58.
A-Ülkemizdeki dil, kültür, din, tarikat...vb azınlığının toplumsal sorunları bu mantıktan ( Lütfen önce 2011/56-57 nolu soruları okuyun) hareketle hakları iade edilirken korkulmamalı, bu değişimin bedelinde devletin gelecekte hayat bulması için halklarına güvenmesi şarttır. Halk istemezse zaten devlet yaşayamaz. Sünni yaşatılan devletlerde efendileri yaşadıkça yaşar ve onlara dikte ettiği değişimle yaşattığı zamanda o devleti besi yeri olarak kullanır. Önermesinin eksiğini tamamlayınız. Alternatif çözümler önerin.
İpucu;bu dünyada bazı devletler sürekli anabolizma (biyolojik yapım) olarak, bazı devletler sürekli katabolizma (biyolojik yıkılımı) olarak, bazıları ise besi yeri olarak yaşarlar.Her üçü de de ifrat ve tefritten dolayı ömrünü kısaltır. Çünkü biri hızlı şişmanlıktan diğeri hızlı zayıflamaktan erken ölecektir. Besi yeri olarak kullanılanlarda efendisi/leri ile birlikte ölür.Varlıkların ve sistemlerin ömrünün-dinamik hayat akışının uzun olması için;çeşitliliğin;önemini, gerekliliğini, ilahi ve insani kanun olarak zorunluluğunun farkındalığını kavrayarak içinde liyakatli katabolizma ve anabolizma olaylarını veya denkliklerini dinamik olarak bulundurmaları gerekir.
      Halkların, devletlerin yararlı, özgün çok yönlü çeşitliliğini;tek tip doğal demokrasinin, tek tip kapitalizmin, tek veya çok parti ve tek milletin, bilimselliğin...vb kütür normlarına asimilasyona zorlamanın, tevhit ettirmenin cehaletini ve sosyal tufanlarını görmeye çalışın.
Çıkarsama!!Devletimizin, birlik ve beraberliğinin/mizin mozaiğinin bilincindeki; kürdünü, türkünü, lazını, çerkezini…vb eğitim, öğretim ve yönetim sistemlerinde yeşertip kendisini onların nesnel ve sanal bedeninde yaşatmalıdır. Başka kavimlerin içimizdeki hisseleri olan; yani bunun tersi mozaik her zaman olacağının da devletçe ve devleti isteyen halklarca bilincinde ve hukuki tedbirinde olunmalıdır.
B-Bu asır eğitimde;liyakatin, çeşitliğin, güzel ahlakın, kendimiz doğru tanımanın, yeterince bilgili olmanın ve doğru empati duymanın mutlaka gerekliliğinin farz olduğunu öğretmek ve uygulamak insanlığın farzlarındandır!!
C-fert, kavim, toplum, devlet, millet…vb;çeşitliğin, liyakatin, güzel ahlakın, çalışkanlığın ve bilgili öneminin bilincinde değilse hali ne olur? Yada bunların bilincinde ve bilincinde olmayanların farkını kapatmak için nasıl bir eğitim sistemi ve yemin önerirdiniz?
D-Beklide Siyonizm, şovenizim (soy kuduzu) ve kötü ahlakın afetlerinden emin olmak için, görülen lüzumun liyakatine dayalı belli zamanlarda kurum ve okullarda güzel ahlak yemini yaptırmak evladır.
“Yaşantım boyunca;insanlığın ortak payda, fert ve kavimlerin özgünlük haklarını, ırkdaşlarıma, inançdaşlarıma veya şahsi menfaatlerime malzeme yapmayacağıma tüm mukaddesatlarım üzerine yemin ederim.”
E-Kardeşlik sevdası ile muhtarlık ve imamlık hırsı bir arada yürümez. Demirkuş 2008 Kardeşliğin hevesine kapılmakla, muhtarlığın sevdasına düşmenin liyakat çizgilerinin cahili olamamak gerekir.
F-Bilim insanlarının;insanlık ve doğal çevreninin hayırlı bekası için bilim, iş, teknoloji ve bilgi üreteceğine dair namus, vicdan ve mukaddesatları üzerine rutin yazılı ve sözlü yeminli çözümler üretmeye çalışın.
Yukarıda ki önermelerde verilen kavramları önem sırasına diziniz ve ülkemizde hayata uygulanması için;medya ortamında ve eğitim kurumlarında nasıl uygulamalar başlatırsınız?
Çıkarsama;Asrımızdaki çevresel,sosyal sorun ve tufanlar;yukarıdaki kavramların eğitimde, uygulamada ve doğru adreslerde liyakatiyle icra edilmediği için vardır.
İpucu;bu kavramların eğitimi için;medya, reklam ve yayın kurumlarına zorunlu yayınlatma, ders açma, rutin konferans, yemin, yılın başlangıç dersi veya günü...vb düşünün.
Çıkarsama; İnsanda, liyakat, güzel ahlak, çalışkanlık, bilgili olma ve çeşitliğin bilincindeki sıfatların üzerine bir yemin geliştirin. Neden bu sıfatların insanda mutlak olması gerekir ve yemininin modası geçmez konusunu düşünün.
 G.Halkların, devletlerin yararlı, özgün çok yönlü çeşitliliğini;tek tip doğal demokrasinin, tek tip kapitalizmin, tek parti ve tek milletin kütür normlarına asimilasyona zorlamanın, tevhit ettirmenin cehaletini ve sosyal tufanlarını görmeye çalışın.
Sonuç;
1-Liyakatin gerekliliği yasası
2-Çeşitliliğin gerekliliği yasası
3-Güzel ahlakın gerekliliği yasası
4-Bilgili olmanın gerekliliği yasası
5-Kendini doğru tanımanın ve dürüst konumlandırma gerekliliği yasası
Çocuklar ve özel haller hariç, bu 5 toplumsal fıtratı yasadan mahrum olan fert ve toplumlar; ya eksik insandırlar, ya cahildirler veya hayvanların mesafesindedirler.
Önermesini gerekçeli çürütünüz yada ret ediniz.
ipucu;bu yasaların, 20. YY’LIN hatalarına düşmemek için, 21. yüzyılın gözde yemini olabileceğini düşünün.
Yaşantım boyunca;Liyakatin, Çeşitliliğin, Güzel ahlakın, Bilgili olmanın ve Kendimi/mizi doğru tanımanın - dürüst konumlandırmanın gerekliliğini kabul edip kurallarını samimiyetle uygulayacağıma, namusum ve en büyük mukaddesatlarım üzerine yemin ederim. Gereksiz ise gerekçeli ret ediniz.

 

C.58 Devletin içindeki çeşitlilikler kendi özgünlüklerini koruyup verimli yönleriyle birbirlerine yardımcı ve yaralı oldukça o devlet de daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır. Yeminin sonuç vermeyeceğini 52. cevapta açıkladım Mehmet GÖR

 

C.58 A. bu önermede haklar iade edilirken korkulmamalıdır ama kontrollü olarak ve başkalarına zarar vermeyecek şekilde haklar iade edilmelidir.

      F. Çalışmalarımda kimsenin kölesi olmayacağıma ve kimseyi rızası dışında kullanmayacağıma, yapacağım çalışmalarda insanlığın ortak faydaları için çalışacağıma dair bütün mukaddes saydığım şeyler üzerine yemin ederim.

Bu önermelerin hepsi bir sıralama olmaksızın önemlidir. Ben bu fikri uygulamaya geçirmek için önce eğitimde uygularım. Eğer eğitimde bu işi başarabilir ve oturtursak gerisi kendiliğinden gelir. Hüseyin EROĞLU

 

C.58 1’in aynısı. Şehla HİLOOĞLU

 

C.58 91. sorunun aynısı Gökhan TEPE

 

C.58 Halk başa getirdiğini kendisi yönetmesini bilmeli

B – A – D – F – C – E  Hatice ÇAKMAK

 

C 58 – A ) Herkes kendi farklılıklarıyla güzeldir. Önemli olan Cenabı Hakkın yolunda birleşmektir.

            B ) Benim ön gördüğüm sıralama E-B-D-C-F’dir. Bütün bu önermelere bir  tek sözüm vardır. İnsanlığı ve öğrenmeyi bilgi diye kabul ettiğimizin içinde, bilgiyi ise malumatın içinde kaybettik.

            G ) Bu beş yasanın temel esası güzel ahlakın gerekliliğidir. İnsanların en güzeli ahlakı olandır. Kenan Yıldızhan

 

C.58.A-Ülkemizdeki dil, kültür, din, tarikat, azınlığının hakları iade edilirken korkulmamalı, bu değişimin bedelinde devletin gelecekte hayat bulması için halklarına güvenmesi şarttır. Halk istemezse zaten devlet yaşayamaz. Sünni yaşatılan devletlerde efendileri yaşadıkça yaşar ve onlara dikte ettiği değişimle yaşattığı zamanda devleti besi yeri olarak kullanır. Katılıyorum.     Tevfik ŞEN

 

C.58 Bazı devletler olaylara, kişilere, diğer devletlere aşırı olumlu bir tavırla yaklaşır bazıları ise tersine aşırı negatif düşüncelerle yaklaşır. Ama üçüncü bir sınıf da vardır ki bu grup bu aşırı uç değerlere sahip devletlere onların kullanacağı özelliklerini kullandıran devlettir. Bu üç devletin de ömrü uzun olmaz. Bir devletin ömrünün uzun olabilmesi için orta koşullar olmalıdır. Yani ne uç değerlere sahip olmalı ne de kendini kullandırmalıdır. Yani devletler ne sürekli yıkıcı olmalı ne de yapıcı olmalıdır. Yıkıcılığında yapıcılığında belli bir dozda yapılması devletin ömrünü uzatır.

Liyakatin gerekliliği yasası, çeşitliliğin gerekliliği yasası, güzel ahlakın gerekliliği yasası, bilgili olmanın gerekliliği yasası, kendini doğru tanımanın ve dürüst konumlandırma gerekliliği yasası bunlar belli bir yaşın üstünde olan toplumlarda olması gereken özellikler olmalıdır. Aksi takdirde cahil ve bazı özelliklerden eksik insanlar olurlar. Bahar KAPTANER

 

C.58 A. Ülkemizde toplumsal sorunların(dil, kültür, din, tarikat…) çözümünde korkulmaması gerekir fakat oluşturulacak çözümün nefsanî duygular çerçevesinde değil de akli(mantığa dayalı, gerçek) duygular çerçevesinde olması gerekir. Zaten bir çözüm getirilemezse bu gidiş uzun sürmez, bir yerde durur ve patlak verir. Devleti devlet yapan halktır. Halk yoksa devlette yoktur. Sosyal patlamalara, toplumsal kangrenlere sebebiyet vermemek için devlet birlik ve beraberliğin bilincine varmalı, kendisini yurttaşlarının sanal bedeninde yaşatmalıdır.

B. Kesinlikle doğrudur ve bu farzdır hatta farzdan öte bir şey varsa bu odur.

C. Bazı kavramların(fert, kavim, millet, güzel ahlak, liyakat, bilgi) eğer ki farkında değilseniz bunların getireceği sorunları da kabullenmiş sayılırsınız. Bunu farkındalığına varamayan toplumlar, devletler gerilemeye, yerinde saymaya mahkûmdur. İnsan merkezli ve amacı gerçektende insan sıfatına layık insanlar yetiştiren(güzel ahlaklı, karakterli, Müslüman…) ve bunların çerçevesinde yapılan bir yemin evladır.

D. Kanaatimce bu yeminin okullarda okutulan andımız gibi kurum ve okullarda periyodik olarak yapılması evladır.

E. Kardeşlikle dominantlık(başatlık) bir arada yürümez. Koltuk sevdası, hırs ve kibir nefsanîdir ve tehlikelidir.

F. Bilim ve insanlık adına ürettiğim ve üreteceğim tüm bilgi, teknoloji, iş ve bilimlerin insanların ortak paydasına katkı sağlayan ve yapacağım çalışmalarda bilimsellikten sapmayacağıma namusum, vicdanım ve tüm mukaddesatlarım üzerine yemin ederim.

Önermelerdeki kavramların önem sırası şöyle olmalıdır; insan, güzel ahlak, mukaddesat, bilgi, bilim, fert, toplum, millet, devlet, inançdaş, ırkdaş.

A, B, C, D, E ve F’de yer alan önermelerin ülkemizde hayata uygulanması için öncelikle bunu bir devlet politikası haline getiririm. Devleti arkama alırsam yaptırım gücüm kuvvetlenecektir. Medyayı da arkama aldıktan sonra kapsamlı bir sistem oluşturup bu sistemin çeşitli organlarına görev paylaşımı yaptırırım. Bu sistemin tek amacı gerçektende insan sıfatına layık bireyler, nesiller yetiştirmek olacaktır. Liyakatiyle uygulanacak ve işleyecek bu sistemin devamlılığının bekası için kapsamlı bir yemin geliştirerek bunu tüm kurum ve okullarda zorunlu hale getiririm.

G. Güzel ahlakın gerekliliği yasası hariç diğer 4 madde nefsanîdir ve nefsin isteklerini yerine getirir. Hâlbuki insanı insan yapan ve melekler mertebesine hatta daha da üzerine çıkartan birkaç yasa unutulmuştur. Örneğin; hatırıma gelen ilk yasa bu 5 maddeye ek olarak ‘’Akıl gerekliliği yasası’’ dır.

58. sorunun en son kısmında yapılan gereksizdir ve boşunadır. Eğer ki bir yemin içerisinde 1 adet akli 4 adet nefsanî istek varsa gereksizdir. Çünkü bir insanı frenleyecek ve doğruyu gösterecek tek varlık akıldır. Harun SEVEN

 

 

C.58

A- Çeşitlilik ve anlamlılık hayatı çeşitli kılar.

B-E-C-F-D-G

C- Güzel ahlak çalışkanlık ve bilgelikten en önemlisi güzel ahlaktır. Güzel ahlak yoksa çalışkanlık ve bilgeliğin hiçbir anlamı yoktur. Eğitim sisteminde güzel ahlak uygulanmalıdır.

D- Güzel ahlak yeminini yaptırmamanın pek de bir anlamı yoktur. Eğer insan inançlı değilse…

E- kardeşlik sevdasıyla muhtarlıkta kardeşlik merhamet kardeşlik adaleti imalık vekilliği gerektirdiği için bir arada yürümez. Birinde feragat etmek gerekir.

F- güzel ahlaka bağlı kalmakla çalışkanlık çeşitlilik ve bilgeliği kabul edeceğime bilim, iş teknoloji alanındaki gelişmeleri insanlık yararına kullanacağıma yemin ederim.

G- tek tipleşme izole olmak anlamındadır. Diğer insanlar topluluklarından izole olmak bir bakıma iyidir. Evrimsel esneklik doğrultusunda yeni türlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Kötü olan ise bu tipleşmenin populasyon yoğunluğunun az olmasıdır. Yani kararlı bir populasyon değildir. Bağışıklığı azdır. Abdurrahman SEFALI

 

C.58 A.Diktatörlüğün sonu yoktur; her zaman için toplumdaki tüm fertlerin ortak istekleri doğrultusunda yön verilmelidir.

Eğitim,bilim insanının üstüne düşen sorumluluk;yemin ettirmek vb. şeyler bana pek mantıklı gelmiyor.Eğitimin her yerde her zaman  en üst seviyede tutulmasının gerekliliği ön plana alınmalıdır.

G. İnsanlarda olması gereken özelliklerin dayatma tarzında olan bu şekliyle insanlığa zarar getireceğini düşünüyorum. Ayşe Şeker

 

C.58 A) Eğer o ülkede Sünni toplum dışında yaşayan farklı mezhep ve dinlere mensup insan sayısı azınlık değilse, bu devlette dil kültür din ve tarikat gibi kavramlar ana amaç olamaz. Çünkü bunlar birleştirici değil ayrıştırıcıdır.                   
B) İlk sırada güzel ahlak ,  kişinin kendini doğru tanıması , yeterince bilgili olmak, doğru empati duymak, çeşitlilik ve bunlar için liyakat gereklidir.
                  
C)İnsanlar yukarıdaki kavramların bilincinde değilse kendi devletlerinin ömrü çok kısadır   ve diğer uluslara kölelik etmeye mahkumdurlar. Bu eksiklikleri gidermek için bunların bilincinde olan eğitimciler tarafından toplumun eğitilmesi gerekir.
                     
 D)Bu önermeyi   anlamadım.
                    
E)Diğer gruplar ve insanları yönetme hırsına tutulmuş bir insan tüm değer ve yargılarını yitireceğinden dolayı kardeşlik kavramını da yitirecektir. Tarih boyunca bu durum bu şekilde gerçekleşmiştir.
                     F) Yemin yerine eğitimi tercih edeceğimden bu fikre katılmıyorum.                      
G)Bu önermeye en iyi örnek kendi ülkemizdir. Uzun zamandan beri bu topraklarda tek tip insan var edilmek   istenmiş ve bunun karşılığı büyük yıkımlar olmuştur. Bu nedenle uygulanabilir en iyi en sistem çeşitlilik üzerine kurumlu olan bir sistemdir.

                     SONUÇ: 5 toplumsal önermeye katılıyorum ve bu önermenin gerekliliğine inanıyorum. Ahmet MANSUROĞLU

 

C.58

       A.Evet bence de devletler ne anabolik ne katabolik ne de besi yeri ortamı gibi olmalıdır.ne zaman ki devletler her şeyini liyakatli kullanmaya başlarlar ise o zaman başarılı olacaklar demektir.bir şeyin eksik veya fazla olması onun ölçüsüz olmasına sebep olur.

       C.bana göre C. Seçeneğindeki önerme yani bilincinde olmak önermesi birinci sırada önemlidir.

       D.Yemin edebilme olgusu

       F. Burada da yazılı ve sözlü yeminler önem sırasında 2. ve 3. sırada yer alıyor.

       B.Ve tabi ki bunların farkına varmak için eğitim….  

       E.Önem sırasında son olarak ta liyakat çizgilerini tanımak…

     Bunların hayata uygulanması için ise medya yoluyla gerekirse film reklam ...vb şeylerle veya okulların açılışında yemin törenlerinde…vs kabullendirmeye çalıştırırım.

     Bu yemin aslında hiçte gereksiz değildir. Selvi GÜNDOĞDU

 

C.58 Bir ülkede azınlık hakları çok önemlidir. Eğer yeterince hak verilmez ise ülkede ayaklanma nedeniyle karışıklık çıkar ve devletin gelişmesinde büyük engel oluşturur.  İdris COŞKUN

 

C.58 İnsanlar farklı düşüncelerini ifede etmekten korkmamalı.Devlet de bu toplumsal çeşitliliğe karşı hoşgörülü olmalıdır.Ancak bu şekilde devlet  ayakta durur.Yoksa diğer devletlerin sömürgesi olabilir. C)fert, kavim, devlet vb. çeşitliliğin, güzel ahlakın öneminin bilincimde değilse o devlet, toplum, fert yok olmaya adaydır.bu konuda bilinçsiz insanları bilinçlendirmek ve güzel ahlak sahibi olabilmeleri için elimden geleni yapacağıma tüm mukaddesatlarım üzerine yemin ederim. Yukarıdaki önermelerde verilen kavramların hepsi aynı kapıya çıktığı için sıralama yapmak yersizdir.Güzel ahlakın, terbiyenin, doğru bilginin eğitim kurumlarında ders olarak okutulması ve televizyonlarda ve gazetelerin belli köşelerinde zorunlu olarak bu konuyla ilgili yazılar dersler ve programlar olmalıdır.Güzel ahlak. bilgi, liyakatli davranışlar insanı insan ;devleti devlet yapan kriterlerdir.Bunlar yoksa o toplum ya cahildir ya da hayvandır.Burada geçen yemin, gereksiz değildir.Tam tersine eğitim açısından son derece önemlidir. Esra AĞDAĞ

 

 

 

 

C.58 İnsanların zaten farklı düşünceleri olur. Yani bir toplumda herkes aynı değildir. Devlet bu durumda herkese eşit ve hoşgörüyle yaklaşmalıdır. Yoksa ya devlet sömürülür ya da yok olur gider.                   

a) Hali fena olur. O devlet, millet yok olmaya adaydır. İkisi arasında ortak değerler bulunmalıdır. Bilincinde olmayanlara ayrı bir ahlak uzmanından ahlak dersi verilmesi gerekir. Bu bilinçsiz insanları hor görmeden küçük görmeden, güzel ahlak edinmeğe yemin ederim.

   Yukarıdaki önermelerde verilen kavramların hepsi aynı kapıya çıktığı için sıralama yapmak yersizdir. Güzel ahlakın, terbiyenin, bilginin eğitim kurumlarında televizyonlarda ders olarak verilmesi gerekir televizyonlarda zorunlu yayınlama yapılmalı. Matematik, fen vb gibi dersler olduğu gibi ahlak dersleri de zorunlu verilmelidir.

     Güzel ahlak, bilgi, insanın kendini tanıması akıllı olmak, liyakatli davranışlar insanı insan, toplumu toplum yapan kriterlerdir. Bunlar yoksa o toplum, insan, devlet ya cahildir ya da hayvanidir.

    Burada geçen yemin gereksiz değildir. Tam tersine insan eğitimi açısından son derece önemli. Behiye DURAK

 

C.58 A)İnsanların düşüncelerine saygı duymalı ve onların özelliklerini baskı altına almadan sağlam bir yönetim kurulmalı. Devlet aynı eşitlikte her kültüre sahip çıkmalıdır.

          C) Yıkıma uğrar ve sağlam bir zemin bulamaz. Yıkılmaya ve dağılmaya mahkûmdur. Bu iki özelliği de kavrayarak bir sistem bulmak ve ortak yönleri bulunmalıdır. Güzel ahlaka sahip olmayan için yeminin önemi yoktur.

          Sıralama D- E- F’ dır.

          Medyada doğru ve yanlışı net olarak anlatma burada kazanç, kayıp amaç

Hedef hepsi açıklıkla sunulmalı. Tüm ayrıntılarıyla eğitimde anlatılmalı ve karşıdaki bu konularda doyuma ulaştırılmalı

          G) 1) Doğru buluyorum. Mantıklı geldi.

               2)  Çeşitlilik güzeldir ve olması gerekiyor.

               3)Bu her toplum için şarttır.

               4)Gerekiyor aşırısı olmayabilir.

               5) Bu şarttır. İnsan kendisini tanırsa dürüst olur. Dürüst olursa zararı olmaz.

 Yemin gerekiyordur ama herkes aynı seviyede hayatına uygulamaz. Verdiği öneme göre değişir. Rukiye SEÇGİN

 

 

C.58 Bu önermeye katılmıyorum zaten devletimiz  vatandaşlarının hak ve ödevlerini kanunlarda belirmiştir. Kadir KURT

 

C.58 A-Katılıyorum yaşayan toplumların örf ve adetleriyle yaşamaları sağlanmalıdır.Ayrıca bu azınlıklara devlet bazında sahip çıkılmalı ve onlara güvence verilmelidir.

İlk önce fertlerin toplum millet veya devletin güzel ahlaklı olması gerekir.Eğer güzel ahlaklı ise daha sonra bu kişilere veya devletleri eğitmeliyiz.Güzel bir şekilde eğittikten sonra bu insanların birbirinde hiçbir farkının olmadığını anlatmalıyız ve yaşatmalıyız.Daha sonra  yeminin önemini ve değişmezliğini anlatarak bütün bunların üzerine yemin ettirmeliyiz.Bunların uygulanması için ise medyada insanlığın insanların ahlağını bozacak konuları ele  alamamak gerekir.V eğitim kurumlarının da bu konuda yeterince donanıma sahip olması gerekir.

G-Ben katılmıyorum çünkü bu beş şeye sahip olmayan insanlar diğer insanlar arasında aşağılanacaklardır.Bence bu beş şeye sahip olmayan insanların eksiliklerini düzelmek için uğraşmamız lazım. Mehmet ÇAKMAK

 

 

C.58 Osmanlının bünyesindeki çok toplumluluğu ve bu toplumların tamamının eşit haklara sahip olmaması Osmanlı için bir karadelik niteliği taşımış ve Osmanlıyı bölmüştür. Abdülaziz GEYLAN

 

C.58 Ortak paydalarda insanları buluşturmak barış , sevgi ,diyalog kavaramları. Ramazan GÖRGÜLÜ

 

C.58 Diktatörlük, tepkiyi ve nefreti celbeden bir yönetimdir.. dolayısıyla devlet, temellerini sağlam kolonlar üzerine kurmalı ki bu sağlamlığı toplumun kültür ve meşru isteklerinin gücünden almalıdır. Ahmet Ziyaeddin ÇELENKOĞLU

 

C.58 A-Ama bu azınlıkların yararlı ve zararsız olanlarının hakları verilmeli. Ayrılığa, bölücülüğe çalışan bazı tarikat, dernek v.b yapıların ıslah edilmesi gerekir. Mutlak özgürlük hiçbir zaman mümkün değildir. Eğer bu dernek, tarikat, yapılanma, örgüt gibi yapılar ıslah edilmezse devlet ve millete ciddi zararlar verebilir. Bunun yanında devlet ve millete yararı olan güzel ahlak seviyesini yükselten tarikat, kültür, din, dil, gibi yapılar desteklenmelidir.

B-katılıyorum…

C- Çeşitliliğin, liyakatin, güzel ahlakın, çalışkanlığın ve bilgili olmanın ve doğru empati kurmanın bilincinde olmayan topluluklar 3.dünya ülkeleri olurlar. Maddi refaha kavuşsalar dahi manevi olarak çaresiz ve helak olurlar. Farkı kapatmak için ilerlemeci bir eğitim sistemi geliştirilir. Yemin yaptırmak faydasızdır. Bugün devletin her kademesinde yemin ettiriliyor fakat bir faydası yok. Önemli olan eğitim kurumlarında ilahi kanunlarla sınırlandırılmış kuralları günümüz şartları ele alınarak yapılan bir eğitim sistemi öneriyorum.

D- Siz güzel ahlakı kurum ve okullardaki insanların gönüllerine yerleştirirseniz böyle bir yemin işte o zaman işe yarar. Zaten güzel ahlaklı olmazsa yemin işe yaramaz.

E- Katılıyorum

F-yorum yok

G- İnsanlar, halklar tek tip olamazlar. Çünkü insanların ve toplumların fıtratları farklıdır. İnsanlar ve toplumlar birbirine benzeyebilir, fakat hiçbir zaman birbirinin aynısı olmaz. Mesela, Türkiye’de tek parti döneminde bütün halklar, kürdü, lazı, çerkezi, arabı, dini, dili, ırkı, gözetilmeksizin tek bir millet haline getirilmeye çalışıldı. Bunun feci sonuçları ortaya çıktı. Kürt meselesi, türban meselesi, Şeyh Sâit isyanı gibi dini isyanlar, toplumsal isyanlar ortaya çıktı.

Sonuç: bu önermenin çürütülecek bir tarafı yok. Ahmet ŞENGÜL

C.58A Bu önermede bence hakların iadesinden korkulmamalı ama bu belirli disiplin kuralları çerçevesinde yapılandırılmalıdır.     

F. Çalışmalarımda kimsenin kölesi olmayacağıma ve kimseyi rızası dışında kullanmayacağıma, yapacağım çalışmalarda insanlığın ortak faydaları için çalışacağıma dair bütün mukaddes saydığım şeyler üzerine yemin ederim.

Bu önermelerin hepsi bir sıralama olmaksızın önemlidir. Ben bu fikri uygulamaya geçirmek için önce eğitimde uygularım. Eğer eğitimde bu işi başarabilir ve oturtursak gerisi kendiliğinden gelir.

Bahtiyar YILDIZ- Ayhan TORUN