Alkollü İçkilerin Damıtılarak Elde Ediliş Teknolojisi 45 Dakika

         İnsanlar 200 yıldan daha eski zamana kadar yıllandırılmış konyak stoğunu mahzenlerinde saklamayı başarmışlardır. En eskisi taki Fransız İhtilali'ne dayanır. Çok eski çağlardan beri meyveler ve tahıllar gibi doğal malzemelerin özünü damıtarak alkole dönüştürme gücü bir bilim olmuştur. Damıtma oldukça kolay bir iştir. Damıtmada sıvılar farklı ısılarda buharlaştığından birbirinden ayrılırlar. Damıtılmış alkol bütün içkilerin temelidir. Alkol damıtıldıktan sonra şişelenir,yıllandırılır ve belirli bir içkiyi üretmek için farklı malzemelerle karıştırılır.

         Brandy(kaynatılmış şarap) genelde meyveden yapılan mayalanmış alkollü bir ürünün damıtılmış bir özüdür,ancak meyve dışındaki ürünlerden de yapılabilir. Brandy'nin tarihi müslüman akdeniz ülkelerine 7. ve 8. yüzyıla dayanır.Burada arap kimyagerler çalışmışlardır. Günümüzde üzümden yapılan Brandy en beğenilen çeşittir. Orta Kaliforniya'da üzümler önce mayalanıp şaraba daha sonra damıtılıp Brandy'e dönüştürülüyor. Brandy gibi çok beğenilen başka bir içki konyaktır. Adı Fransa'nın Konyak Bölgesi'nden geliyor. Bu içkinin önde gelen  üreticilerinden biri 1843'te kurulmuş olan Courvoisier firmasıdır. Başta gelen üzüm beyaz üzümdür. Üzümler hasat edildikten ve mayalanıp şaraba dönüştükten sonra klasik imbiklerde damıtılır. Bu en basit imbik türüdür. Klasik imbiği damıtıcı olan kişi her an imbiği izlemek zorundadır,çünkü daha fazla kontrol gerektirir. Konyak şarabın iki defa damıtıldığı Brandy'lerdendir. Bunun amacı şarabın bütün lezzetini ortaya çıkarmaktır. İşlemin tamamı yirmi dört saati buluyor.İşlemin her safhasında konyak kalite kontrolüne tabi tutuluyor.Damıtılmış ürün yıllandırılmaya hazırdır. Bu işlem özel yapılmış meşe fıçılarında gerçekleştirilir. Çok pahalıdır,çünkü ikiyüz yıllık meşe ağaçlarıdır. Fıçıların önemi konyağa tat vermesidir. Çünkü tahta havalandırma özelliğinden dolayı oksitlenmeye meyillidir ve buda içkiye olağanüstü tat verir. Konyak yapımının son aşaması harmanlamadır.

         Likör alkollü içkilerin en eski olanıdır. Likör üretiminde en önemli maddelerden biri etil alkoldür. Etil alkol likör ile karımşım tanklarında pompalanır. Şeker de fabrikaya tankerlerle gelir ve şeker likör yapımında en önemli maddelerdendir. Likör yüzde 2.5 oranında şeker içerir. Likörlere aromalarda katılır ki tadı güzel olsun. Aromalar tanklardaki karıştırıcılar yardımıyla likörlere katılır.

 

                Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1.İnsanlar Konyak Stoğunu oluşturmaya ne zamandan beri başlamışlardır?

 

2.Alkol üretiminde damıtma işlemi niçin yapılır?

 

3.Alkol damıtıldıktan sonra hangi süreçlerden geçer?

4.Brandy'nin tarihi ne zamana dayanır ve ilk hangi ülkelerde üretilmiştir?

5.Brandy gibi çok beğenilen başka bir içki türü hangisidir?

6.Konyak içkisinin adı nereden gelmektedir?

7.Konyak içkisini önde gelen üretici firma hangisidir ve kaç yılında kurulmuştur?

8.Konyak üretiminde genelde hangi tür üzüm tercih edilir?

9.Konyak üretimi hasat edildikten sonra hangi süreçlerden geçer?

10.Konyak üretiminde şarap kaç defa damıtılır ve bunun amacı nedir?

11.Konyak üretildikten sonra yıllandırılmak için fıçıları konulur.Konyak fıçılarda neden saklanır?

12.Konyak üretimindeki bu fıçılar niçin pahalıdır?

 

13.Likör üretiminde en önemli madde hangisidir?

14.Likör üretiminde şekerde kullanılır.Likörde yüzde kaç oranında şeker bulunur?

15.Likörlerin tadı hoş olsun diye katılan madde nedir?

                                                            Figen ÜLKER EĞİTİM- BİYOLOJİ 4.SINIF