Gezegenimizdeki Kötü Hava Şartları Evrendeki Metan Fırtınaları Evrendeki Doğanın Öfkesi 45 dakika

 

    Dünyamızda ve evrende sürekli ısı, rüzgâr, yıldırım, hortumlar, fırtınalar gerçekleşir. Bunlar her şeyi değiştirebilirler. Bunlar bir saniyede bütün hayatı değiştirebilir. Uzayın derinliklerinde saatte 17 bin km hızla esen rüzgârlar vardır.

     Dünyada birbirinden farklı mevsimler yaşanmaktadır. Atmosferimiz nefes aldığımız havadır. Dünyayı saran zar gibidir ve çok incedir. Dünyamızın içi gibi dışı da katmanlardan oluşur. Bu katmanlar yaklaşık sekiz yüz km dır. Gazların çoğu ilk yüz km de bulunur. Tüm atmosfer olayları bu bölgede gerçekleşir. Güneş Işınlarının farklı gelme açılarına bağlı olarak değişir ve bununla birlikte ısı farkları ve basınç farkları oluşur.  Isınan hava kütleleri yükselir. Soğuyan hava kütleleri ise alçalır. Ve böylece hava olayları ortaya çıkar.

     İnsanları en çok etkileyen atmosfer olayları sıcaklıktır. Özellikle bunların uzun sürmesi çok daha tehlike yaratır ve canlıların ölümlerine neden olabilir. Güneş sistemimizde en sıcak gezegen Venüs +480 oC dır. Dünyada ise şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek sıcaklık kuzey Afrika da 57,8 oC’dır.

    Galaksideki sıcaklık her şeyi eritmeye yetecek kadar yüksektir. Teknoloji geliştikçe atmosfer bilgilerimiz de artmaktadır. Rüzgâr birden ortaya çıkabilen rüzgâr çok tehlikeli olabilir ve karşısına çıkabilen her şeyi yok edebilir. Birçok yerleşim yerlerini haritada silebilir. Rüzgâr atmosferin kendini eşitleme isteğidir. Basınç farkı en büyük etkendir. Dünyanın en hızlı rüzgârları hortumların içindedir. Hızları saatte 480 km ye kadar oluşabilir. Hortum, alçak basınç ve nemdir. ABD de yılda bin tane hortum meydana gelmektedir. Meksika körfezinde gelen sıcak havayla kanada da gelen soğuk havayla çarpışması sonucu hortum oluşur.

     Kasırgalar dünyadaki tüm enerji santrallerinde daha fazla enerjiyi ortaya çıkarabilir. Güçlü bir kasırga için sakin ve ılık okyanus suyu, hafif rüzgârlar böylece su dalgaları önüne alarak deniz seviyesinin 8 m üzerine çıkarır. Neptün -200 oC soğuk ve kasırgalarla dolu bir yerdir. En büyük kasırgalar Jüpiter de gerçekleşir. Bunun nedeni ise ısı farklılıklarıdır. Saatteki hızlar sekiz yüz km hızdadır. Jüpiter’de bir kara parçası olmadığı için kasırgalar devamlıdır. Jüpiter bir gaz yığınıdır. Dünyada ise kara parçaları olduğu için kasırgaları durdurabiliyor. Burada hızları en fazla 300 km dır. Jüpiter’in uydusu olan titana 2005 yılında gönderilen insansız uçak çeşitli fotoğraflar gönderilmiştir. Dünyadaki gibi ovalar, nehirler, dağlar, tepeler rüzgârın yardımıyla oluşmuştur. Dünyadaki gibi bir atmosfere sahiptir. Fakat tek farkı dünyadaki su yerine orada metan sıvı haldedir ve metanın su gibi bir döngüsü vardır. Metanın sıcaklığı -180 oC ve -200 oC arasında değişir. Bu sıcaklıktaki metan her şeyi dondurur.

            Şimşekler elektriklerin pozitif ve negatif elektronların birikmesi sonucu oluşur. Ve böylece elektrik akımı oluşur. Bir şimşek patlaması ile yüz milyonluk voltluk bir enerji ortaya çıkar.

            Güneşten meydana gelen kopmalar sonucu veya güneş patlamalarında partiküller dünyaya kadar oluşabilirler. Fakat dünyanın etrafını saran manyetik dalgalar bu güneşten gelen partiküllerden dünyayı korurlar. Manyetik alanda geçen partiküllerinin sonucunda milyonlarca voltluk elektrik enerjisi ortaya çıkartır. Ve bu akım dünyaya oluşur. Bu akım sonucunda teknolojiler zarar görmesine neden olur. En son 1959 yılındaki güneş patlaması sonucu telgraf santralleri yanmıştır. Eğer bu gün bir güneş patlaması gerçekleşirse bugün ki tüm teknolojilerimizi kaybedebiliriz. Bilim adamları bunu önlemeye çalışmaktadırlar.

     Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

  1. Evrendeki en büyük fırtınalar nerelerde gerçekleşir?
  2. Dünyada neden farklı mevsimler yaşanmaktadır?
  3. Dünyada şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek sıcaklık nerede ve ne zaman kaydedilmiştir?
  4. Bilim adamları çok uzaklıktaki bir yerin sıcaklığını nasıl tahmin edebilirler?
  5. Rüzgârlar nasıl oluşur?
  6. ABD’ de neden çok hortumlar oluşur?
  7. Süper salgın nedir?
  8. Güneş fırtınaları nedir?
  9. En son güneş fırtınası ne zaman gerçekleşmiştir?
  10. Güneş patlaması neden teknolojiye zararlıdır.

                         BARIŞ TURAN BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ