Geleceğin İnşası (Yerleşim Alanları) 45 Dakika

     Nüfus gittikçe artmakta ve insanların barınaklara olan ihtiyaçlar giderek artış göstermektedir. Basit olarak değişmek lazım ve değişim olmak zorundadır. Doğa evcilleştirilemediği için ona karşı tasarım yapılır ve böylece 21. yy. barınakları gerçeğe dönüşmektedir.

    1995 yılında şiddetli fırtınalar Avrupa’yı etkisi altına alır ve bu durumdan en çok etkilenen Hollanda olur. Hollanda sular altında kalır, suların çekilmesiyle geri döndü, temizlendi, kurutuldu, ve endişeler tekrardan oluşmaya başlandı. Hollanda 100 yıl içinde tekrar su altında kalır ve bunun sebebi Hollanda’ nın 3\2’ si deniz seviyesinin altında deniz bariyerlerindeki bir gedik büyük bir faciaya neden olmaktadır. 1995 baskınından dolayı Hollanda hükümeti çözüm arayışları içine girmiştir. Bu çözümler arasında doğa ile mücadele yerine birlikte yaşamak vardır ve sellere dayanıklı evler yapılmaktadır. Bu evler gemi gibi yüzmekte, toprağa gömülü değil de toprak üzerinde yapılmış ve bu yapılar su baskınlardan korunmak, canlıları ve mülkleri koruma özelliğine sahiptir. Bu evler suyun yükselmesiyle yükselmektedir, gaz, su ve elektrik bağlantıları güvenli bir şekilde korunmuştur. Amfibi evler denizi içeri sokmamak için bir silah görevi üstlenmektedir. Modern Hollanda temelleri evlerin korumak için bentler kurmak ve 1300’lilerin başında kanallar yapıp bu iki ayrı gücü savaştırmaya başlamışlardır. Örneğin rüzgar ile suyu karşı karşıya getirdiler ve böylece toprak kazanmada bir devrim yaptılar. Başka bir çözüm olarak da yüzen evler inşa yapmışlardır. Dünya toprakların %3’ünden fazlası şehirlerle kaplıdır, bu şehirlerin hepsi Hindistan’dan büyük bir Mega Şehir yapar. Ancak bazı şehirlerin arazileri bitmek üzeredir ve bu olduğunda da 3 seçenek vardır: kaz, yüzdür ya da göğe yükselttir. Dünyanın en yüksek binası 101 katlı olan Taype 101’dir ve dünyanın kaliteli binalarındandır. Taype 101 dünyanın en fırtınalı bölgesinde inşa edilmiş ve rüzgara karşı dirençli olabilmesi içinde eğilmez olarak inşa edildi. Rüzgar tasarımların yapılmasıyla binanın sallanması engellendi. 2 yeni buluş gökdelen yapımını etkili kıldı: asansör ve içeriden tamamen çelikten yapılmış iskeletlerdir.

    Kazakistan 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Sovyet Cumhuriyeti’dir. Asırlar boyunca çadırlarda yaşamışlardır ve daha sonra piramitler ülkenin gurur abidesi olmuştur. 77 m yükseklikte ve içine bir botanik bahçesi olacak kadar büyük ayrıca bir müzesi 1500 voltluk bir operası vardır. Ana problem iklim koşulları olmakta ve bu zor şartlar ev yapımını zorlaştırmaktadır. Kışın çok soğuk olduğu için yazın beton atılır, yapımının üst kısmı prefabrikten yapılır ve 1000 adet üçgenden oluşur. Diğer bir sorun da sıcaklık ve bunun içinde özel kolonlar yapılmıştır. Piramidin amacı; dünyanın dikkatini çekebilmek ve evrensel bir barış sembolü olabilmektir. İsfahan Piramidi şekil bakımından fonksiyonel bir zaferdir. Nüfusun artmasıyla ev yapmak için arazi bulmakta zorluklar yaşanmakta ve iklim koşullarından sonra doğal sorun olan deprem gelmektedir. Uyarı ve karşı koyma olmadığı için dayanıklı evler yapılmakta ve buna Deniz Put Projesi denir. Amaç dünyayı daha iyi bir yer yapmaktır. Depremin zararlarından korunmak için ahşap ve platformlardan oluşan depreme dayanıklı evler yapılması gerekmektedir. Deprem sallantısının tesirinden haberdar olabilmek için geliştirilen evlerin içine kameralar ve algılayıcılar koyarak veriler toplanmaya çalışılmıştır. Gezegenin geleceği için en büyük tehdit olan küresel ısınma gelmektedir. Küresel ısınmaya çözüm ise çevre dostu evler yapmaktır. New York dünyanın gökdelen şehridir. Bu gökdelenler gezegeni kirletmektedir. Isıtma ve soğutma için fosil yakıt enerji tükettiklerinden gökdelenler karbondioksit üretiyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için enerjiyi kendisi üretecek özelliğe sahip ve hava filtreleri kullanılmaktadır. Basit olacak olsa bile değişim olmak zorundadır.

     İnsanoğlu için en önemli şey; sadece yaşayıp almamalı gezegen ile birlikte yaşamaktır.

                          Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1-Nüfus artıkça ortaya çıkan sorunlar nelerdir?

2-Hollanda’ da ortaya çıkan en büyük sorun nedir?

3- Hollanda’da ortaya çıkan sorunlar için alınan önlemler nelerdir?

4-Amfibi evler nasıl yapılmaktadır ve özellikleri nelerdir?

5-Bazı şehirlerde arazi yetmezliğinden dolayı 3 seçenek oluşmuştur. Bunlar nelerdir?

6-Dünyanın en yüksek binası hangisidir?

7-Dünyanın en büyük binasını özellikleri nelerdir?

8-Gökdelen yapımında etkili olan buluşlar nelerdir?

9-Piramitlerin özellikleri nelerdir?

10-Piramitlerin amacı nedir?

11-İklim koşullarından sonra oluşan sorun nedir?

12-Depreme karşı alınması gereken önlemler neler olmalıdır?

13-Deniz Put Projesi nedir?

14- Deprem için geliştirilen evlerin özellikleri nelerdir?

15-Gezegenin geleceğini tehdit eden sorun nedir ve kaynağı nedir?

16-İnsanoğlu için önemli olan şeyler neler olmalıdır?

 

                                 SİBEL TEKER FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö.)  A-4 9010054001