21. yy da hasat elde etmek
son derece hızlı bir maratondur. Tarlalarda meyve bahçelerinden mağaralara
kadar toplama ayırma ve paketlemelerden oluşan muhteşem bir senfoni gibidir.
Ama insan eli nerde durur, makine nerde başlar. Her yıl ilkbahar dan sonbahara
kadar Kaliforniya’nın meyve hasadı tam yol alır. Kaliforniya’nın sen vaki
vadisinde bir çiftlikte meftalinleri topluyorlar. Bütün üreticiler için hasat
meyvesinin uzunluğu aynı türden meyvelerin farklı çeşitlerini toplamak amacına
gelir. Çeşitli türleri sezonun farklı döneminde yetiştirmek için ekerler böylece
piyasaya verilen sağlamak için farklı zaman dilimini kullanırlar. İyi bir hasat
iyi bir görünüme ve iyi bir tada sahip olan ürünlerdir. Nektarına güzel bir
görünüm kazandırmak için üreticilerin birçoğu tarlalarına mayler tabakasını
serer. Mayler tabakasının yansıtıcı yüzeyi güneşi ağaç dallarında yoğunlaştırır
ve fotosentez olayını gerçekleştirir. Meyvenin şeker oranını ve görüntüsünü
artırır. Bu dönem meyvenin olgunlaştığı şekerinin arttığı ve renginin
güzelleştiği dönemlerde, üreticiler hasadı toplamak için farklı yerlerde ki
meyveleri kontrol ederler. Olgunlaşan meyveler işçiler tarafından toplanır.
Doğru zamanda hasat yaptıklarına emin olmak için yapacakları şey, meyvelerin
sertliğini ölçen alet kullanırlar. Yani bu alet doğru zamanda meyvelerin toplanıp
toplanmadığını gösterir. Meyve kabuğunun bir kısmını soyarlar, Soydukları alana
aleti sokup meyvenin sertlik derecesini ölçer. Meyve toplama hasadını sonu
değildir sadece başlangıcıdır. Meyveleri paketlemek için son derece teknolojik
donanıma sahip fabrikaya gönderirler. İşçiler iki vardiyada oluşup 120 bin kutu
meyve paketliye bilirler. Hepsi meyvenin büyüklüğüne, rengine ve olgunluk
derecesine göre ayrılıp paketlenir. Meyvelerin tazeliğini korumak için soğuk
bir duş altına alırlar. Bu soğuk duş meyvelerin çürümelerini geciktiriyor.
Kaliforniya da sıcaklık dereceleri 90 dereceye kadar çıkabiliyor. Böylece
meyvenin kalitesini şeker oranını düşürüp bozulmalarına sebebiyet veriyor, onun
için soğuk su altında tutuyorlar. Soğuk duş yapıldıktan sonra meyveler temiz
bir suyla durulanıp paketlenmeden önce su kaybını önlemek için bitkisel bir yağ
ile spreyleler. Paketleme yapıldıktan sonra soğuk hava deposunda muhafaza
edilir. Tarihi insandan önce olan mısırda 1900lar da incir hasadını yapan iki
işçi resmini gösteren karikatürler vardır. Hasadın bileşenleri aynıdır,
birincisi meyveyi toplayıp sepete yerleştirmek diğeri ise meyveleri seçip
tüketici haline getirmektir. Toplamada ve paketlemede uygulanan yöntem aynıdır.
Yani asırlar boyunca değişmemiştir. Antik mısır çağı bahçeciliğin doğum
yerlerinden biridir. İlk üreticiler Nil ırmağının mevsimsel selleri kontrol
altına alarak tarlalarını sulamayı öğrendiler. Ancak bu dönemde ürünü saklamayı bilmediklerinden dolay çabuk
bozuluyordu. Çin 4 bin yıl önceye kadar şeftali ve armudun hasat edildiği
yerdi. Yunanlılar ve Romalılar Akdeniz hattı boyunca meyve ticaretinin
gelişmesine ön ayak oldular orta çağda en büyük meyve üreticileriydi. Yeni
meyve ağaçlarını yetiştirmek için ağaç aşılama yöntemlerini ve çapraz ağaç
döllenme yöntemlerini uyguluyorlardı. Amerika’nın orta batısında insan emeğinin
tamamen elimine eden toplama ve paketle platformu kullanılmaktadır. Orta batıda
insan emeğini elimine etmiş tamamen bilgisayar endeksli makinelerle
tanışmıştır. Mısır bitkisini toplamak için son derece teknolojik olan
biçerdöverler yok sayılmaktadırlar. İlk mekanize mısır toplayıcısı 1930lı
yılların sonunda piyasaya çıkan, içten patlamalı motorlarla çalışıyordu mekanik
toplayıcılar seri olarak mısırın kabuklarını çıkaramıyor, temizlemiyor ve
kurutamıyordu.
1-
Çiftçilerin kullandığı mayler tabakasının meyveler için
önemi nedir?
2-
Meyvelerin tazeliğini korumak için kullanılan yöntemler ve
teknikler nelerdir?
3-
İlk üretimin yapıldığı çağ ve tarımın yapıldığı yer
neresidir?
4-
Tarih boyunca meyve ticaretinin gelişmesinde ön ayak olan
kavimler hangileridir?
5-
Meyve aşılama ve çapraz döllenme yönteminin kullanılmaya
başladığı dönem ne zamandır?
6-
Mısır bitkisinin kullanıldığı alanlar ve yararları nelerdir?
7-
Yaban mevsimi meyvesinin toplanma biçimi nasıldır?
8-
Hurma ağacının ilk yetiştiği yer neresidir?