Alkollü İçkilerin Damıtılarak
Elde Ediliş Teknolojisi 45 Dakika
İnsanlar 200 yıldan daha eski zamana kadar yıllandırılmış konyak stoğunu mahzenlerinde saklamayı başarmışlardır. En eskisi taki Fransız İhtilali'ne dayanır.
Çok eski çağlardan beri meyveler ve tahıllar gibi doğal malzemelerin özünü
damıtarak alkole dönüştürme gücü bir bilim olmuştur. Damıtma oldukça kolay bir
iştir. Damıtmada sıvılar farklı ısılarda buharlaştığından birbirinden
ayrılırlar. Damıtılmış alkol bütün içkilerin temelidir. Alkol damıtıldıktan
sonra şişelenir,yıllandırılır ve belirli bir içkiyi
üretmek için farklı malzemelerle karıştırılır.
Brandy(kaynatılmış şarap) genelde meyveden
yapılan mayalanmış alkollü bir ürünün damıtılmış bir özüdür,ancak
meyve dışındaki ürünlerden de yapılabilir. Brandy'nin
tarihi müslüman akdeniz
ülkelerine 7. ve 8. yüzyıla dayanır.Burada arap kimyagerler çalışmışlardır. Günümüzde üzümden yapılan Brandy en beğenilen çeşittir. Orta Kaliforniya'da üzümler
önce mayalanıp şaraba daha sonra damıtılıp Brandy'e
dönüştürülüyor. Brandy gibi çok beğenilen başka bir
içki konyaktır. Adı Fransa'nın Konyak Bölgesi'nden geliyor. Bu içkinin önde gelen üreticilerinden
biri 1843'te kurulmuş olan Courvoisier firmasıdır. Başta
gelen üzüm beyaz üzümdür. Üzümler hasat edildikten ve mayalanıp şaraba
dönüştükten sonra klasik imbiklerde damıtılır. Bu en basit imbik türüdür. Klasik
imbiği damıtıcı olan kişi her an imbiği izlemek zorundadır,çünkü
daha fazla kontrol gerektirir. Konyak şarabın iki defa damıtıldığı Brandy'lerdendir. Bunun amacı şarabın bütün lezzetini
ortaya çıkarmaktır. İşlemin tamamı yirmi dört saati buluyor.İşlemin
her safhasında konyak kalite kontrolüne tabi tutuluyor.Damıtılmış ürün
yıllandırılmaya hazırdır. Bu işlem özel yapılmış meşe fıçılarında
gerçekleştirilir. Çok pahalıdır,çünkü ikiyüz yıllık meşe ağaçlarıdır. Fıçıların önemi konyağa tat
vermesidir. Çünkü tahta havalandırma özelliğinden dolayı oksitlenmeye
meyillidir ve buda içkiye olağanüstü tat verir. Konyak yapımının son aşaması
harmanlamadır.
Likör alkollü içkilerin en eski
olanıdır. Likör üretiminde en önemli maddelerden biri etil alkoldür. Etil alkol
likör ile karımşım tanklarında pompalanır. Şeker de fabrikaya
tankerlerle gelir ve şeker likör yapımında en önemli maddelerdendir. Likör
yüzde 2.5 oranında şeker içerir. Likörlere aromalarda katılır ki tadı güzel olsun. Aromalar tanklardaki
karıştırıcılar yardımıyla likörlere katılır.
Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.
1.İnsanlar Konyak Stoğunu
oluşturmaya ne zamandan beri başlamışlardır?
2.Alkol
üretiminde damıtma işlemi niçin yapılır?
3.Alkol damıtıldıktan
sonra hangi süreçlerden geçer?
4.Brandy'nin tarihi ne zamana dayanır ve ilk
hangi ülkelerde üretilmiştir?
5.Brandy gibi çok beğenilen başka bir içki
türü hangisidir?
6.Konyak içkisinin adı nereden gelmektedir?
7.Konyak içkisini önde gelen üretici firma hangisidir ve kaç yılında
kurulmuştur?
8.Konyak üretiminde genelde
hangi tür üzüm tercih edilir?
9.Konyak üretimi hasat edildikten sonra hangi süreçlerden geçer?
10.Konyak üretiminde şarap
kaç defa damıtılır ve bunun amacı nedir?
11.Konyak üretildikten sonra
yıllandırılmak için fıçıları konulur.Konyak fıçılarda
neden saklanır?
12.Konyak üretimindeki bu
fıçılar niçin pahalıdır?
13.Likör üretiminde en önemli
madde hangisidir?
14.Likör üretiminde şekerde kullanılır.Likörde yüzde kaç oranında şeker bulunur?
15.Likörlerin tadı hoş olsun
diye katılan madde nedir?
Figen
ÜLKER EĞİTİM- BİYOLOJİ
4.SINIF