EKONOMİK VE SAĞLIK AÇISINDAN BÖCEKLERDEN YARARLANMANIN UYGULAMALARI

            Böcekler tarih boyunca insanlar üzerinde çok büyük olumsuzluklara yol açmıştır ancak bunların yanı sıra bir çok alanda da böceklerden yararlanılmıştır. Böcekler tarih boyunca gıda ürünlerine,ağaçlara,kablolara hatta elektrik hatlarına kadar verdikleri zararla ünlerini günümüze kadar devam ettirmektedirler.
            Böcekleri inceleyen bilim adamları onlara genel olarak Antropot adını vermişlerdir. Antropotların vücutlar üç bölümlü olumlu 8 ayak ve 6 bacaktan oluşur. Antro eklem, pot ise ayak anlamına gelerek Antropot kavramını meydana getirmişlerdir.
            Böceklerin yaklaşık bir milyon türü bulunmakta ve 350 milyon yıla yakın bir zamandır nesillerini devam ettirdiklerini biliyoruz. İnsan ömrünün ise 10 bin yıl olduğu göz önüne alınırsa buda yaklaşık 350 sayfalık bir kitapta adımızın son birkaç sayfada geçtiğini gözler önüne seriyor.
            İnsan etinin her 1 kilogramına karşılık yaklaşık 70 kilogram böcek eti bulunmaktadır buda bize böceklerin insanlardan tam 70 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Böcekler bir çok insanda çok büyük korkulara yol açmıştır.
            İnsanlar çok eski dönemlerde böceklerin yoktan var olduğunu düşünmüşlerdir. Bu düşünce insanlara böceklerin  kutsal oldukları kanısını vermiş ve böcekler çok üstün olarak görülmüştür.
            Böcekler kötü ünlerini yüzyıllar önce çeşitli metinlerde alarak tarihin baş sayfalarına oturmuşlardır. Böcekler kutsal bazı metinlerde ölüm ile birlikte anılmakta ve bunun tanrının bir gazabı olarak nitelendirildiği bilinmektedir.
            Tarih boyunca savaşlardan çok böcek hastalıklarından insanların öldüğü biliniyor, bundan dolayıdır ki insanlar böceklerle savaş etmek amacıyla bir çok kimyasal üretim yaparak bu haşerelerden kurtulmak istemişlerdir.
            Böcekler aynı zamanda savaşlarda da biyolojik silah olarak kullanılmışlardır ve bundan dolayı binlerce insan hayatını kaybetmiş ve çok büyük hasarlara meydan verilmiştir. Savaşlardan dolayı ölen her bir kişiye karşılık biyolojik böcek savaşlarında dört kişi hayatını kaybetmiştir. Savaşlar da yararlanmak amacıyla çeşitli araştırma birimleri açılarak böceklerin savaşlarda nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler toplanmaya başlanmıştır.
            Antropotlar çok ilginçtir ki cinayetlerin aydınlatılmasında bile kullanılmışlardır. Böcekler bu konuda uzman olarak ta nitelendirebilirler. Böcekler de bunu sağlayan en önemli özellik şüphesiz ki koku alma yeteneklerinin çok üst düzey olması yatmaktadır.
            Tüm bunların yanı sıra böceklerin tedavi amacıyla da kullanıldığından bahsetmeden geçmek bu uzman tedavi ediciler için pekte doğru olmaz. Böcekler yaraların tedavisinde canlı birer fabrika görevi üstlenerek üstün başarılarıyla dilden dile günümüzde daha dolaşmaktadır.
            Son olarak böceklerin eğlence-hobi amaçlıda kullanıldığı ve son zamanlarda özellikle Japonya gibi bölgelerde çok büyük maddi harcamaların yapıldığı bir uğraş halini almıştır.

  Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

S-1) Antropotları İnceleyen Bilim Dalı Nedir?

S-2) Böceklerin Yoktan Varolduğu Düşüncesinin Temel Nedeni Nedir?

S-3) Dinsel İnanışa Sebep Olan Böcek Hangisidir Ve Bunun Nedeni Nedir?

S-4) Böceklerde Kötü Şöhreti Yaratan İlk Kutsal Metin Hangisidir Ve Hangi Yy’da Bu Düşünce Ortaya Çıkmıştır?

S-5) Böceklerden Korunmak Amacı İle Geliştirilen Kimyasallar Hangileridir?

S-6) Günümüzde De Kullanılmakta Olan Böcek İmha Ürünü Nedir?

S-7) Bitlerin Ve Sivrisineklerin Taşıdığı Mikrop Ve Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

S-8) 2. Dünya savaşında kullanılan böcek imha ürünü hangisidir?

S-9) Formanza Yer Altı Termitinin Verdiği Zararlar Ve Bu Zararın Boyutları Nelerdir?

S-10) Savaşlarda Böcekler Nasıl Kullanılmıştır?

S-11) Böcekler Cinayetlerin Açığa Çıkarılmasında Nasıl Kullanılmışlardır Ve Hangi Bulgulara Ulaşmamıza Yardımcı Olmaktadır?

S-12) Tükkettiğimiz Gıdalarda Böceklerin Varolduğu Ne Derece Doğrudur?

                                                                                  Murat AKURAL Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.sınıf