Çin’de Doğa Dostu Mühendislerin Teknolojilerinin Ekolojik Çözümler 45 Dakika

 

Çin’in Pekin şehrin de 2008 Pekin Olimpiyatları için yapılan ve olimpiyatlardan sonra yıkılacak olan binanın yapımı, kullandıkları malzemeler ve önemi anlatılmaktadır. Bu olimpiyat binasının diğer binalardan farklı olarak altı hafta kısa bir süre için de faaliyet görüp tekrar yıkılıp yerini yeşilci çevre kapsamında çimli bir alan alacaktır. Şık ve kısa süreli binalar kalıcı binalara göre farklı ve özel beceriler gerektiren bir iştir. Bina tasarım projesinde temel amaç enerji tasarrufu, doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanma ve yeşilci çevre anlayışını yansıtan bir ürün ortaya çıkarmaktır.

 

Çin de halk köylerden kente göç etmesi nedeniyle devletin enerji ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden kırsal üretime dayanan bir ekonomiden dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip dinamik, modern bir topluma dönüşmüştür. Neredeyse dünyadaki binaların yarısı Çin de bulunmaktadır. Çin dünyada ki malların %8 ini üreten, en fazla sera gazı yayan ve Hava kirliliği bakımından diğer ülkelere nazaran beş kat daha fazla olan Çin devleti her gün neredeyse sisli bir bulutla kaplı haldedir. Batılı ülkelerde enerji ihtiyacı ve çevreci yaklaşım mesajın yayılımı tabandan tavana doğru iken Çin de tavandan tabana doğru olmakta ve devlet yöneticileri somut adımlar olarak 2005’te açıklanan beş yıllık kalkınma planında enerji tüketimini %20 ve çevre kirliliğini %10 azaltmayı planlamaktadır. Bu kararlılığını insanlara göstermek amacı ile Pekin 2008 olimpiyat oyunlarında geçici olarak yapılacak olan bina bunun göstergesi olacaktı. Bu amaçla Çin de ki ve batılı tasarımcılar bir araya gelerek olimpiyat binanın tasarımını yapmaya başladılar. Binayı tasarlayan ekip yeşilciliğe, doğal malzeme kullanımı ve bu malzemelerin tamamen geri dönüşümlü maddeler olması, kendi enerjisini üreten gibi birçok yönden bakmaktadırlar. Bu binanın özellikleri; binanın dışında su arıtımına katkısı olan bir havuz, ayçiçeği adı verilen ve güneşle birlikte hareket eden fiberoktif aydınlatma tüpleri, çift yönlü bir dış cepe, doğru yerleştirilmiş panjurlar, binanın üstünde bulunan fotomontaj (FW) panelleri ve çatıda bulunan ısı yalıtımını sağlayan bahçe gibi tamamen doğal kaynakları en iyi bir şekilde yaralanılabilecek bir düzenek kurulmuştur. Bu bahçe aynı zamanda huzurlu bir dinlenme yeridir. En önemlisi de Binanın %10’nu çelik iskeletten oluşmakta ve bu nedenle en yeşilci yönü bina yıkıldıktan sonra geri dönüşümlü çelik iskelettir. Bu bina kısa bir süre içinde yapılması gerektiği için çılgın bir usta karışımı bir arada çalışmıştır. Bilindiği gibi bir tarafta boya ustası çalışıyor bir tarafta elektrik tesisatçıları, çok karışık ve zor bir çalışma meydana gelmiştir. Bina bitip bir vücuda büründükten sonra ortaya çıkan inanılmaz bu emeğin planlandığı gibi iş görmesi hem tasarımcılar hem de işçiler tarafından yüksek moral ve emeğin karşılığının olması sevindirmişti. Bina iki şekilden meydana geliyor; güney batıya bakan kısmında sergi alanı ve dinlenme yeri, kuzey doğuya bakan kısmında ise eğlence sahnesi ve olimpiyat verilerini canlı olarak gösteren dev ve şık bir plaza yer almaktadır. Binanın ışıklandırma sistemleri şunlardır; binanın çatıdan zemine kadar uzanan beş tane güneş boruları aydınlatmayı, güneş panelleri ise elektriğini üretecektir. Pekin’in 80 km uzağında oluşturulan rüzgârlı elektrik santrali oyunlarla aynı anda tasarlanıp oyun alanlarında ve binalarda kullanılan elektrik buradan karşılanacaktı. Bu plan Çin’in her zaman kalkınma planlarından birisi olmuştur ve görünüyor ki bundan sonrada daha da önem arz edecektir. Bu plan Çin’in yeşilci çevre anlayışının bir göstergesidir.

Kendi enerjisini kendi üreten, geri dönüşüm malzemesi kullanılmış çevreci binalara Yeşil Binalar denir. 2008’de Çin de yapılan olimpiyatlarda çevreci yeşil binalar da yapıldı. Dünyanın en hızlı gelişen ekonomisi olan Çin, aynı zamanda hızla artan çevre sorunlarını üreten ülkeler arasında da başı çekmeye aday bir ülke konumundadır. Bu imajı değiştirmek ve ülkedeki çevre sorunlarına çözüm bulmak için bazı çevreci adımlar atmak istiyor. Örneğin Çin alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye geçte olsa başlamış görülüyor. Bu nedenlerle

 Olimpiyatlarda geçici binaların çevre temalı olması için bazı mühendislik firmalarına proje yaptırdı. Bu mühendislik firmaları dünyada gelişen ekolojik yapılar üzerinde çalışan firmalardır.

            Bina yapımında kullanılan malzemeler sonradan geri dönüştürülebilir malzemeden yapılıyor. Ayrıca güneş enerjisinden maksimum düzeyde faydalanılmaya çalışıyorlar. Bu amaçla eçmişten beri kullanılan ve bu gün popülerleşen bir çevreci yöntem olan güneş boruları kullanılıyor. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen paneller kullanılarak elektrik üretiliyor.

 

 

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1.  2008 pekin olimpiyatın sponsoru kimdir?

 

2.  panjur nedir?

 

3.  Fotomontaj (FW) panelinin çalışma prensibi nasıldır?

 

4.  Dünya’nın en büyük FW paneli üreticisi hangi şirkettir?

 

5.  Çin’in bu olimpiyat binasının yapma amacı nedir?

 

6.  2008 de meydana gelen deprem Çin’in hangi bölgesinde meydana gelmiştir?

 

7.  Güneş borusunun çalışma prensibi nasıldır?

 

8.  Çin’in nüfusu kaçtır?

 

9.  Olimpiyatlarda kullanılacak olan elektriğin %20 ‘si nereden sağlanmaktadır?

 

10. Fotomontaj (FW) panellerinin fosil yakıtlara göre avantajları nelerdir?

11.Yeşil bina nedir?

12.Çin’deki çevre sorunları nelerdir?

13.Fotovoltaj panelleri nelerdir ve nasıl çalışır?

14.Çin’de kullanılan alternatif enerji kaynakları nelerdir?

15.Güneş boruları nedir ve nasıl çalışır?

 

 

 İsmail TOPAL EĞİTİM BİYOLOJİ 3. SINIF 2010