaları nelerdir?

7)       Türk gül yetiştiriciliği nasıl başlıyor?

8)       Gül Isparta’da hangi dönemde toplanır?

9)       Gül nerelerde kullanılır?

10)   Türkiye’nin gül yetiştiriciliğinde önemi nedir?

11)   Gül Baba Türbesi hikayesi nedir?

12)   Osmanlıda gülün hikayesi nasıl başlar?    

 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

 

  1. Gülden elde ettiğimiz ürünler nelerdir?
  2. Ülkemizde gül tarımı nasıl yapılır?
  3. Gülün sağlık açısından faydaları nelerdir? 
  4. Gül tarih içinde insanları ve uygarlıkları nasıl etkilemiştir?
  5. Gül yetiştiriciliği ülke ekonomisine nasıl bir katkı sağlar?