AFRİKA DOĞASI MADAGASKAR

 Wahşi Afrika canavarlar adası da denilmektedir. Madagaskar kabaca teksas büyüklüğündedir. Dünyanın en büyük 4. adasıdır. 160 milyon yıl önce tektonik hareketlerden dolayı Afrika kıtasından ayrılır. Bu ada da gece sıcaklık sıfırın altına iner. Dünyadaki hiçbir yere benzemez. 250 binden fazla türden hayvanlara ev sahipliği yapar. Ve bunların %70’ i gezegenin başka hiçbir yerinde bulunmaz. Dünyadaki bukalemun türlerinin yarısı burada yaşıyor. Adadaki ağaçların ve bitkilerin %80 ‘ni kesinlikle eşsiz. Hepsi de adanın sıra dışı koşulların uyum sağlamış vaziyete. Buradaki kurbağaların  %99’u bu adanın yağmurlarına özgü. Doğadaki bukalemun türlerinin yarısından fazlası bu ormanlarda ve kayalıklarda bulunur.

 Buradaki ağaç kurbağaları dünyanın başka yerinde bulunmuyor. Karınca yedikleri için derileri zehirli hale geliyor. Güney Amerika’nın zehirli kurbağalarına benziyor. Yaprak kuyruklu keko: Bu hayvan kamuflaj şekline girerek bütün ağaçların rengini alabilme yeteneğine sahiptir. Yani rengini değiştirerek her ağaca uyum sağlayabilir ve vücudu bir ağcın üzerinde kaybolacak şekilde yassılaşmıştır.  Ağaç üzerinde nerde ise görünmez haldedir. Dünyanın en büyük hamam böceği bu adada bulunmaktadır yedi(7) cm uzunluğundaki hamam böceği karnında hava püskürten tek böcek türüdür. Bu şekilde (karnında hava püskürterek) yırtıcı hayvanlardan korunuyor. Bu adaya özgü ve enteresan özeliklere sahip binlerce hayvan bulunmaktadır. Poliyos koenubita örümceği ağını kullanarak çalılara deniz kabukları ile süsler ve ağırlığını 20 katı olan bu kabukları çalılara asar. Bu kabukların içine yuvalarını yapar. Örneğin zürafa böceği ve lemurlar bunlar sadece birkaç tanesi.

Madagaskarın bir köşesin öyle bir bölge var ki bilim adamları buranın bir orman mı yoksa çöl mü olarak adlandıracaklarını bilmiyorlar. Bu yüzden dikenli orman diyorlar. Buda büyüyen ağaçlar sıra dışı; kimileri uzun az dallı, kimileri de uzun ve sivri dikenlidirler. Diğerleri ise kısa ve pek çok dalları vardır. Şişmiş gövdeleri bu kurak ortamda su depoluyor. Bahubalar ise en garibi, dünyanın sekiz türden 6’sı burada bulunuyor ve bu ağacın burada evrimleştiği düşünülüyor bahubalar baş aşağı büyüyor gibi görünüyor saki dev pürüzsüz gövdeleri üstünde ağaç kökleri var. Bunlar gezegende yaşayan en yaşlı ve en garip canlılaradır yaşam süreleri de boyutları kadar görkemli çoğu 500 seneden uzun sürüyor ve türlü meyveleri sayesinde bu kurak ve zorlu çevreye çok iyi uyum sağlamış. Her bir ağaç kurak mevsimi atlatmak için yaklaşık 300 litre su depolayabiliyor. 

            Madagaskar sürüngenler için kusursuz bir üreme bölgesidir. Dünyadaki 150 bin tür burada yaşıyor. Gerçekten garip ve olağan üstü bir yer. Burada yaşayan bukalemun türü gözlerini ayrı ayrı hareket ederek farlı noktalara odaklayabilir böylece aynı anda iki farlı objeye bakabilir ve gözleri 360 derecelik bir bakış açısına sahiptir bu bukalemun türü avını gördüğünde her iki gözünü de ona çevirir ve beyni ile kesin hesaplamalar yapar. Dili avına saniyenin 30/1000’na ulaşır bu ölümcül silah vücudunun iki katı uzunluğuna ulaşabilir. 

İndirinin sesi 1km den duyulabilir yaşamlarını büyük bir kısmı ağaç tepelerine geçirirler. Bir ağaçtan diğerine 10metre mesafeden atlayabilir.İndriler bir ömür boyu beraber kalırlar sadece eşleri ölürlerse ayrılırlar binlerce yılık evrimleşerek kuyruğunu kaybeden tek lemur türüdür bu adada yaşayan malagasiler iki kardeşin yaşadığına inanır Kardeşlerden bir tanesi açık alanda tarım yapmayı tercih eder diğer ise ormanda kalır efsaneye göre ormanda yaşayan kardeş indriye dönüşür söylenenlere göre indri kardeşi onu terk ettiği için üzgündür bu nedenle melenkolik şarkısını söyler.  Burada yaşayan yerlilere göre bu hayvanı öldürmek yasaktır. Madagaskar dünyanın en zengin ekolojik hazinelerinden biridir. Gerçekten sıra dışı ve olağan bir yerdir.

           

            Aşağıdaki soruların cevapları filmin ayrıntılarında vardır.

1)     Bahuba ağaçları diğer ağaçlardan farkları nelerdir?

2)     Bu ada da yaşayan en yaşlı ağaç hangisidir?

3)     Bu ada ne zaman ve nasıl oluştu?

4)     Madagaskar’a özgü ve sıra dışı özeliklere sahip hayvanlar hangileridir?

5)     Bahuba ağaçları ne kadar kuraklığa dayanabilir ve ne kadar su depolayabilir?

6)     Bilim adamlarının kararsız kaldıkları ve isim vermekten zorlandıkları bölge nasıl bir yerdir?

7)     Bu bölge de hangi tür ağaçlar yetişir?

8)     Bu ağaçlar bu çöl ortamına nasıl uyum sağladı?

9)     Bu adaya özgü kaç tür hayvan ve bitki bulunur?

10)  İndrinin melenkolik şarkısın söylemenin nedeni nedir?

11)  İndrinin insanlara benzeyen yönleri nelerdir?

12)  Karnında hava püskürten hayvan hangisi ve kaç cm uzunluğundadır?

13)  Bilim adamları sınıflamakta güçlük çektiği hayvanın özelikleri nelerdir?

14)  Poliyos koenubita örümceği yuvasını nereye ve nasıl yapar?

15)  Buraya gelen insanlar 6000km’lik deniz yolunu nasıl aştılar?

16)  Bu sing denen kayalıklarda hangi hayvan türleri yaşar?

 

 

 

AHMET GÜLTEKİN

EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF