Antik Çağdaki Teknolojilerle Kırılan Rekorlar 45 dakika

 

      Antik insanlarında kendilerine özgü bir gness rekorlar kitabı vardı. En hızlı, en ölümcül ve antik çağın en değerli objeleri.

 

      Günümüzde dünya üzerinde 600 milyondan fazla otomobil var. Üretmek ve seri olmak adına onları kullanmak zorundayız. Ama insanoğlu kendi kendine hareket eden araç yapma gereğini bundan binlerce yıl önce hissetti. Antik kayıtlar insan taşıyan, atlardan daha hızlı, ekonomik ve çevreye daha duyarlı bir araçtan bahsediyor. Bu araç kayıtlarda Çin Kara Yatı olarak geçiyor. Rüzgarla hareket eden ve oldukça ekonomik olan bu araç, ilk üretilen arabalardan olan model T Ford’tan bile daha hızlıydı. Günümüzde bu aracın örneği olmadığı için o günkü teknolojiye uygun olarak bir kara yatı tasarlandı ve bu araç İngiltere’nin güney kıyısındaki Bren sahilinde denendi. Saatte 60 km hıza ulaşan kara yatı, bir attan çok daha hızlı. Antik hız rekorunu rahatça kırabilirdi.

 

      Antik keşifler Afrika’da öylesine ölümcül bir silah buldu ki, bu silah bilerek tarihe gömülmüştü. Çapı 30 cm olan, 5 uçlu, 10 ayrı bıçaktan oluşan bu silahın ismi Şongu. Şongu kusursuz denilebilecek bir dengeye sahip. Aerodinamik şeklinden dolayı hedefi şaşırmak zordur. Bir bıçağı fırlattığınızda onun karşıda yapacağı etki bıçağın havadaki dönme hareketiyle orantılıdır. Şongunun 3 ayrı ağzı olduğundan ve sap kısmı hariç her tarafı keskin olduğundan hedefinize fırlattığınızda sap kısmı denk gelmezse hedefiniz kesinlikle ölür. Şongu, belirli bir açıyla fırlatılırsa kalkanın etrafından dolanıp hedefi vurabilir. Şongu ölümcüllüğünü öylesine kanıtlamıştıki 17. yy.da Kuba Kralı tarafından yasaklandı.

 

      Bir sonraki rekor kıran silah öyle bir gelişme gösterdi ki dünyada savaş taktiklerinin değişmesine neden oldu. Çinlilerin bir su kabağından ürettiği bu silah günümüz modern silahlarının, roketlerin ve içten yanmalı motorların atası olarak kabul ediliyor. Su kabağının içini oyup buraya barut ve şarapnel parçaları yerleştiriliyor. Fitil ile barut ateşlenirse içeride oluşan gaz basıncı etkisiyle şarapnel parçaları dışarı doğru fırlatılır.

     

      Antik dünyanın en pahalı maddesi ve günümüzde de bu özelliğini koruyan şey altın, gümüş veya platin değildir, trian morudur. Roma imparatorlarının giysilerini boyamak için kullanılan bu maddenin gramı bugün 2000 dolar yani 50 gram altına eşdeğerdir. Trian moru bir deniz kabuklusu olan morex’ten üretiliyor. Bu kadar pahalı olmasının nedeni, bu kabuklunun boya haline gelebilmesi için geçen zaman ve işçilikte yatıyor. Bir gram trian moru için 10-12 bin arasında deniz kabuklusu gerekiyor. Trian moru tarihin en değerli maddesi olarak kayıtlara geçiyor.

           

      Başka bir rekorsa bundan iki bin yıl önce üretilen, başlarda eğlence amaçlı kullanılan mekanik bir oyuncağa ait. Aelli pil yani yunan rüzgar tanrısının Aelosun topu, teknolojik devrimin başlangıcıdır. Fizik prensipleri kullanılarak günümüz jet motorunun gelişimi bundan sağlanmıştır. Buhar basıncının mekanik enerjiye dönüşme prensibiyle çalışan bu icat, jet motoruyla aynı prensipte çalışıyor. Tamamıyla kapalı bir kazan ve bu kazandan çıkan iki borunun bir küreye bağlanması ve küreden de zıt yönde dışarıya açılan iki borudan oluşuyor. Kazandaki su kaynatılırsa buhar borulardan başka kaçacak yer bulamaz ve borudan küreye aktarılır. Basıncında etkisiyle küreden dışarı çıkan buhar zıt yönlü borular sayesinde küreye hareket verir ve küre kendi etrafında dönmeye başlar.

 

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1. İlk kara yatı hangi yılda icat edildi?

2. Şongu ilk olarak hangi kabilede ve hangi yılda ortaya cıktı?

3. Şongu neden yasaklandı?

4. Su kabağı silahında barut yanarken kabağın kabuğunun parçalanmaması ve yanmaması için hangi önlemler alınır?

5. İçten yanmalı motorların atası olan icat nedir?

6. Trian moru adını nerden alır?

7. Dünyanın en pahalı maddesi olan trian morunu nasıl yapılıyor?

8. Trian moru antik dünyada en kötü kokan kokular arasında bulunmasına rağmen neden bu kadar pahalı ve Roma imparatorları özel günlerde giymek için bu boya ile boyanmış kıyafetleri tercih etmişlerdir?

9. Jet motorunun atası olan Aelli pil hangi tarihte ve kim tarafından icat edildi?

10. Aelli pil, jet motoruna nasıl dönüştü?

 

Şaban DOĞAN EĞİTİM BİYOLOJİ 3. SINIF 2010