Çiftçilerin Meyve Hasadında Kullandıkları Tarım Makinelerinin Evrimi

      21. yy da hasat elde etmek son derece hızlı bir maratondur. Tarlalarda meyve bahçelerinden mağaralara kadar toplama ayırma ve paketlemelerden oluşan muhteşem bir senfoni gibidir. Ama insan eli nerde durur, makine nerde başlar. Her yıl ilkbahar dan sonbahara kadar Kaliforniya’nın meyve hasadı tam yol alır. Kaliforniya’nın sen vaki vadisinde bir çiftlikte meftalinleri topluyorlar. Bütün üreticiler için hasat meyvesinin uzunluğu aynı türden meyvelerin farklı çeşitlerini toplamak amacına gelir. Çeşitli türleri sezonun farklı döneminde yetiştirmek için ekerler böylece piyasaya verilen sağlamak için farklı zaman dilimini kullanırlar. İyi bir hasat iyi bir görünüme ve iyi bir tada sahip olan ürünlerdir. Nektarına güzel bir görünüm kazandırmak için üreticilerin birçoğu tarlalarına mayler tabakasını serer. Mayler tabakasının yansıtıcı yüzeyi güneşi ağaç dallarında yoğunlaştırır ve fotosentez olayını gerçekleştirir. Meyvenin şeker oranını ve görüntüsünü artırır. Bu dönem meyvenin olgunlaştığı şekerinin arttığı ve renginin güzelleştiği dönemlerde, üreticiler hasadı toplamak için farklı yerlerde ki meyveleri kontrol ederler. Olgunlaşan meyveler işçiler tarafından toplanır. Doğru zamanda hasat yaptıklarına emin olmak için yapacakları şey, meyvelerin sertliğini ölçen alet kullanırlar. Yani bu alet doğru zamanda meyvelerin toplanıp toplanmadığını gösterir. Meyve kabuğunun bir kısmını soyarlar, Soydukları alana aleti sokup meyvenin sertlik derecesini ölçer. Meyve toplama hasadını sonu değildir sadece başlangıcıdır. Meyveleri paketlemek için son derece teknolojik donanıma sahip fabrikaya gönderirler. İşçiler iki vardiyada oluşup 120 bin kutu meyve paketliye bilirler. Hepsi meyvenin büyüklüğüne, rengine ve olgunluk derecesine göre ayrılıp paketlenir. Meyvelerin tazeliğini korumak için soğuk bir duş altına alırlar. Bu soğuk duş meyvelerin çürümelerini geciktiriyor. Kaliforniya da sıcaklık dereceleri 90 dereceye kadar çıkabiliyor. Böylece meyvenin kalitesini şeker oranını düşürüp bozulmalarına sebebiyet veriyor, onun için soğuk su altında tutuyorlar. Soğuk duş yapıldıktan sonra meyveler temiz bir suyla durulanıp paketlenmeden önce su kaybını önlemek için bitkisel bir yağ ile spreyleler. Paketleme yapıldıktan sonra soğuk hava deposunda muhafaza edilir. Tarihi insandan önce olan mısırda 1900lar da incir hasadını yapan iki işçi resmini gösteren karikatürler vardır. Hasadın bileşenleri aynıdır, birincisi meyveyi toplayıp sepete yerleştirmek diğeri ise meyveleri seçip tüketici haline getirmektir. Toplamada ve paketlemede uygulanan yöntem aynıdır. Yani asırlar boyunca değişmemiştir. Antik mısır çağı bahçeciliğin doğum yerlerinden biridir. İlk üreticiler Nil ırmağının mevsimsel selleri kontrol altına alarak tarlalarını sulamayı öğrendiler.  Ancak bu dönemde ürünü saklamayı bilmediklerinden dolay çabuk bozuluyordu. Çin 4 bin yıl önceye kadar şeftali ve armudun hasat edildiği yerdi. Yunanlılar ve Romalılar Akdeniz hattı boyunca meyve ticaretinin gelişmesine ön ayak oldular orta çağda en büyük meyve üreticileriydi. Yeni meyve ağaçlarını yetiştirmek için ağaç aşılama yöntemlerini ve çapraz ağaç döllenme yöntemlerini uyguluyorlardı. Amerika’nın orta batısında insan emeğinin tamamen elimine eden toplama ve paketle platformu kullanılmaktadır. Orta batıda insan emeğini elimine etmiş tamamen bilgisayar endeksli makinelerle tanışmıştır. Mısır bitkisini toplamak için son derece teknolojik olan biçerdöverler yok sayılmaktadırlar. İlk mekanize mısır toplayıcısı 1930lı yılların sonunda piyasaya çıkan, içten patlamalı motorlarla çalışıyordu mekanik toplayıcılar seri olarak mısırın kabuklarını çıkaramıyor, temizlemiyor ve kurutamıyordu.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da vardır

1-       Çiftçilerin kullandığı mayler tabakasının meyveler için önemi nedir?

2-       Meyvelerin tazeliğini korumak için kullanılan yöntemler ve teknikler nelerdir?

3-       İlk üretimin yapıldığı çağ ve tarımın yapıldığı yer neresidir?

4-       Tarih boyunca meyve ticaretinin gelişmesinde ön ayak olan kavimler hangileridir?

5-       Meyve aşılama ve çapraz döllenme yönteminin kullanılmaya başladığı dönem ne zamandır?

6-       Mısır bitkisinin kullanıldığı alanlar ve yararları nelerdir?

7-       Yaban mevsimi meyvesinin toplanma biçimi nasıldır?

8-       Hurma ağacının ilk yetiştiği yer neresidir?