DOĞANIN GİZLİ SİLAHLARI

    21.yydaki savaş tarzımızı değiştirecek bir teknoloji devrimi ve temelinde doğanın gizli silahları var. Savaş teknolojisini geliştirmek için doğadan, doğadaki canlılardan ilham alınıyor. Bilim ve ordu askerleri savaşta hayatta tutabilmek için doğadan yardım alıyor. Bu nedenle doğanın karmaşık tasarımlarını anlamamıza az kaldı. Bu noktada suda yürüyebilen canlılardan ders alınıyor ya da yerçekimine meydan okuyanlardan, hiç yorulmadan manevra yapan hayvanlardan…

Günümüzde bu canlılar bize gece görüşünün, kamuflajın ve zırh oluşturmanın yollarını gösteriyorlar. Bu nedenle bilim ve ordu doğadan çeşitli konularda yardım alıyor. Bilim orduyla çalıştığında çok daha iyi askerler yaratır. Bilim tarafından bilinen en sağlam materyal örümcekten çıkıyor. Bazı örümcek ağları çelikten 20 kat daha fazla enerji depolayabiliyorlar. Bir kurşunu durdurmak için uygulanan mekanizma örümceğin sineği yakalama şekliyle aynıdır. En sağlam ağı ise Top Örümceği adı verilen örümcek ailesi kurar. Örümceklerin bu kadar fazla miktarda ağı nasıl oluşturdukları inceleniyor. Bu inceleme esnasın da keçilerden faydalanılıyor ve bu keçilerin genetik yapılarına örümcek ağı geni yerleştiriliyor. Böylece araştırmalar yapılıyor ve örümcek ağının ne kadar sağlam olduğu ortaya çıkıyor.

Savaşta askerlere kolaylık sağlayabilecek diğer unsur ise gece görüşünü arttırmak. Gece görüşünü sensörler arttırır. Gece görüşünü arttırmak için ateşi seven melanofila böceği… Böyle küçük bir canlı yerdeki birliklere yeni ve hafif bir sistem oluşturulması için gelecek vaat ediyor. Bu böceğin özelliği 10 km ötedeki orman yangınını bile hissedebiliyor olması. Orman yangını olmazsa bu böcek hayatta kalamaz. Böceğin kanatlarının altındaki alıcılar sıcağa doğru gitmesine yardım ediyor. Bu böcek ateşe doğru uçar ve larvaları yanmış ağaçlarda büyür. Bu sayede savaş alanına taşınabilecek son derece duyarlı kızılötesi detektörler yapılması sağlanabilir. Böceğin bu özelliği dikkate alınarak ilk sensörler oluşturulmaya başlandı. İşte bu sayede gece savaşının şekli değişebilir.

Ve sıra kamuflajda… Göz alıcı renkler üreten kelebekten kelebeklerden faydalanılıyor. Kelebek kanatlarının birçoğu pigmentlere muhtaçtır ve kanatları üst üste binen pullarla kaplıdır. Işık huzmelerini değişik şekillerde yansıtabilecek bir yüzey oluşturmaya çalışıyor. Bu kadar canlı renklere sahip bir şey görünmezlik pelerinini nasıl oluşturabiliyor? İşte bu noktada araştırmalar devam ediyor.

Yeni nesil erken uyarı sistemleri üretiliyor ve bunlar yetkilileri tehlikeden haberdar edecekler. Yaprak kesen karıncalar… Bu karıncalar ağırlıklarının on katını taşıyabiliyorlar. Ama tek bir yağmur damlası bir karıncanın hayatını alt üst edebiliyor. Bu yağmur damlasında çok büyük bir kuvvet var. Yüzey basıncı kuvveti. Bilim adamları bu kuvvetten yararlanabilirse bu kimyasal ya da biyolojik saldırılara karşı bize haber verecek minyatür laboratuvarları kurmak için adım olabilir.

Yeni nesil biyolojik robotların yapılmasına az kaldı. Bu robotlar arama kurtarma çalışmalarında geleceğin askerleri olacak. Bilim adamlarının kurduğu yeni robot ordusunda böcekler model alınıyor. Ve bilim adamları doğadan alabilecekleri en büyük özelliğin uçma özelliği olduğunu düşünüyorlar. Tasarlamayı düşündükleri robotun çok yönlü gözlerinin özelliği bal arısının gözlerinde mevcuttur. Bilim adamları ayağını sağlam basan robotlar yaratmak için doğanın tutunma şampiyonundan ilham alıyor. Yani Geko’dan ve tasarladıkları robotun havada uçma,  dönme gibi hareketleri ise havanın efendisi olan Yusufçuk da saklı.

Kısacası doğadan birtakım şeyler ödünç alıyoruz teknolojiyi geliştirmek için. Geleceğin teknolojisinin anahtarını elinde tutan doğa bilimcilere ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

 

 

Aşağıdaki soruların cevapları filmin ayrıntılarında vardır.

 

1-En sağlam ağı hangi örümcek türü yapar.

2-Örümcek ağını incelemek için hangi hayvan üzerinde deneyler araştırmalar yapılmıştır.

3-Biyoçelik doku nedir, nasıl oluşur.

4-Gece görüşünü arttırmak için doğadaki hangi canlının özelliklerinden yararlanılır.

5-Morfo kelebeğinin özelliği nedir.

6-Yüzey basıncı kuvveti nedir.

7-Bilim adamlarının kurdukları robot ordusunda en fazla hangi canlıdan yararlanılıyor.

8-Optik akış hareketi nedir.

9-Zırh oluşturmak için doğadaki hangi canlının hangi özelliğinden yararlanılıyor.

10-Bal arılarının güvenli bir şekilde seyretmesi ve yön bulması nasıl olur.

11-Bir örümceğin karnında kaç ağ bezi bulunur.

12-Işığı yansıtma yetisinin etkileri nelerdir.

13-Geleceğin robot ordusunu oluşturmak için uçuş konusunda bilim adamlarına ilham veren canlı hangisidir.

14-Askeri kamufle etmek için bilim doğadaki hangi canlıdan ilham alıyor.

15-Tasarlanan yeni nesil biyolojik robotlar oluşturulurken görme eylemi için doğadaki hangi canlının görme özelliğinden yararlanılıyor.

16-Lotus yaprağının özelliği nedir.

                                                    

 

 

                                                                 BAHAR KAPLAN  

                                                                 EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF