GELECEĞİN BİLGİSAYARLARA DAYALI SÜPER ZEKİ ROBOT ARABALARI BİLGİSAYAR DONANIMLI YOLLARDA KAZALARI ÇOK AZALTIYOR

 

Geleceğe ulaşmaya çalışan her şirket hedefine ulaşmak için multi milyar dolarlık bir yarışa girer. Bunun en gözle görülmeyen yanı teknoloji veya üretim yeteneği değildir, tasarımdır.2030 da otomobilin tüm yapısında örnek bir şanzıman olacaktır. Gövde tasarımları çelikten daha güçlü ama bisikletten daha hafif olacak ve gövde tasarımları direksiyonsuz olacaktır. Gelecekteki arabalar yana yatan arabalar, şekilli arabalar veya ultra hafif arabalar şeklinde ayrılacaktır. Teknoloji arabaları yeniden tasarlayacaktır.

 

Tom PETERS gelecekte yaşayan sıra dışı tasarımcılar ve geleceğin kendisi olacak genç tasarımcılar arasında köprü görevi görüyor. PETERS e göre klasik tasarımı anlarsanız geleceğin tasarımını da anlarsınız.

 

Prof.L.Colani ye göre geleceğin arabaları en büyük kapılı en küçük arabalar olacaktır.Kolay bir giriş ve çok rahat bir oturma pozisyonu olacaktır. Colani ye göre, arabalarda güzelliği keskin hatlar olmalı, yumuşak dönüşler olmalıdır. Colani, arabaları tasarlarken doğayı örnek alıyor.

 

Frank RINDERNECHT, geleceğin arabasını tasarlarken farklı bir materyal kullanıyor. Arabanın tavanını dizayn ederken polikarbonattan yararlanmıştır. Polikarbonat çok hafif ve kırılmaz plastikten yapılmıştır.

 

C.COURREGES moda ve yüksek teknolojiyi kullanarak geleceğin arabasını tasarlamıştır. Onun amacı arabanın doğaya verdiği enerjidir.

 

Skateboard, hidrojen yakıt hücreli kabloyla yönetiliyor ve devrim niteliğinde bir buluştur. Skateboard kendi gövde değişikliklerine göre adapte edebilir. Motor olmadığından her türlü gövdeye uyum gösterir. İç dizaynı ise istenildiği şekilde tasarlanabilir. Genç tasarımcılar skateboard üzerinde yeni modelleri oluşturuyorlar.Skateboard içindeki yakıt hücresi hidrojenden elektrik üretiyor.Bu enerjide teker motorlarını çalıştırıyor.Harcanan hidrojenler ise havadaki oksijen ile birleşerek su oluşturuyor.

 

Geleceğin arabalarında kablolu sürüş olacaktır. Bu sürüş ise elektriksel sinyallerle oluşacaktır. Bu şekilde mekanik sistemden daha erken tepki vermesini sağlayacaktır. Skateboard da her biri bir köşede olmak üzere 4 teker motoru vardır, bu araca çok büyük bir üstünlük sağlıyor. Böylece araca hem 4 farklı bölgede çekiş imkânı hem de dengesini sağlama imkânı veriyor.

Dinamik performansta kütle engelleyicidir. Performansın artması için kütle minimum olacak şekilde ayarlanıyor. Kütle azaltılınca verim artacak ve daha az yakıt harcanacaktır. Böylece direnç azalacaktır. Direncin azalması dayanıklılığı olumsuz etkiler ama arabanın doğrusal tasarlanması bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Bir lastiği nanoteknoloji ile patlamaz hale getirebiliriz.

 

Damıen HARTY e göre daha büyük bir araç filosu düşünüp daha küçük araçlar kullanırsak şehirdeki trafik daha da rahatlayabilir. Ayrıca aracın küçük olmasının yakıt açısından da olumlu olacağının görüşündedir.

 

Dr.Mıtchell JOACHIM caddede araç sürerken araçlarla ya da insanlarla temas halinde olunabileceğini söylüyor. Böylece insanların daha güvenli bir hale gelebileceğine inanıyor.

 

Frank VERMEULEN gelecekte 2 kişilik araçlara ihtiyaç olacağı düşüncesindedir.3 tekerlekli bir araç yaparak yakıt ve enerjiden kar edilebileceğini düşünüyor. Bu araç motosiklet gibi yana yatırılabilir.

 

Gelecekteki araçlarda sanal gerçeklik ile yağmurlu bir günde araba sürüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Geçmişteki bir prototip yapıldığında rüzgar tüneli, aerodinamik ve canlı kaza testleri aylar alırdı. Sanal gerçeklikte bu işlemler daha kolay ve kısa zamanda hallediliyor. Sanal kaza testleri daha ekonomik şekilde sonuçlanıyor.

 

        Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1)     2030 arabaları nasıl olacaktır.

2)     Prof.L.Colani ye göre geleceğin arabaları nasıl olacaktır.

3)     Tom PETERS e göre geleceğin tasarımı nasıl anlaşılır.

4)     Polikarbonat nedir.

5)     Skateboard ı kısaca açıklayınız.

6)     Geleceğin araçlarında sürüş nasıl olacaktır.

7)     2030 da araçların performanslarını artırmak için ne gibi işlemler uygulanacaktır.

8)     Nanotüp nedir.

9)     Bir lastik nasıl patlamaz hale getirilebilir

10)  Damıen HARTY e göre şehirdeki trafik nasıl rahatlatılabilir.

11)  Frank VERMEULEN gelecekte hangi araçlara ihtiyaç olacağını söylüyor.

12)  Dr.Mıtchell JOACHM a göre insanların güvenlikleri nasıl sağlanabilir.

13)  Sanal kaza testleri nasıl sonuçlanıyor.

14)  Gelecekteki araçlarda sanal gerçeklik bize ne gibi imkânlar sunar.

15)  Nanoteknoloji gelecekteki araçların hangi parçalarında kullanılacak.

16)  C.COURREGES geleceğin arabasını nasıl tasarlamıştır.

 

                                  

                                                            HAKAN CEYHAN

                                                             EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF